Saman nezlesinde en etkin tedavi immünoterapi - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Mart 19, 2024
Sağlık

Saman nezlesinde en etkin tedavi immünoterapi

İran'da grip salgını: 22 ölü

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Arzu Yasemin Korkut, halk arasında “saman nezlesi” olarak da bilinen alerjik rinitte ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastalarda aşı tedavisi uygulanabildiğini belirterek, “Hastalığı ortadan kaldırmaya yönelik halen başarıyla uygulanan tek tedavi yöntemi immünoterapidir. Aşı tedavisi damla veya tablet şeklinde ağızda eriyen formlarda ya da enjeksiyonlar şeklinde uygulanır.” dedi. 

Korkut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alerjik rinitin, burnun içini kaplayan mukozanın alerjik nedenli iltihaplanması olduğunu söyledi.
Genellikle genç yaşlarda başlayan sorunun, sadece belirli mevsimlerde de görülen türleri olduğunu aktaran Korkut, mevsimsel alerjik rinitin saman nezlesi olarak da adlandırıldığını ifade etti.
Prof. Dr. Korkut, genellikle bahar aylarında görülen saman nezlesinin nedeninin bitki polenlerinin rüzgarın etkisiyle uzaklara uçabilmesi olduğunu dile getirerek, şu bilgileri verdi:
“Polenler bitkilerin erkek üreme hücresi olup ulaştıkları yerlerde döllenmeye sebep olarak bitkilerin çoğalmasına neden olur. Alerjik yatkınlığı olan insanlarda havadaki polenler öncelikle burna yerleşir ve yakınmaları oluşturur. Burunda alerjik rinit, bronşlarda alerjik astım, gözlerde ise konjonktivite neden olur. Vücut bu maddeyle karşılaştığı zaman histamin üreterek alerjik belirti ve hastalıkların oluşmasına sebep olur. Polen kaynakları arasında çayır, tahıl, ağaç ve yabani otlar bulunur. Ağaç polenleri şubat-nisan, çayır polenleri mayıs-temmuz, yabani ot polenleri ise en çok ağustos-ekim ayları arasında yayılma gösterir. Polen düzeyi sabah saatlerinde, kuru ve rüzgarlı havalarda daha çok yoğunlaşır. Kişinin şikayetleri havada bulunan polen miktarına bağlı olarak artma veya azalma gösterebilir Mevsimsel alerjik riniti olan hastada görülen en sık belirtiler; burun akıntısı, tıkanıklığı, hapşırma, gözlerde sulanma ve kaşıntıdır. Bunun yanı sıra öksürme, boğaz, baş ağrısı ve yorgunluk, algılama güçlüğü, uyku bozukluğu da görülebilir.”

“ALERJİK RİNİT VE NEZLE BİRBİRİNDEN FARKLI İKİ SORUN”

Prof. Dr. Arzu Yasemin Korkut, alerjik rinit ve nezle belirtilerinin birbirine çok fazla benzemesine rağmen bazı farklılıkları olduğunu belirterek, “Ateş daha çok nezle belirtisi iken alerjik nezlede ateş yoktur. Yine nezlede burun akıntısı daha sarı olduğu gibi vücut ağrıları da eşlik edebilir. Alerjik rinit, alerjen maddeye maruz kaldığınız sürece devam eder, nezle ise yaklaşık 3-7 gün sürer.” dedi.
Alerjik şikayetleri olan hastanın sorgulaması ve muayene bulgularının alerjiyi düşündürüyorsa, alerji testleri uygulanması gerektiğini vurgulayan Korkut, sözlerini şöyle tamamladı:
“Alerji testleri daha çok deri testleri olarak yapılsa da kanda alerjenlerin incelenmesi yöntemleriyle yapılabilir. Mevsimsel alerjik rinitin tedavisinde en sık antihistaminik ve kortizon içeren burun spreyleri kullanılır. Antihistaminikler, alerjenle karşılaşıldığında olaya neden olan histamin salınımını engeller. Özellikle kaşıntı, akıntı ve hapşırmanın giderilmesinde etkilidir ancak ilaçlar mutlaka hekime danışılarak alınmalıdır. Alerjik rinitte ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastalarda aşı tedavisi uygulanabilir. Hastalığı ortadan kaldırmaya yönelik halen başarıyla uygulanan tek tedavi yöntemi immünoterapidir. Aşı tedavisi damla veya tablet şeklinde ağızda eriyen formlarda ya da enjeksiyonlar şeklinde uygulanır. Tedavinin yanı sıra hastalar şikayetlerinin başladığı aylarda yeşillik, ağaçlık gibi yerlerde durmamaya özen göstermelidir. Polenlerin en fazla uçuştuğu saatlerde açık havaya çıkılmaması alınabilecek en etkili yöntemdir. Dışarı çıkmak gerekiyorsa ağız ve burnu kapatan maskeler, şapka ve gözlük kullanılabilir. Korunmak için bu aylarda ev ve araç pencereleri kapalı tutulmalıdır. Polenlerle kaplanabildiğinden giysileri açık havada kurutmamak gerekir.”


Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar