‘Tıbbi malzemeler bavulla taşınıyor’ - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
KıbrısManşet

‘Tıbbi malzemeler bavulla taşınıyor’

nevzat-gökçe

Lefkoşa’da Taşkınköy’de hizmet veren  Nevzat Gökçe Medikal direktörü Nevzat Gökçe, medikal malzemelerin ülkeye bazı öğrenci ve öğretmenler tarafından yasadışı sokulduğunu öne sürdü. Gökçe’ye göre bavullarla kaçak getirilen malzeme tıp öğrencilerine satılıyor.

Duygu ALAN

Nevzat Gökçe Medikal direktörü Nevzat Gökçe, medikal malzemelerin bazı öğrenci ve öğretmenler tarafından “ticaret maksatlı”,  bavul içerisinde ve gümrüksüz bir şekilde ülkeye sokulduğunu öne sürerek bu duruma isyan etti.


Nevzat Gökçe, KKTC’de kayıtlı onlarca medikal olduğunu ve medikal malzemeleri ithal etmek için bir sürü prosedürle boğuştuklarını, medikal malzemelerin ülkeye girişinde gümrük ödediklerini ve satışı yapılan her malzemenin vergiye tabi olduğunu söyledi.

Gökçe, buna karşın bazı öğrenciler ve öğretmenlerin ‘Eğitimim için ihtiyacım var’, ‘mesleki ihtiyaç’ gibi gerekçelerle bavullar dolusu medikal malzemeyi gümrüksüz bir şekilde ülkeye ithal ettiğini ve bu malzemeleri ülkede Tıp eğitimi alan öğrencilere sattıklarını iddia etti.

KKTC’de 1984 yılından beri medikal malzemelerin satış ve tedarikini yapan Nevzat Gökçe, gümrüklerde denetimin arttırılmasını ve ülkeye gümrüğünü ödemeden medikal malzeme sokmak isteyen kişiler hakkında, kimliği ve statüsü gözetilmeksizin gereken yasal işlemin yapılmasını talep etti.

“Dayanacak gücümüz kalmadı”

Nevzat Gökçe, uzun süredir ülkeye gümrüksüz medikal malzeme getirilmesinin önüne geçmek için çaba gösterdiklerini ancak bir türlü “Kaçak medikal” faaliyetinin önüne geçemediklerini söyledi.

Gökçe, “Medikal malzemeler paket postası, kargo aracılığı ile ve yolcu beraberi çantada ülkeye gizlice getiriliyor. Uzun zamandır bunun önüne geçilmesi için mücadele ediyoruz. İlgili tüm mercilere durumu aktardık ve gereğinin yapılmasını talep ettik, sonuç değişmedi. Kimse bizi kaile almadı. Ama bizim de artık dayanacak gücümüz kalmadı” diye isyan etti.

Nevzat Gökçe,  “Medikal malzemeler ülkeye kontrolsüz şekilde giriyor. Tespiti halinde gerekli yasal işlem yapılıyor ama yakalanmayan birçok kişi var ve bunlar yasadışı şekilde bu malzemelerin ticaretini ülke içerisinde yapıyor. Özellikle Suriyeli öğrenciler, günü birlik Türkiye’ye gidiyor ve Türkiye piyasasından toplu medikal malzeme alarak ülkeye ithal ediyor” dedi.

“Bazı öğretim görevlileri de yapıyor”

KKTC’de yasal olarak faaliyet gösteren medikal malzeme tedarikçilerinin bu malzemeleri ithal etmek için önce bir dizi prosedür ile boğuştuğunu, ön izni alındıktan sonra ithali yapılan malzemelere ülkeye girişinde gümrük ödediklerini, bu malzemelerin satışlarının da yine vergiye tabi olduğunu anlattı.

Gökçe, “Bizler,  bir medikal malzemeyi ithal etmek için önce ön izin almak zorundayız ve bu izni almak için de bir sürü prosedürü aşıyoruz, günlerce bekliyoruz. Gerekli evrakları tedarik ediyoruz, izni alana kadar da İlaç ve Eczacılık Dairesi’ne 20 TL, bankaya 50 TL derken cepten en az 100 TL çıkıyor. İzin çıkınca malzeme ithalini yapıyoruz ama bu kadarı ile bitmiyor. Biz bu malzemelere gümrükte vergi ödüyoruz. Türkiye’den 1 TL’ye aldığımız tıbbi malzemenin 0.8 kuruş KDV’si vardır. Bunun yüzde 20’ye yakın da nakliyesi vardır. Medikal malzemeyi uçak kargo ile getirenler daha fazla ödüyor.   Satışını yaptığımız her malzeme için ayrıca devlete vergi ödüyoruz. Biz küçük işletmeler olarak medikal malzemeleri partisel olarak getiriyoruz. Bu da maliyetimizi arttırıyor. Biz tüm bu sıkıntılarla uğraşırken öğrenci ‘şahsi ihtiyaç’, ‘eğitim malzemesi’ diye ülkeye elini kolunu sallaya sallaya gümrük ödemeden medikal malzeme getiriyor. Bu kabul edilebilir bir durum değildir.”

“Öğretmen satıyor, öğrenci satıyor, biz kime satacağız?”

Nevzat Gökçe, bazı öğretim görevlilerinin de ‘mesleki ihtiyaç’ gerekçesi ile ülkeye medikal malzeme getirerek bu malzemeleri öğrencilerine sattığını öne sürdü.

“KKTC’deki üniversiteler artık medikal malzeme ticaretine başladı” diyen Gökçe, “öğretmen satıyor, öğrenci satıyor, peki biz kime satacağız?” Diye sordu.

Gökçe, “Bu iş bu kadar basitse ilgili makamlar ön izinleri, gümrükleri kaldırsınlar. Onlar memnun biz memnun. Öyle bir kaos, başıboşluk, otorite boşluğu içerisinde isteyen istediği yerden medikal malzeme getirsin istediği rakama kişiye satsın” dedi.

Nevzat Gökçe, şunları söyledi: “Biz faturamızı bile basarken en son fatura numarasını hatırlamazsak yeni bir fatura bloğu alamıyoruz. Ben bugün şahsi ihtiyacım için başka ülkeden evimde kullanmak maksadı ile et, yumurta, sebze getirirsem bana izin verir mi? Hayır. O zaman tıbbi malzemelere de izin vermemelidir. Bu bir mesleki ihtiyaçsa buna bir kriter getirilmelidir. Her önüne gelen öğrenci ‘bu benim ihtiyacım’ diye ülkeye medikal malzeme getirmemelidir.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar