ÜÇÜNCÜ TOPLUM FORUMU KURULDU - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Köşe Yazarları

ÜÇÜNCÜ TOPLUM FORUMU KURULDU

Remzi TanlıRemzi Tanlı

“Yurdumuz bir geleceğimiz ortak” şiarı ve Kıbrıs’ın federal çatı altında yeniden birleşmesi yönünde çalışma hedefiyle kuruldu.

“Üçüncü Toplum Forumu Derneği” kuruldu ve Büyük Han’da 18 Ocak 2020 tarihinde tanıtımını yaptı. “Yurdumuz bir geleceğimiz ortak” şiarı ve Kıbrıs’ın federal çatı altında yeniden birleşmesi yönünde çalışma hedefiyle kurulan “Üçüncü Toplum Forumu Derneği”nin planlı ve aktif olarak çalışması durumunda özellikle bu koşullarda önemli yararlar sağlayacağını düşünüyorum.  Ben bu derneği daha iyi tanıyabilmemiz için kurucularından Okan Dağlı ile gerçekleştirdiğim söyleşiyi değerli okuyuularımın bilgisine sunuyorum.  


  1. RT. Üçüncü Toplum Forumu nasıl doğdu?
  2. OD. Bir takım arkadaşlarla uzun süredir çeşitli çalışmalarda ya beraber ya da farklı gruplarda hep aynı amaçlarla beraber mücadele ettik. Kıbrıs’ta federal bir çözüm, barış içinde birarada yaşama, bölgemizde çatışmaların son bulması, insan hakları ihlallerinin sonra ermesi gibi konularda hep yan yana geldik. İki toplumlu çalışmalara katıldık. Bu süreçte hep Kıbrıs adasında iki toplumun yarattığı karşılıklı olumsuzlukları, ötekileştirmeyi aşmayı düşünürken bir başka alanda yani iki toplumun etnik kimliklerini aşan, ulus ötesi bir toplum yaratma tahayyülünü öne çıkaracak ve adada tüm yurttaşların da katılacağı yeni bir hareket yaratabilir miyiz düşüncesi aramızda hakim oldu. “İki” kavramını yani her şeyi Türk/Rum, Kıbrıslı Türk/Kıbrıslı Rum, İki toplumluluk, Güney/Kuzey üzerinden okumayı aşan yeni bir anlayışla yapılanmayı tartışıp önümüze koyduk.
  3. RT. Üçüncü Toplum Forumu kurucuları doğal olarak Kıbrıslı Türklerden oluşmaktadır. İki toplumlu etkinlikler söz konusu olacağına göre Rumlarda da paralel bir örgütlenme var mı?
  4. OD. Ülkemizin kuzey yarısındaki hukuk gereği bir derneğin kuruluşunda Kıbrıslı Rumların yer alması yasal olarak mümkün değildir. Bu açıdan kurucu üyeler hep Kıbrıslı Türklerden oluşsa da Üçüncü Toplum Formu, etnik kimliğini aşabilmiş, ulus ötesi bir düşünce ve gerçek bir “biz” anlayışıyla, ortak yurt duyarlılığına sahip adadaki tüm yurttaşları içine alacak bir hareket olacaktır.
  5. RT. Tanıtım konuşmanızda “Hakikatin Ortaya Çıkarılması” derken neyi anlatmaya çalıştınız?
  6. OD. Yıllarca toplumlar “biz” kavramı oluşturamadı, empati yapamadı, kendi yaşadıkları ve kendi acıları üzerinden hareket etti. Hakikat aslında sadece kendimizin yaşadıkları ve kendimizin acıları değildi. Yanı başımızdaki toplumun yaşadığı acılar, ölümler ve kayıplar vardı. Hakikatler gizlendi. Son yarım asırda yaşanılan acılar karşılıklıydı. Yaşatılan acılar da karşılıklıydı. Ölümler, kayıplar, göçler hep karşılıklı yaşandı ama ötekileştirilen diğer toplumun acılarından habersiz yeni nesiller yetişti. İşte haikatın ortaya çıkarılması derken, empati yapılması, toplumların birbirlerine yaşattıkları acıların tümünün aydınlığa çıkarılması, toplumların belleğine taşınması, nedenlerinin ortaya konmasını ve bunlarla yüzleşilmesini anlatmak istiyoruz.

RT.Hedefiniz nedir ve ona ulaşabilmek için neler yapmayı planlıyorsunuz?

  1. OD. Bu hedeflere ulaşmak için önce bu hareketin doğru zeminde ve ortak paydada kurulması gerekiyordu. Bu adımı attık ve yola çıktık. Bu hedeflere ulaşmak için araştırmalar yapmayı ve projeler ortaya koymayı düşünüyoruz. Toplumsal, kültürel, sanatsal ve eğitsel konularda çeşitli etkinlikler ve konferanslar düzenlemeyi öngörüyoruz. Atölye çalışmalarında ve seminerlerde toplumları yan yana getirmeyi hedefliyoruz. Ortak eğitimler ve kamplarda toplumların biraraya gelmesini önemsiyoruz. Çevrimiçi ağlar üzerinden sesli ve görüntülü yayınlar yapmayı ve yayıncılığı gündemimize aldık. Ulusal ve uluslararası aktivitelerde ses vermek istiyoruz. İlk etapta önümüze koyduğumuz hedefler bunlar.
  2. RT. “Üçüncü Toplum Forumu” kitlesel bir örgüt olmak istiyor mu? Yoksa derneğin zaman zaman gerçekleştireceği mesajlar ve açıklamalarla mı yetinilecek?
  3. OD. Üçüncü Toplum Formu olabildiğince tüm ada sathında üye yapmayı, sempatizan toplamayı ve katılımcı sayısını artırmayı hedefliyor. Yapacağımız etkinliklerde en geniş kesimlere ulaşabilmek esas amacımız olacaktır.

RT.Bu kadar devlet Kıbrıs sorununa kendi menfaatleri doğrultusunda müdahil olurken ve iki bölgede tutucu ve milliyetçi kesimler varken “Üçüncü Toplum Forumu”nun etkili olabileceğini düşünüyor musunuz?

  1. OD. Tam da bu nedenle resmi devlet politikaların toplumlar üzerinde yarattığı olumsuzluğu aşmak için yola koyulduk. Sorunuzda yaptığınız tespitin farkındayız. Her iki tarafta da resmi politikalar, kendini haklı çıkaran ve ötekini suçlu sandalyesine oturtup her gün etnik milliyetçiliği derinden ve aşikar körükleyen bir zemin üzerinden gelişmektedir. Ya buna sessiz kalıp dolaylı onaylamayı seçecektik ya da oy kaygısı gütmeden hakikatları artık her türlü imkanı kullanrak toplumların belleğine taşıyacaktık. Biz ikinci yolu seçtik. Her hareketin kendine göre bir etki alanı oluşur bu genişler veya kadük kalır. Biz bu hareket alanının etkisini en geniş şekilde kitlelere yaybilmek için her türlü görsel, işitsel iletişim ağını ve her türlü yazılı, görsel ve sosyal medyayı en doğru şekilde kullanıp etkili olabileceğimizi düşünüyoruz.
  2. RT. Bildiğiniz üzere Kuzey Kıbrıs bir dernekler mezarlığıdır. Sizin için de endişelenmeli miyiz?
  3. OD. Dernekleşmekten korkmamak lazım. Nordik ülkelerinde her bir birey ortalama dört farklı örgüte ya da derneğe üyedir. Dernek sayısının artması ve zaman içinde kimi derneklerin kendini aşamadığı durumlarda etkisiz kalması ihtimal dahilindedir. Böyle bir ihtimal var diye yola çıkmaktan korkmamak lazım. Ses verebilmek, kalıcı olabilmek dünyamızda hızla gelişen iletişim devrimini takip etmek ve yeni insanı tanımak gerekmektedir. Bunu başarabildiğimiz ölçüde endişelenmeye gerek yoktur diye düşünüyoruz.
  4. RT. “Üçüncü Toplum Forumu”, Kıbrıs Konusunda politika üretenler üzerinde etkili olabileceğini düşünüyor musunuz?

OD.Amaçlarımızdan biri de bu… Toplumları yukarıda saydığımız hedefler çerçevesinde etkileyebilmek ve dolayısıyla da politika üretenler üzerinde baskı grubu oluşturabilmeyi düşünüyoruz. Hem direkt hem de dolaylı politika üretenlerin etkilenebileceği çalışmalar ortaya koyabilirsek, neden olmasın?

  1. RT. Bu hedefle çalışan benzer örgütler var birlikte hareket etmeyi sağlayacak bir anlayışın sahibi misiniz?
  2. OD. Evet yurt içinde ve yurt dışında benzer veya aynı amaçlarla çalışmalar yapan örgütlerle işbirliği de başta söylediğim hedeflerimiz içindedir. Onlarla beraber çalışmalar hem hep beraber gücümüzü artıracak, hem de toplumlarda ciddi bir motivasyon yaratacaktır.

RT.Kıbrıslıların, Kıbrıs’ta federal barışın sağlanmasına yönelik girişimlerde etkin bireyler olarak katılımının sağlanması ve bu örgütün etrafında toplanabilmesine ilişkin hangi çabaları ortaya koyacaksınız?

  1. OD. Bu sona sakladığınız soru şu anda önümüze koyduğumuz hedeflerin başında geliyor. Her kanalı nasıl kullanacağımızı ciddi ciddi düşünüyor ve planlıyoruz. İletişim araçları ve dijital ortamı kullanma, birebir ilişkilerle ve bölgesel etkinliklerle aynı yönde bizlerle hareket etmek isteyen insanları aramıza almak, ortak sorumluluk duygusu içinde ve katılımcı anlayışla hareket etmek istiyoruz.

İYİ GECERLER İYİ ŞANSLAR (GOOD NİGHT AND GOOD LUCK)

 

YIL: 2005  TÜR: DramTarihi SÜRE:93 dk.

Yönetmen George Clooney

Oyuncular: David StrathairnGeorge ClooneyRobert Downey Jr.

Ülke :Amerikalı

 

 

Yaşanmış bir hikaye. Komonizm korkusu ve avcılığının Amerika’da yaşandığı 1950 li soğuk savaş yılları. ABD Başkanı Joseph McCarthy komonist avına çıkıyor. Amerika’da televizyon gazeteciliğinin yeni yeni geliştiği 50’li yıllar. Cesur ve ne yaptığını bilen bir gazeteci           Mc Carthy’nin üzerine yürüyor. Amerikan sinema tarihinin muhalif ender filmlerinden biri.

 

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar