Sinüzitin mevsimi yok - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
Sağlık

Sinüzitin mevsimi yok

Sinüzitin mevsimi yok

 

Çoğunlukla burun akıntısıyla kendini gösteren sinüzit daha çok üst solunum yolu hastalıklarıyla beraber görülüyor. Bir viral enfeksiyona bağlı olduğunda kolayca tedavi edilen hastalık, kronikleştiğinde ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor.


Kulak, burun ve boğaz uzmanı Dr. Ahmet Hamdi Önay, kronik sinüzitin mevsim ayırt etmese de akut sinüzit vakalarının yaz aylarında azaldığını söyledi. Hastanın bir üst solunum yolu enfeksiyonuyla doktora başvurduğunu belirten Önay, sinüzitin belirgin özelliklerini şöyle anlattı:
“Burun akıntısı, boğazda yanma ve geniz akıntısı belirtiler arasında yer alıyor. Fakat bu bulgular tüm viral enfeksiyonlar için aynı oluyor. Sinüzitten şüphelendirecek en önemli belirti ise genizden arka tarafa akan yapışkan akıntı ve bu akıntının yeşil ya da sarı renkte olması. Ayrıca sümkürürken mendile boşalan akıntının rengi de tanıda yardımcı oluyor.”
Sinüzit ameliyatının ortalama 1-3 saat sürdüğünü söyleyen Önay, “Hasta bir gün hastanede kaldıktan sonra taburcu oluyor. İyileşme dönemi ve işe dönme 48 saat sürüyor, sinüslerin tamamen iyileşmesi üç haftayı buluyor” dedi.

Hastalığın tekrarlama olasılığı var
Cerrahi teknik ve tanı yöntemindeki ilerlemeye rağmen nükseden vakaların vurgulayan ve bu hastaların çoğunlukla alerji hastaları olduğunu belirten Dr. Önay, “Yoğun alerjisi olan hastaların ameliyattan sonra tedavilerine devam edilmezse, doktor takibi bırakılırsa temizlenen odacıklarda hastalık nüksedebiliyor. Bu durum için küçük müdahaleler yapılabiliyor” bilgisini verdi.
Dr. Önay’a göre, kronik sinüzit tedavisini erteleyenler çoğunlukla burun kanaması şikayetiyle hekime başvuruyor. Sık sık burun kanaması, yeşil ve sarı akıntı görülüyor, çünkü kemikte erozyon başlamış oluyor. Bu kişilere çoğunlukla yanlış kanal tedavileri de uygulanıyor. Üst dişte tutmayan diş kökleri, defalarca yapılan kanal tedavileri görüldüğünde ise diş hekimlerinin sinüzitten şüphelenerek hastalardan öncelikle sinüs tomografisi istemesi gerekiyor.

Tedavi edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilirSinüsler kafatasında yer alıyor ve hayati organlara çok yakın olması nedeniyle bu organların içindeki iltihaplar tedavi edilmediğinde sonuçları ölümcül olabiliyor. KBB uzmanı Dr. Ahmet Hamdi Önay’ın verdiği bilgiye göre, bu sonuçların arasında körlük, menenjit, yüz kemiklerinde erime ve deformasyon yer alıyor. Bir başka komplikasyon ise üst dişlerde dökülme veya köklerinde gevşeme, sert damakta erozyon, üst damak ve çene cerrahisine neden olacak kemik hasarları oluyor.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar