Siyasi irade şart - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Çarşamba, Nisan 17, 2024
Sağlık

Siyasi irade şart

SAĞLIK SİSTEMİ İRDELENECEK: Tabipleri Birliği tarafından önerilen ve bugün başlayacak Sağlık Çalıştayı’nda sağlıktaki birçok örgüt, sağlık sistemine ilişkin tespitlerini ve görüşlerini aktaracak. Her örgütün kendi önerilerini sunacağı çalıştay bundan sonra uygulanacak olan sağlık politikalarına da rehber olacak

YILLARDIR AYNI YERDE DÖVÜNÜYORUZ: Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim, birliğin ve diğer sağlık örgütlerinin yıllardır KKTC’deki sağlıkta sistemi ile ilgili birçok çalışma yaptığını ancak Sağlık Bakanlığı ve siyasilerin ortaya bir irade koyamaması nedeniyle sonuç alınamadığını söyledi. Besim, “Siyasi irade olmadığı için aynı yerde dövünüyoruz” dedi


SAĞLIKTA İVEDİLİKLE ÇÖZÜLMESİ GEREKEN SIKINTILAR:
1- Teşkilat Yasaları bir an önce düzenlenmeli
2- Otomasyon sistemi (veri kayıt sistemi) yapılmalı
3- Perifer sağlık hizmetleri güçlendirilmeli
4- Randevu sistemi tüm hastanelerde uygulanmalı
5- Yerinden yönetim yaygınlaşmalı

Bertuğ TOPAL
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim sağlık çalışanlarının ve örgütlerin sağlık sistemini düzeltmek adına tek başına çalışmalarının yeterli olmadığını söyledi. Sağlık örgütlerinin yanı sıra siyasi iradenin de sağlık sistemini düzeltmede önemli rol oynadığını altını çizdi.
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim, bugün başlayacak Sağlık Çalıştayı öncesinde sağlık sisteminin çıkış yollarını Havadis Gazetesi’ne anlattı. 

Yıllardır konuşuluyor
Besim, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ve diğer çeşitli sağlık örgütlerinin yıllardır KKTC’deki sağlıkta sistemi ile ilgili birçok çalışma yaptığını ancak Sağlık Bakanlığı ve siyasilerin ortaya bir irade koyamaması nedeniyle başarısızlığa uğradığını söyledi.
Birlik olarak göreve geldikleri günden itibaren sağlıkta sistemsizliği aşmak adına çalışmalar sürdürdüklerini ifade eden Besim, sistemsizliğin yanında sağlıkta bir çok sorunun da bulunduğunu söyledi. Çevre sorunları ve Gıda Güvenliği Yasası gibi birçok sorunun bulunduğunu kaydeden Besim, bu konuların da çalıştayda ele alınacağını belirtti.

Sağlığa ayrılan bütçenin üçte biri ilaca gidiyor
Besim, 2008’den sonra Tek Tip Güvenlik Yasası’nın geçmesiyle sigortalıdan, çalışandan ve iş verenden kesilen %2’lik primin çoğunun ilaç alımına gittiğini söyledi. “Sağlık için kesilen paraların tekrar sağlığa dönmemesiyle ilgili ciddi problemler var” diyen Besim, insanların kendi ceplerinden özel hastanelere çok fazla para harcadığını söyledi. Besim “İlaca harcadığımız para sağlığa harcadığımız paranın üçte biri kadardır. Ben inanıyorum ki bu üçte bir dağınıklı ve sistemsizlikten kaynaklanan bir harcamadır” dedi.

“Teşhis var ama tedaviye geçilemedi”
Besim, geçtiğimiz yıllarda birçok fikir üretildiğini, farkındalık yaratıldığın ve teşhis konulduğunu belirterek sağlık sistemi için bir türlü tedaviye geçilememesinden yakındı. Tabipler Birliği’nin isteğinin yapılan çalışmaların ışığında bir güncelleme yapılması olduğunu ifade etti. Besim, “Bir an önce bu olmayan yasaların ya da olan ama uygulanmayan yasaların gündeme gelerek, artık sağlıkta bir reformu gündeme getirelim istedik” dedi.

Tüm taraflar konuşabilecek
Bugün başlayacak Sağlık Çalıştayı’nda sağlıktaki örgütün tespitlerini ve görüşlerini aktarabileceğini söyledi. Ana örgütlerin komite çalışmalarında yer alacağını belirten Besim, her örgütün kendi önerilerini sunacağını söyledi. Besim, “Sağlıkta çok katılımcı bir ortamda gerçekleşecek. Olayı Sağlık Bakanlığı organize ediyor ama Sağlık Bakanlığı dışarıda duruyor sözü örgütlere bırakıyor. Bu söylenen toplanan sorunlar önce sorunların tespiti olacak. Ondan sonra kök sorunların tespiti ve en son da çözüm önerileri kısa orta ve uzun vadede belirlenecek. Esas olarak bizim için çalıştayın yapılacak olması ve sorunların yeniden gündeme getirilip revize edilecek olması önemlidir. Ama bizim için aslolan çalıştaydan sonra bu raporu gerekli mercilerin dikkate almasıdır” dedi.

Vatandaşlarımızın %42’si özele gidiyor
Besim, insanların tamamen sağlık güvencesi altında gibi göründüğünü ancak yaptıkları araştırmada %42 oranında insanın kendi cebinden ödeyerek tedavi gördüğünü tespit ettiklerini söyledi. Sağlık sisteminde sistemsizliğe bağlı ilaç alımlarında çok ciddi bir dağınıklık olduğunu da belirten Besim, “Bütün bunların bir düzene girmesi için sağlıktaki en önemli kök sorunları çözülmesi gerek” diye konuştu.

“Gülle’nin tespiti makuldür”
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle’nin 2015 yılı başında yeni bir sağlık sistemi ön görüsünün makul bir süre olduğunu belirten Besim, konunun bir siyasi irade meselesi olduğunu da belirtti. Besim, “Biz istediğimiz kadar konuşalım istediğimiz kadar teşhisi koyalım. Tedavide siyasi irade olmazsa sağlık sistemi düzelmez” dedi.

Bakan’a mesaj
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle’ye bir mesaj da ileterek gerek hasta, gerek hekim gerekse sağlık çalışanlarının isteğinin sağlık reformunun bir an önce hayata geçmesi olduğunu söyledi. Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs’ta bir başarıya imza atma gibi bir ihtiyaçlarının var olduğunu kaydeden Besim, isteklerini çalıştay sonuçlarının çok ciddiye alınması olduğunu belirtti.

Sağlıkta en önce çözülmesi gereken sıkıntılar:
1- Teşkilat Yasaları bir an önce düzenlenmeli
2- Otomasyon sistemi (veri kayıt sistemi) yapılmalı
3- Perifer sağlık hizmetleri güçlendirilmeli
4- Randevu sistemi tüm hastanelerde uygulanmalı
5- Yerinden yönetim yaygınlaşmalı

Sağlık Çalıştayı bugün başlayacak

Sağlık sektöründeki hizmetlerin sunumunun iyileştirilmesi genel hedefiyle, Sağlık Bakanlığı tarafından organize edilen Sağlık Çalıştayı, sağlık sektörünün tüm paydaşlarının katılımıyla bugün, Golden Tulip Hotel’de başlayacak.
Sağlık Çalıştayı saat 09.00’ta açılış töreniyle başlayacak ve çalışmalarını 30 Kasım Cumartesi tamamlayacak.
Kısa, orta ve uzun vadeli planlamaların yapılması amacıyla gerçekleştirilecek çalıştayda konular 8 ayrı başlığa ayrıldığı, 8 ayrı komitede ilgili tüm sağlık sektörü paydaşlarının katkı koymasıyla ele alınmasının hedeflendiği bildirildi.
Sağlık Çalıştayı’nda tartışılacak konular; Kamu Sağlık Hizmetlerinin Sunumu, Özel Sağlık Hizmetlerinin Sunumu, Genel Sağlık Sigortası ve Sağlık Sunumlarının Finansmanı, Koruyucu Sağlık Hizmetleri, Acil Sağlık Hizmetleri, Hasta Hakları, İlaç Uygulamaları ve Sağlık Yönetimi olarak belirlendi.

Komitelerde yer alacak kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleri…
Çalıştay için oluşturulan komitelerde Sağlık Bakanlığı, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın yanı sıra Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Kıbrıs Türk Tabipleri Odası, Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği, Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (TIP-İŞ), Serbest Çalışan Hekimler Birliği, Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası, Kamu-Sen, Sağlık-Sen, Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası, Kamu-İş, Evrensel Hasta Hakları Derneği, Özel Hastane İşletmecileri Birliği, Kıbrıs Türk Diyabet Derneği, Kanser Hastalarına Yardım Derneği, Sağlık İdarecileri Derneği, Kuzey Kıbrıs Sosyal Sigortalılar Derneği, Belediyeler Birliği, Devlet Planlama Örgütü, Çevre Koruma Dairesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi yer alacak.

Sunum yapacak kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleri…
Çalıştayda Toplumcu Demokrasi Partisi, Tıp Laboratuvarları Uzmanları Derneği, Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Thalassaemia Derneği, KKTC Fizyoterapistler Derneği, Kıbrıs Türk Kalp Derneği, Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Vakfı ile Diyaliz ve Böbrek Hastaları Derneği sunum yapacak.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar