Turizmde ölü sezonda diri kalabilmek - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Köşe Yazarları

Turizmde ölü sezonda diri kalabilmek

Güneş-deniz-kum konseptine dayalı turizm sektörü için kış aylarında (ölü sezonda) önemli sıkıntılar yaşanıyor. Kasım-mart ayları arasında turizm tesisleri boşalıyor. Bugünkü makalemi, bu konsept üzerine şekillendireceğim.

Birçok tesis, bahsi geçen aylarda ciddi zararları göze alıp, açık kalıyor. Bazı tesisler ise mali sıkıntılar, baskılar altında kaldıkları için gelirin düşük olduğu bu aylarda tesislerinin bir kısmını veya tümünü kapalı tutmayı tercih ediyorlar.


Dünyanın birçok bölgesinde, Türkiye’de ve KKTC’de, bu konseptte turizm yapanlar, yazın kazanıp, kışın cepten yemek açmazında sıkışıyor. Turizm dışında, 5 ay hiçbir şey üretip, pazarlamadan herhangi bir işletme hayatını sürdüremez. Turizm ise bunu başarmaya çalışıyor. Bu beş aylık durgunluk sadece ilgili işletmelerin gelirleri ile ilgili olmaktan ziyade, turizm sektörüyle iş birliği ve etkileşim içinde olan diğer sektör esnaf ve firmalarını da olumsuz etkiliyor ve makro düzeye yayılarak ülkenin milli gelirine de negatif etki yapıyor.

Turizmin 12 aya yayılması çok önemlidir. Mevcut durumda olduğu gibi 5 ay boyunca ekonomik faaliyet yaşanmayınca tesislerin ilk yapacakları giderlerini azaltmaları ya da tesislerini kapatmaları olacaktır. Giderler azaltılacağı zaman ilk etapta, çalışanlar işten çıkarılmakta ya da zorunlu izine gönderilmektedirler. Sektörü ayakta tutan, turizm çalışanlarının büyük bölümü işsiz kalmaktadır. Ülke, önemli bir katma değerden mahrum olmaktadır. Ayrıca işten ayrılanlar, işsizlik ödeneği alacakları için devlete de külfet olmaktadırlar. Otellerin kapanması, otel çalışanlarının kaybedilmesi anlamına da geliyor. Çalışanlar başka yerlerde işe girmeye çalışıyorlar. Kaliteli hizmet vermek için, eğitimli, adapte olmuş, tecrübeli çalışanlara ihtiyaç duyan oteller, kapattıkları zaman, yeni sezonda nitelikli personel bulmada sorun yaşamaktadırlar.

Sezon 12 aya yayıldığı zaman, sağlıklı bir işleyiş olacak, oteller kapanmayacak, sektörden nitelikli elemanlar ayrılmamış olacaktır. Oteller açık kaldığı sürece de bölgedeki diğer yan sektörlerle birlikte ekonomik hayat canlı bir şekilde devam edecektir.

Şu anda Türkiye’de Meclis’e gönderilen bir yasa teklifi bulunmaktadır. Bu yasa teklifi; Önemli turizm merkezleri arasında bulunan Antalya, Muğla, Mersin, İzmir ve Aydın’da faaliyet gösteren turizm tesislerine 5 aylık kış sezonu desteği getirmektedir. Bu illerdeki tesislerin, kış sezonunda açık kalması, turizmin 12 aya yayılması ve çalışanların yıl boyunca istihdamda kalması amacıyla düzenlenmiştir. Yasa teklifi; kasım-mart ayları arasında en az 10 kişi istihdam eden işletmelerde, sosyal güvenlik primleri işveren katkı payının, %50’sinin devlet tarafından karşılanmasını ve tesislerin ayni dönemdeki elektrik, doğal gaz ve su tüketimlerine %50 indirimli tarife uygulanmasını içermektedir.

KKTC’de, turizm tesislerinin elektrik tüketiminde 10 kuruşluk indirim ve KKTC uyruklu yeni istihdamların sosyal güvenlik yatırımlarında teşvik verilmektedir. Turizm sektörü bu teşviklerin geliştirilmesini beklemektedir.

Ülkemizde kış sezonunda çoğunluğu 1 ve 2 yıldız ile turistik bungalovlar olmak üzere ortalama 15 tesis kapatılmaktadır. Hem bu işletmeler kış döneminde gelir elde edememekte, hem de yanlarındaki çalışanlar da işsiz kalmaktadırlar.

Türkiye’de uygulamaya girecek olan, kış sezonunda turistik tesislere yönelik düşünülen, devlet desteklerinin benzerleri KKTC’de de uygulanabilir diye düşünüyorum. Bu konuda, Turizm Bakanlığı ile turizm sektöründeki sivil toplum örgütlerinin, işbirliği yaparak, detayları geliştirmesi önemli bir adım olacaktır. Turizm Bakanlığı ile sektördeki örgütler, birçok konuda başarılı işbirlikleri ve icraatlar gerçekleştirmişlerdir.

Ülkemizde son dönemlerde gelişen kongre turizminin artarak devam etmesi özellikle büyük tesislerimize kış aylarında nefes alma fırsatı vermektedir. Bunun yanında, daha önceki makalemde de belirttiğim üzere, spor turizmi de, yapılacak saha, salon ve spor tesisleri ile birlikte, ülkemizde geliştiği takdirde, özellikle kış aylarında kamp yapacak spor takımları vasıtasıyla, turizm sektörüne önemli katkılar yapacaktır.

Yaklaşık 1,5 yıldan beri sürdürülen ve teşvik edilen charter uçak seferleri ile ülkemize binlerce turist getirilmiştir. Bu turistlerin büyük çoğunluğu 3 ve 4 yıldızlı otelleri tercih etmektedir. Turist akışı, kış aylarında da devam etmektedir. Geçmiş yıllara göre, kış sezonunda, turist sayılarında ortalama %40 civarı,geceleme sayılarında da %65 civarı artış sağlanmıştır. Ölü sezonda bu artışların devam etmesi, özellikle kumarhanesi olan
5 yıldızlı oteller dışındaki otellerimize, can suyu niteliğinde olacaktır. Ayrıca, ülkemizdeki turistik tesislerin sadece yaz turizmine yönelik değil, kış turizmini de düşünerek dizayn edilmeleri, 12 ay boyunca turizm yapma şanslarını artıracaktır.

Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar