TÜRKİYE  AB’YE YAKLAŞIYOR - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

TÜRKİYE  AB’YE YAKLAŞIYOR

Erdoğan Özbalıkçı

Değişen dünya koşulları, yeni politikaları her ülke için yeniden gündeme getirdi.

Türkiye,  Erdoğan’ın artan gücü ve tek adam pozisyonu dolayısıyla son yıllarda dış politikada iyice yalnızlaşmıştı.


Özellikle İNSAN HAKLARI konusunda Türkiye’ye yönelik eleştiriler artmış ve AB ile olan ilişkilerde zor günler yaşanmaya başlanmıştı.

Türkiye’nin AB dışına itilmesi ve Türkiye’ye yaptırımların uygulanması tartışılırken, Ukrayna- Rusya çatışması, her yerde yeni saflaşmalar getirdi. Bu yeni saflaşmalar Türkiye’nin önemini yeniden arttırdı.

Son bir aydır, Türkiye’ye dış ülkelerden çok önemli ziyaretler  gerçekleşti.

Bunları kısaca hatırlayalım.

İsrail Cumhurbaşkanının Türkiye’yi ziyareti sırasında iki lider, İsrail-Türkiye ilişkileri, iki devlet ve halkları arasında çeşitli alanlarda iş birliğini genişletme potansiyeli de dahil olmak üzere çeşitli ikili konuları görüştü..

Görüşmelerde Türkiye ile İsrail arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi için atılabilecek adımların ele alınmasının yanı sıra güncel, bölgesel ve uluslararası meselelerle ilgili fikir alışverişinde bulunuldu.

İsrail Cumhurbaşkanı ile, Doğu Akdeniz’deki ENERJİ sorunları ve AB ye gaz gönderilmesinde yeni alternatif yollar çok önemli bir yer tuttu.

İsrail Cumhurbaşkanı, Kıbrıs ve Yunanistan’dan aldığı yeni politika mesajlarını Türkiye’ye iletmede ARACI rölünü de oynadı.

İsrail Cumhurbaşkanı’nın ziyaretinin hemen ardından

Yunanistan Başbakanı Miçotakis Türkiye’ye gelerek Erdoğan ile samimi bir ortamda görüştü.

Erdoğan-Miçotakis görüşmesi olumlu bir atmosferde geçti. Yüksek Düzeyli İş birliği Konseyinin (YDİK) sonbaharda Selanik’te tekrar toplanabileceği, iki ülke heyetlerinin Güven Artırıcı Önlemler için Nisanda buluşabileceği  kararları üretildi.

İki lider, NATO nun iki müttefiki olarak, ortak sorunları, Kıbrıs, Ege ve Doğu Akdeniz’deki enerji sorunlarını samimi bir havada tartıştılar.

15 Mart’ta Almanya Başbakanı  Scholz’un Türkiye’ye yaptığı ziyaret ve Tayyip Eredoğan’la görüşmesi, AB ülkelerinin Türkiye ile ilgili yeni politikalar üreteceğinin habercisidir.

Ukrayna-Rusya çatışmasında silahlanmaya 100 Milyar’ın üzerinde para ayırdığını açıklayan Almanya’nın Dış Politika’da Türkiye ziyareti çok anlamlıdır.

Almanya’nın,  Türkiye’nin değişen ve güçlenen konumunun farkına vararak NATO’nun Güney’deki bu önemli müttefiki ile daha üst düzey ilişkiler kurmak isteyeceği açıktır.

Son olarak ,Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin 10 yıl aradan sonra Ankara’ya ilk kez gerçekleştirdiği ziyaret, 2017 yılından bu yana gergin olan iki ülke ilişkilerinin yumuşatılması konusunda önemli bir adım olarak değerlendirilmelidir.

Rutte’nin ziyareti ile, Batı ile yeniden yakınlaşmaya çalışan Erdoğan yeni bir çıkış yakaladı.

Bu ziyaretin ardından Erdoğan “AB nin çıkar hesaplarına teslim olmadan artık üyelik müzakere fasıllarını açması, Gümrük Birliğinin  güncellenmesi müzakerelerinin süratle başlamasını istiyoruz” dedi.

AB ülkeleri Türkiye’nin artan öneminden faydalanmak isterken, bu ülkenin demokratikleşme ve Kıbrıs konusunda adım atmasını beklemektedirler.

Türkiye de, AB ülkelerinin yeni dönemde  desteklerine daha fazla ihtiyaç duyacaktır.

Türkiye’nin yeni dış politika açılımlarını bu çerçevede yorumlamak, gerçekçi olacaktır.

Türkiye artık AB nin bir üyesi olma yolunda daha radikal adımlar atacağı bir döneme girmiştir.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar