Şimdi de imza SKANDALI! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Spor

Şimdi de imza SKANDALI!

İMZALAR UYUŞMUYOR: Uzun süredir spor medyasının gündeminden düşmeyen basketboldaki yabancı oyuncu transferi krizinde Basketbol Federasyonu, Koopspor’lu Angelo Warner transferini bir kez daha reddederken sporcu için sunulan imza sirkülerinin, sporcunun pasaport ve ehliyet belgelerindeki imzalarla da uyuşmadığı ortaya çıktı. Federasyon bu konuyla ilgili “bu bile bir red sebebidir” açıklamasında bulundu

KURULUN KARAR YETKİSİ YOK: Basketbol Federasyonu, almış olduğu hukuki müşavere uyarınca, müracaat konusunun 67/1999 sayılı Yasa'nın Genel Ceza Kurulu'nun yetkilerini düzenleyen 21(5). Maddesi kapsamında bir konu olmadığından ve bir ceza işlemi olmadığından Genel Ceza Kurulu'nun bu hususta denetim yapma ve karar alma yetkisine haiz olmadığı görüşünde olduğunu açıkladı 


SAĞLIK RAPORU DA SUNULMADI: Federasyondan yapılan açıklamada ayrıca, “Angelo Warner’ın Aday Sporcu Müracaat formunu 14.01.2016 tarihinde Federasyon'a gönderdiği ve bu formla birlikte sağlık raporu sunulmadığı ve formda doktor imzası bulunmadığı görülmektedir. Bu bağlamda, mezkur formun 67/1999 sayılı Yasa'nın 31(2). maddesi ışığında işleme konması ve bu forma bağlı olarak lisans çıkarılmasının mümkün olmadığı” denildi

Tonguç KOTAK

Basketbol Federasyonu Yönetim Kurulu, Spor Dairesi Genel Ceza Kurulu’nun, Koopspor’lu Angelo Warner konusunda aldığı kararı reddetti.
Yönetim Kurulu, yapmış olduğu toplantının ardından alınan kararları açıklarken Koop Spor’un yabancı transfer konusuna da yeni bir boyut kazandırdı. Federasyon, Angelo Warner’in imzalarının pasaport ve ehliyetindeki imzalar ile uyuşmadığını ortaya koydu.

Basketbol Federasyonu’nun almış olduğu kararlar şöyle:
1.Federasyonumuz, almış olduğu hukuki müşavere uyarınca müracaat konusunun 67/1999 sayılı Yasa'nın Genel Ceza Kurulu'nun yetkilerini düzenleyen 21(5). Maddesi kapsamında bir konu olmadığından  ve/veya  bir ceza işlemi olmadığından  Genel Ceza Kurulu'nun bu hususta denetim yapma ve/veya karar alma yetkisine haiz olmadığı  görüşündedir.
2.Federasyonumuz alternatif olarak İlgi 3 kararın gerekçesinde yer alan Sicil Lisans ve Transfer Yönetmeliği'nin yürürlükte olmadığına ilişkin görüşle hemfikir değildir.  Zira, 67/1999 sayılı Yasa'nın 38. maddesinde tüzük ve yönetmeliklerin Resmi Gazete'de yayınlanacağından bahsedilmekle birlikte, tüzük ve yönetmeliklerin Resmi Gazete'de yayınlanma koşulu ile yürürlüğe gireceğine ilişkin bir düzenleme içermemektedir. Tüzüklerin Resmi Gazete'de yayınlamadan yürürlüğe giremeyeceğine ilişkin yasal kural bulunmakla birlikte;  yönetmeliklerle ilgili böyle bir hüküm bulunmadığı için;  Resmi Gazete’de yayınlanmamış olması, federasyon yönetmeliğinin yürürlüğe girmemiş olduğu sonucunu doğurmaz.

Kaldı ki, 67/1999 sayılı Yasa'nın 38. maddesi Genel Yönetim Kurulu'nun ileteceği Tüzük ve Yönetmeliklere ilişkin düzenleme getirmektedir. Oysa, Yasa'nın 39. maddesi federasyonlara görev alanlarını ilgilendirdiği oranda Tüzüğe dayanarak doğrudan yönetmelik yapma yetkisini tanımaktadır ki,  burada Resmi Gazete'de yayımdan da bahsedilmemektedir.  Ayrıca Basketbol Federasyonu Tüzüğü'nün 67. maddesi de lisans konusunda federasyona yönetmelik yapma yetkisi tanımaktadır.
Bu bağlamda Yasa'nın 38. veya 39. ve Tüzüğün 67. maddelerinin hangisine bakılırsa bakılsın, federasyon yönetmeliğinin yürürlükte olmadığının söylenemeyeceği kanaatindeyiz.
Ayrıca, bir yönetmeliğin yürürlükte olup olmayacağına karar verme yetkisinin ancak ve ancak Yüksek İdare Mahkemesi'nde olduğu ve bu mahkeme tarafından iptal edilinceye değin mezkur yönetmeliğin yürürlükte olduğunun kabul edilmesi gerektiği görüşündeyiz.
Konuya bu çerçevede yaklaşıldığında, bahse konu yönetmeliğin 19. Maddesi bağlamında Angelo Curtis Warner isimli sporcunun yeni lisans işlemi ile ilgili olarak imzasını Federasyon lokalinde yetkililer önünde atmadığı cihetle, mezkur oyuncuya lisans çıkarılması mümkün değildir.
3-Federasyonumuz, yukarıda 1. ve 2. paragrafta yer alan görüşlerinde hatalı kabul edilmesi ihtimaline binaen konuyu mezkur yönetmeliği uygulamadan, doğrudan Yasa ve Tüzük hükümleri çerçevesinde ele almayı da uygun görmektedir. Bu bağlamda, Adı geçen sporcunun ilgi-1 Aday Sporcu Müracaat formunu 14.01.2016 tarihinde Federasyon'a gönderdiği ve bu formla birlikte sağlık raporu sunulmadığı ve/veya formda doktor imzası bulunmadığı görülmektedir.  Bu bağlamda, mezkur formun 67/1999 sayılı Yasa'nın 31(2). maddesi ışığında işleme konması ve bu forma bağlı olarak lisans çıkarılması mümkün değildir.
İlgi-2 Aday Sporcu Müracaat formu ise 19.01.2016 tarihinde gönderilmiştir. Üzerinde Dr. Güven Erkal'ın imzası bulunan bu form uyarınca da ilgili sporcuya lisans çıkarılması mümkün değildir. Zira, sezon başında üç yabancı sporcuya lisans çıkaran Koop-Spor'un, takımdan ayrılan bir sporcunun yerine yeni lisans çıkarmak istediği yeni yabancı sporcuya ilişkin işlemi Basketbol Federasyonu Tüzüğü'nün 72, maddesi tahtında lig müsabakalarının başladığı günden itibaren 45 gün içerisinde yapması gerekmekteydi. Oysa ki, 19.01.2016 tarihinde mezkur 45 günlük süre aşılmış durumdaydı.
Ayrıca Federasyonumuza sunulan İlgi 1 ve İlgi 2 formlardaki sporcu imzasının, sporcunun pasaport ve/veya ehliyet belgelerindeki imzalarla uyuşmuyor olması da Federasyonumuzca bir red sebebi olarak değerlendirilmektedir.
4- Yukarıdaki değerlendirmelerimiz neticesinde adı geçen sporcuya talep edildiği şekilde 15.01.2016 tarihinden itibaren lisans çıkarılması mümkün olmadığından ilgili müracaatın reddedilmesine karar verilmiştir.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar