Suriye'de Rusya Kazandı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Suriye’de Rusya Kazandı

Erdoğan ÖzbalıkçıErdoğan Özbalıkçı

Amerika’nın Arap Ülkelerini, ılımlı islam çizgisine getirme planı olan Arap Baharı, Orta Doğu’da birçok bölünme ve parçalanma olayına yol açtı.

Arap Baharı;  GÖRÜNÜRDE, Arap halklarının demokrasi, özgürlük ve insan hakları taleplerinden ortaya çıkmış; bölgesel, toplumsal bir siyasi-silahlı hareket olarak sunuldu.


Bu hareketle Protestolar, mitingler, gösteriler ve iç çatışmalar  TÜM ARAP ÜLKELERİNDE yaşanmıştı. Halklar, özgürlük mücadelesi adı altında birçok Arap diktatörünü Amerika ve Batı’nın aktif desteğiyle devirmişti.

Tunus, Mısır, Libya, Suriye, Bahreyn, Cezayir, Ürdün ve Yemen’de büyük çapta; Moritanya, Suudi Arabistan, Umman, Irak, Lübnan ve Fas’ta küçük çapta olmak üzere tüm Arap Dünyasında başgösteren mitingler, protestolar, halk ayaklanmaları ve silahlı çatışmalar Orta Doğu’da büyük karışıklıklara ve bölünmelere yol açmıştı:

Arap Baharı ile, Amerika’nın yönlendirmesiyle, İslami demokrasi talepleri artmıştı. İçteki zemin de uygun olduğu için, bu eşi görülmemiş  DIŞ DESTEKLİ halk hareketi, Arap dünyasında çok büyük değişiklikleri tetikledi.

Suriye’deki karışıklıklarda AMAÇ, Rusya’nın bölgedeki en büyük müttefiki olan Esat’ı etkisizleştirmek ve Suriye’deki Amerikan etkisini arttırmaktı.

Suriye İç Savaşı, Suriye ordusu, Suriye hükümeti ve Suriye’deki iç isyancılar arasında başlayan, sonrasında Irak ve Şam İslam Devleti, El Nusra ve bazı Kürt, Türkmen, Dürzi ve Süryani grupların da katıldığı, son dönemde ise Rusya, İran, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ve İsrail gibi dış güçlerin de sınırlı ve düzenli olarak dahil olduğu çatışmalardır.

Bu çatışmalarda, Suriyedeki güçleri şöyle özetleyebiliriz:

İran , rejim karşıtı ayaklanmaların başladığı 2011 yılından bu yana Esad rejimini destekliyor. Komşu ülke, binlerce askeri özellikle de devrim muhafızları ve paralı askerleri Suriye’ye göndermişti.

Lübnan’daki Şii milisler de yakın ilişkiler içinde oldukları İran’dan mali destek alıyorlardı.. Hizbullah milisleri de Esad’ı destekleyerek , rejim yanlısı gruplar içindeki en büyük ikinci grup olarak Esad’ın yanında mücadele  ettiler.

Rusya, Şam rejiminin ayakta kalması için, gerek askeri, gerek siyasi gerekse maddi tüm gücünü kullandı… 2015 yılından beri de  Rusya Suriye’de hava saldırıları  düzenleyerek ESAD rejiminin, kaybettiği otoriteyi yeniden sağlamada belirleyici oldu.

Esat’a karşı Batılı Güçlerin ve Özellikle Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu, Suriye’deki demokratik muhalif gruplar tarafından halkın korunması amacıyla kurulmuştu. Gerçekte bir ordu olmayan örgütlenmenin, ortak bir yönetimi de bulunmuyor.Türkiye bu grubu AKTİF OLARAK desteklemişti.

Fetih Ordusu, Suriye’deki en büyük muhalif gruplardan biri. Ilımlı ve radikal grupların birleşiminden oluşan Fetih Ordusu’na bağlı gruplar arasında El Kaide’nin Suriye’deki kolu olarak bilinen El Nusra Cephesi ile daha ılımlı bir grup olan Ahrar-uş Şam da bulunuyor.

Bu milislerin çoğu yıllardır Ürdün, Cezayir, Afganistan, Çeçenistan ve diğer ülkelerdeki cihatçılarla birlikte savaşıyor.

Terör örgütü IŞİD, ABD ordusunun Irak’tan çekilmesinin ardından oluştu. Suriye’deki ayaklanmaların başlamasının ardından örgüt ülkedeki kaosu fırsat bilerek ülkenin geniş kesimlerini kontrolü altına almıştı..Ancak 2017 yılında iyice etkisiz hale getirildi.

Kürtler de Suriye’de önemli bir aktör ve IŞİD’le mücadelede önemli rol oynuyorlar. PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin 50 bin mensubunun olduğu tahmin ediliyor. Ancak YPG’nin PKK ile bağlantılı olması , Türkiye’nin Suriye’deki Kürt birliklerine karşı sert bir tutum benimsemesine neden oluyor..

ABD, YPG’yi hem hava saldırıları hem de lojistik ve silah sevkiyatı ile destekliyor. Bu Suriye savaşını daha da karmaşık bir hale getiriyor. Türkiye ve ABD, IŞİD’e karşı mücadele etse de Türkiye aynı zamanda PKK’yı da bir terör örgütü olarak görüyor. Rusya ise PYD’yi destekliyor.

ABD öncülüğündeki koalisyon 2014 yılından bu yana IŞİD’e karşı havadan bombardıman düzenliyor. Koalisyona aralarında Fransa, İngiltere, Almanya, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın da bulunduğu 60 ülke destek veriyor.

Suriye krizinde 400 Bine yakın insan hayatını kaybetti….

Nüfusun nerdeyse yarısı , yaşadıkları topraklardan evlerinden göç etti. Bu göç eden insanlar,  göç yollarında telef oldu.Türkiye ve Batılı ülkelere büyük oranda göç, ekonomik ve sosyal birçok problemlere neden oldu.

Şimdi, Suriye Savaşı, günümüzde, Rusya, Türkiye ve İran’ın öncülüğünde , SİYASİ bir çözümle sonuçlandırılmaya çalışılıyor.

Soçi’de Batılı ülkelerin menfaatlerini Türkiye savunmaya çalışıyor.

Ancak özellikle Amerika’nın Suriye’deki Kürt grupları destekleyen politikaları Türkiye’nin Soçi’deki görüşmelerde elini iyice zayıflatmıştır.

Rusya ve İran, Soçi’deki görüşmelerde, Türkiye kanadına göre daha güçlü olarak masada bulunmaktadır.

Türkiye, Suriye savaşına aktif olarak katılmanın faturasını en az zararla kapatacak bir politika üretmeye çalışmakta ve gerçekte, çok zor bir pozisyonda masada yer almaktadır.

Rusya, bu savaşta, bölgedeki gücünü arttırarak, avantajlı duruma geçmiştir.Üstelik Türkiye’nin KÜRT KORKUSU nedeniyle Batı’dan uzaklaşması siyasetini de ilerletme şansını yakalamıştır.

Bu savaşta  en fazla kaybeden, kesinlikle Türkiye DIŞ POLİTİKASIDIR.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar