Terra Madre: Geleceğini koru, dünyayı sev - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Pazar, Nisan 28, 2024
Poli

Terra Madre: Geleceğini koru, dünyayı sev

 

Toprak Ana (Terra Madre) günü “geleneksel yemeklerin çeşitliliği ve geleneksel üretim üzerine farkındalık yaratmak ve gelecek nesillere daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak” amacıyla Slow Food tarafından organize edilen bir gün.

Umut KURŞUN – Poli


Toprağımıza, tohumumuza ,yerel gıda ve kültürümüze, bioçeşitliliğimize, suyumuza sahip çıkmak için pozitif küreselleşmeyi öne çıkaran Slow Food hareketinin farkındalık yaratmak amacıyla 2009 yılında kutlamaya başladığı bu günde biz de bu hareketin bir parçası olmak için Cittaslow un başkenti  sakin şehir Yeniboğaziçi’de son 4 yıldır kutlamaktayız. Uluslararası  Slow Food  hareketi tarafından bu yıl “GELECEĞİNİ KORU” ‘’DÜNYAYI SEV’’ sloganı ile biyoçeşitliliği, yeryüzü sevgisini,  tohumumuzu , toprağımızı ve geleceğimizi korumanın önemini vurgulanmaktadır.

imag1136Terra Madre’nin hareket noktasına gelecek olursak; Yerel ve doğal   ürünlerin giderek yerini endüstriyel ürünlerin aldığı günümüzde,  küresel ekonomininde hızlı tüketimle beslenirken doğal varlıklarımıza kaynak gözüyle bakması, gıdaya da el atması, üretimi hızlı ve kolay olması için toprağın (pestisit, yapay gübreler, hormon , ilaç gibi kimyasallarla) kirletilmesi, bu kirliliğin suya, bitki ve hayvanlara ve son tüketici olan insana da geçmesi ve tüm yaşamı kirletmesi, GDO’lu besinler , GDO’lu tohumlar, GDO’lu yemlerle beslenen hayvanlar, yiyecek maddelerinin raf ömrünü uzatmak için, daha güzel tat hissi bırakmak için onlara eklenen katkı maddeleri, üretkenlikleri engellenmiş hibrit kısır tohumlar, hızlı büyüsün diye hormon verilen, hastalanmasınlar diye antibiyotik yüklenen hayvanlar, ve sonuçta artan kanser vakaları , hastalıklar ve   tüketilen yaşamlarımız. İşte son yüzyılda rant uğruna oynanan vahşi ve sıra dışı oyunlar bir grup duyarlı insanı İtalya’nın Torino kentinde bir araya getirdi.

ummut-ttt

160 ülkeden 6600’den fazla sayıda katılımcı İtalya’nın Torino kentinde bir araya geldi ve Terra Medra hareketini başlattı. Slow Food çatısı altında kuruldu. Amacı, doğal dengeyi koruyarak, küçük üreticiyi yani köylüyü, çiftçiyi, balıkçıyı, arıcıyı destekleyerek, onların sesi olan bir başka pazar yaratarak bu acımasız talana “DUR” demek ve tüketiciyi korumaktır. Dünyada yeni yeni çoğalan köylü pazarları, yeryüzü üretici pazarları bunların küçük birer örneğidir.

Carlo Petrini liderliğindeki Slow Food hareketi dünyada tek tip beslenme modeline karşı yerel tatları, geleneksel ürünleri yaşatmaya çalışıyor. Amaçları,

  • Dünyada aç insan kalmasın, üretici ürettiğinin karşılığını alsın.
  • Toprağa, çevreye zarar verilmesin.
  • İyi, temiz ve adil gıda sistemi için, geleceğimiz için biyoçeşitlilik korunsun.
  • Gelecek kuşaklar da dünyanın zenginliğinden yararlansın…

Slow Food her şeyden önce ciddi anlamda bir insan hakları hareketi niteliği taşır. Kurucu ve lider Carlo Petrini sadece doymanın değil lezzet almanın da bir insan hakkı olduğunu savunur…10 Aralık aynı zamanda insan hakları günü olarak kutlanması  bizim için farklı bir anlam ifade etmektedir

10-aralik-tmd-2016

Slow-Food’un sloganı “iyi, temiz ve adil” olarak belirlenmiş. “İyi ve temiz” beslenirken, küçük üreticilerin unutulmadığını hatırlatmak için “adil” kavramı seçilmiştir. 10 Aralık Cumartesi   aynı zamanda  günü   girişimci kadınların  , küçük üreticilerin  desteklendiği   Yeniboğaziçi  Belediyesi Cittaslow Köy Pazarı’nı açılışı gerçekleştirilmiştir.  Slow food  felsefesinde belirtildiği gibi, küçük üreticilerin unutulmadığını göstermesi açısından Slow Food Salamis umut vermektedir.

Cittaslow belediyelerin başlıca görevlerinden biri “yerel üretimi desteklemek ve bunların kullanımını teşvik etmek” ve “yerel üreticiler ile tüketicileri buluşturmak” olmalıdır.

Yeniboğaziçi Belediyesi’ni bunu başardığı için Slow Food Salamis birliği olarak kutlarız.   Tüketen insanın gıda savaşlarının  içine sürüklendiği bu  çağda,  sakince üreten, geçmişle geleceğin harmanlandığı yerler  olarak gördüğümüz köy pazarlarını  ve doğal yollarla  üretim yapan küçük üreticileri desteklemek hepimizin görevi olmalıdır.

“HAYAL ETTİĞİMİZ GELECEK, GEÇMİŞTE ANNELERİMİZ ZAMANINDA” sloganı ile düzenlediğimiz toprak ana günümüze katılan ve bizlere bir yerel tatlar şöleni yaşatan yerel tatlara sahip çıkan üretici hamarat kadınlarımıza ve bölge kadın derneklerimize teşekkür eder, tüm hayatın başlangıcı tohumuna, toprağına sahip çık yerel üret yerel tüket, üreticini tanı diyoruz…
Yaşanabilir bir Dünya umuduyla…

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar