Sakin olun ve bu 34 adımla düğününüzü planlayın - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 27, 2024
Yaşam

Sakin olun ve bu 34 adımla düğününüzü planlayın

Yıllardır hepimizin hayallerini süsleyen kusursuz düğünlerin hazırlanması sanıldığı kadar kolay olmuyor. Nişandan sonra telaşlanan çiftler düğün tarihi, davetli listesi, organizasyon şirketiyle uğraşırken bu özel güne hazırlanmanın tadına varamıyor. Siz yine de sakin olun ve 34 maddelik bu rehberimizden yararlanın.

1) Organize olun


Bu tarihte, düğünle ilgili yapmanız gereken hazırlıklar az çok aklınızda oluşmuş olmalı. Kendinize bir dosya alın ve yapılması gereken her şeyi, görüştüğünüz her yeri, fiyat aldığınız herkesin kartvizitini burada biriktirmeye başlayın.

2) Bütçeyi belirleyin
Düğün mekanı, süslemeler, yemek, fotoğrafçı, hatta istediğiniz diğer ekstra şeyler için toplamda ne kadar bütçeniz var, bunu belirleyin. Gerçi sonrasında o miktarın üstüne bir 20 bin TL daha eklemeniz gerekebilir.

3) Yeri ve tarihi seçin

Açık havada evlenmek istiyorsanız başka, kapalı bir havada ve kapalı mekanda evlenmek istiyorsanız başka bir tarih ve mekan seçmeniz gerekiyor. Havalar güzel olsun diyorsanız, yazın evleneceksiniz demek için tarih almanız gerekiyor ve bu da muhtemelen daha fazla bütçe ayırmanız gerektiği anlamına geliyor. Tabii aynı şey yer için de geçerli. Bu konuda karar vermek karşılaşacağınız en zor işlerden birisi olacak.

4) Nikâh için tarih alın
Mekanı seçtiniz belki ama, bakalım o tarihte nikah memurları uygun mu?

5) Kına gecesini organize edin

Bazen geleneklerimiz keyifli de olsa, bütçe ve organizasyon açısından zorlayıcı olabiliyor. Üstelik neredeyse düğün kadar zaman ve sabır gerektiren bir organizasyon bu. Neyse, yavaş yavaş onu da yaparsınız.

6) Derin bir nefes alın
İşte gerçekleştirmesi neredeyse imkânsız, ama belki de en önemli olan madde bu! Bu dönemlerde sakin kalmak çok önemli. Bu yüzden sık sık nefes almayı unutmayın.

7) Fotoğrafçı bulun
Düğünden 8 ay önce

Herkes o gece elinde telefonlarıyla fotoğraflar ve videolar çekecek evet, ama hiçbirisi bir düğün fotoğrafçısının yerini tutamayacak. O zaman elinizi çabuk tutun ve erkenden, uygun bir fiyata bir fotoğrafçıyla anlaşın. Bulduğunuz fotoğrafçı nasıl imkanlar sunuyor, düğünden önceki hazırlıkları da çekiyor mu, anlaştığınız fiyata albüm baskısı da dahil mi, bunları da kesinleştirin.

8) Gelinlik ve damatlığa karar verin

Kiralayacak mısınız, satın mı alacaksınız? Tek bir gece için satın almaya değer mi? Yoksa uzun süredir beklenen gelinlik/damatlık sadece size mi ait olmalı? Hazır mı alacaksınız, yoksa yaptıracak mısınız? Zor karar doğrusu. Siz şimdiden model bakmaya başlayın ki, düğünden 8 ay öncesinde bu soruların cevaplarını vermeniz için vakit kalsın.

9) Davetli listesi oluşturmak
İş arkadaşları, okul arkadaşları, aşırı uzak ama annenizin 3 yıl önce altın taktığı akrabalar, halanızın yazlık komşusu, kaynananızın konken arkadaşları… Bu liste bitmez, ama illa ki bir sınırlama getirilmesi lazım. Davetli listesi bu aylarda son halini almalı ki hem mekana ödeme yapılsın, hem oturma düzenleri ayarlanmaya başlasın, hem de yavaş yavaş davetiyeler hazırlansın.

10) Uzakta oturan akrabalar için uçak bileti
Ülkemizde pek çok kişi, memleketinde değil de büyük bir şehirde yaşıyor. Bu yüzden düğünün yapıldığı kente öbek öbek aile fertlerinin getirilmesi lazım. 8 ay öncesinden biletleri alın ya da en azından rezervasyon yapın ki, sonradan artan bilet fiyatlarıyla düğüne verdiğinize yakın bir parayı biletlere vermek zorunda kalmayın. Ayrıca uçak korkusu olanları da düşünmelisiniz; onlar için de başka çözüm yolları bulmak lazım.

Düğünden 6-7 ay önce
11) Düğün davetiyesi sipariş etmek

Şık bir şey mi istersiniz, şirin ve aşkınızı ifade eden bir davetiye mi? yoksa davetiye işiyle hiç uğraşmayıp, yalnızca internet davetiyesi yaptırmak veya Facebook sayfası hazırlamak mı istiyorsunuz? Milyonlarca seçenek arasından size en uygun tasarımı bulmanız zor olabilir.

12) Balayı için rezervasyon yaptırmak
Bütün gün odaya kapanacağınız ve kimsenin sizi rahatsız etmeyeceği bir tatil köyünde mi kalmak istiyorsunuz? Yoksa bir başka zaman gitme imkanı bulamayacağınız, uzak bir şehre mi gitmek istiyorsunuz? Müze müze gezmek mi sizi mutlu eder, yoksa gözlerden uzak bir tatil mi? Bunlara karar vermek için en fazla düğünden 6 ay öncesine kadar bekleyebilirsiniz. Sonrasında otellerde yer kalmayabilir ve düğün hazırlıkları içinde balayını organize etmekte zorlanabilirsiniz.

13) Düğün arabası kiralamak

Limuzin mi, eski tarz bir araba mı, camları karanlık bir minivan mı? Süsleyecek misiniz, yoksa yol kesenlerden korunmak için dümdüz mü olsun istersiniz?

14) Çiçekçi bulmak
Düğünden sonraki birkaç gün içerisinde öleceğine inandığınız çiçekler için bu kadar masraf yapmak istemiyor olmanız çok normal. Ama çiçek olmayan bir düğün de pek gösterişsiz ve sade olabilir. Siz en iyisi, uygun renk kombinasyonları ve uygun çiçek türlerini seçmek için arkadaşlarınızdan ve ailenizden destek alın.

15) Düğünle dolaylı olarak bağlantısı olan konularla uğraşmak
Mesela kır düğünü yapıyorsanız taşınabilir tuvaleti ayarlamak da sizin sorumluluğunuzda. Ya da o gün yağmur yağması olasılığına karşı, anlaştığınız mekanın çadır kurma imkanı veya kapalı mekan alternatifi de bulunuyor mu diye de sormalısınız.

16) Bütün günü salata yemeyi düşünerek geçirmek
Herkes fazla kilolarınızdan son 6 ayda kurtulabileceğinize sizi inandırdı. Şimdi sıra kendinizi ota vermekte! Bunun için bir beslenme uzmanıyla görüşüp, birkaç ayda sağlıklı şekilde kilo verebileceğiniz, vücut ve metabolizmanıza en uygun diyeti uygulamaya başlayabilirsiniz.

4-5 ay önce

17) Pasta tasarımına karar verin

Maket pasta yaptırıp, davetlilere süslü bir tabakta küçük tatlılar dağıtma seçeneği her zaman var. Peki siz bunu mu istiyorsunuz, yoksa herkese dilim dilim dağıtılacak gerçek bir pasta mı? Önce anlaştığınız mekandan, sonra da bir pastaneden fiyat alın ve ikisini karşılaştırdıktan sonra kararınızı verin.
18) Düğün ayakkabısı almak

Aslında ideal olan gelinlik ve damatlığı alırken ayakkabıları da almaktır. Ama bütün gece rahatça dans edeceğiniz ayakkabıyı bulmakta zorlanmış olabilirsiniz. Bu yüzden en geç 4-5 ay öncesinden ayakkabıyı da halletmek lazım.

19) Kuaför randevusu
Mahalle kuaförünüzle aylar öncesinden konuşup o gün başka kimsenin gelmemesi gerektiğini söylemelisiniz. Yoksa anneniz, babaneniz, en yakın arkadaşınız, müstakbel eşinizin kardeşi, yengeniz, üst kat komşularınız ve tabii siz, kuaföre sığamayabilirsiniz.

20) Şarkı seçmek
Salona girerken çalacak şarkı ve ilk dansınızı yapacağınız şarkı konusunda müstakbel eşinizle pazarlığa başlamak için uygun bir zaman. Zira onun ısrarla çalmasını istediği Ankara’nın Bağları da, Star Wars’daki Imperial March da, salona giriş için uygun müzikler olmayabilir. Bunları belirledikten sonra, gece boyunca çalacak olan şarkıları da az çok belirleyip, DJ’e mail atmanız iyi olabilir.

21) Dans dersi
4 ayda harikalar yaratacağınıza eminiz. İlk dansınızda salınmakla kalmayıp, güzel bir kareografiyle dans etmek istiyorsanız, daha fazla geç kalmamakta fayda var.
3 ay önce

22) Kına gecesi için küçük hediyeler hazırlayın

Her şehrin, her bölgenin adeti ayrı… Kimisi ufak bir kese içinde madeni para ve toz kına dağıtır, kimisi ayna. Bazı modern kına gecelerinde de, o geceyi hatırlatacak başka hediyeler dağıtılır. Nasıl bir şey yapacağınıza karar vermek için bu aylarda harekete geçebilirsiniz.

23) Nasıl ‘Evet’ diyeceksiniz?
Gelini/ Damadı eşiniz olarak kabul ediyor musunuz? Evet! Bu ‘Evet’i nasıl söyleyeceğinizi çalışmanız gerek.

2 ay önce
24) LCV yapmayanlara e-posta ile hatırlatma yapın
Gönderdiğiniz davetiyelerin başına bir şey gelmiş olabilir. Postanın herkese ulaştığına emin olamazsınız. Bu sebeple elektronik posta ile kendinizi hatırlatmanın tam vakti.

25) Kına gecesinin tadını çıkarmak
Aylardır uğraşıp didinerek hazırladığınız kına gecesinde doyasıya eğlenin, gecenin tadını çıkarın.
1 ay önce

26) Davetlileri kontrol edin

Size 1 ay önce “sevgilimle geliyorum” diyen arkadaşınız, şimdi ayrılmış ve tek geliyor olabilir. Ya da iş arkadaşlarınızın o tarihte bir iş seyahati çıkmış olabilir. Sayıyı son bir kez kontrol edin.

27) Evlilik Cüzdanı hazır mı diye kontrol edin
Malum, belediyelerin işi başından aşkın… Siz her belgeyi tam olarak vermiş de olsanız, Evlilik Cüzdanı’nız henüz hazırlanmamış olabilir. Arayıp bir kontrol etmekte, hazır gitmişken bir de nikah memuruyla tanışmakta fayda var. Zira memur çok konuşkan, biraz fazla esprili, ya da kös kös konuşan birisiyse, o gece nelerle karşılaşacağınızı önceden öğrenmiş olursunuz.

28) Gelinlik / Damatlık provası yapın

Yaptığınız diyetin sonuçlarını görmeye hazır mısınız? Gelinliğinizi/Damatlığınızı giyinin ve üzerinizde güzel durup durmadığını kontrol edin.
29) Oturma düzenini belirleyin
Düğün gecesi kimin nereye oturacağı kimileri için çok önemli. Biri sizin, biri de müstakbel eşinizin arkadaşı olan iki ex-aşkı aynı masaya koymasanız iyi olur.

30) Müstakbel eş ile her konuda tartışmak
Birbirinize en çok ihtiyaç duyduğunuz bu zamanda yaşadığınız gerginlik yüzünden tartışmanız çok doğal. Karşı tarafı çok da kırmadan bu dönemi atlatırsanız ilişkiniz için çok sağlıklı olur.
Düğün haftası

Umuyoruz ki ayrılan ve yeni sevgili bulan arkadaşlarınızın partnerlerine de düğününüzde yer vardır. Çünkü bütün bunlar hep son haftada gerçekleşir.

32) "Evet" provaları yapın
Son haftanızda her gün aynanın karşısında “Evet!” demeyi çalışın. Bunu her gün denemenizde fayda var. Çünkü heyecandan evet demeyi bile unutabilirsiniz.

33) Dişlerinizi beyazlatın
Düğün günü fotoğraflar güzel çıksın, dişleriniz bembeyaz gözüksün.

34) Evlenin!

Yüzdünüz yüzdünüz, kuyruğuna geldiniz. Artık geriye bu gecenin ve geri kalan hayatınızın tadını çıkarmak kaldı. Bir yastıkta kocayın inşallah!

31) Davetli listesini son kez kontrol edin

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar