Sağlıklı mangal nasıl olmalı? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 27, 2024
Magazin

Sağlıklı mangal nasıl olmalı?

Sağlıklı mangal nasıl olmalı?

  
Ete uygulayacağınız yanlış pişirme yönteminin kanser yaptığını biliyor muydunuz?
Besinlere yanlış pişirme yöntemlerinin uygulanması durumunda sağlığımız çok ciddi tehlikeye girmektedir, özellikle de mangal yaparken uygulanan yanlış pişirme yöntemi sonucunda kanser yapıcı maddeler oluşmaktadır. Bunlardan biri ise; Polisiklik Aromatik Hidrokarbon (PAH) dediğimiz maddedir ve bu madde ızgara, dumanlama ve kızartma işlemleri sırasında kullanılacak yüksek ısıl işlemlerinde gıdalarda oluşmakta, mangalda pişirilen etlerde yüksek konsantrasyonlara çıkmaktadır.
Yağsız et tercih edilmeli
Etin, odun ateşinin veya kömürünün alevine doğrudan tutulması durumunda yüksek düzeyde kor üzerinde pişirildiğinde ise daha düşük düzeyde PAH oluşmaktadır. Yiyeceklerin pişirilmesi sırasında erimiş yağların ısı kaynağı üzerine damlaması sonucunda meydana gelen parçalanma ile PAH oluşumu artış göstermekte ve etin üzerinde de birikmektedir. PAH daha çok yağda depolanabildiğinden etin yağ içeriğinin artması da PAH miktarının artmasına neden olur.


Kömür tozuna dikkat
Et, balık ve tavuk etlerinin yüksek ısıda mangal ateşinde pişirilmesi sonucunda PAH içerikleri önemli ölçüde artmaktadır. Mangaldaki kömür ve kömür tozları pişirilen besinlerin üzerine siner ve karsinojen etki oluşturur. Bu durum ise mide kanserine ve bağırsak kanserine neden olur.

Mangal yaparken yapılan en önemli hatalar nelerdir?
Mangal yaparken en sık yapılan hatalar pişirilecek et seçimi ve yönteminden kaynaklanmaktadır. Etin yağlı olması ve ateşe 15 santimetreden çok daha yakın yerleştirilmesi yapılan en önemli hataları oluşturmaktadır.  Biz Türk halkı da mangal yapmaya çok düşkün olduğumuzdan uygulamamız gereken en iyi korunma yöntemi tabii ki mangal yapmaktan vazgeçmek olmamalı ancak mangal yapma sıklığımızı azaltmak olmalıdır.

Mangalda pişirmek için seçtiğimiz ette nelere dikkat etmeliyiz?
Mangal yaparken pişirilecek et seçimine ve uygulanacak yönteme dikkat etmemiz gerekmektedir. Mangalda mümkün olduğu kadar tavuk eti gibi beyaz etler tercih etmeliyiz, kırmızı et pişirilecekse de etin yağsız olmasına ve içine kuyruk yağının konmamasına özen göstermeliyiz. Ayrıca, sıcak havalarda bozulma riski yüksek besinlerden et ve ürünlerinin uygun koşullarda hazırlanmaması ve pişirilmemesi, uzun süre bekletilmesi sonucunda da besin zehirlenmesi ile karşılaşıbileceğimizden dolayı özellikle yaz aylarında mangal yapmak amacıyla tüketilecek et ve et ürünlerinin uygun koşullarda hazırlanması, saklanması ve sağlıklı pişirme yöntemleri ile pişirilmesi son derece önemli olmaktadır.

Sağlıklı bir mangal için yapılması gerekenler;

1- Sağlıklı bir mangal için öncelikle pişirme yönteminden daha önemli et ve et ürünlerini, özellikle de kırmızı ve yağlı eti azaltıp, tavuk eti gibi beyaz eti tercih etmemiz gerekmektedir. Ayrıca mangal etlerinin yanında sebze tüketimimizi de artırmaya özen göstermeliyiz, bunun için de mutlaka bol söğüş, sebze, salata, meyve gibi besinleri tüketmeye, sebze ve meyveleri iyice yıkadıktan sonra yemeye dikkat etmeliyiz.

2- Et ve et ürünlerini uzun süre mangalda pişirmek kanserojen madde oluşturacağından dolayı mangaldan önce etleri fırında biraz pişirmek bu riskin oluşmasını azaltacaktır.

3- Etlerin küçük parçalı olanları daha erken pişeceğinden dolayı pişirme süresini azaltmak adına küçük parçalı etleri tercih etmeliyiz.

4- Kömür közüyle et arasında en az 15 santimetrelik bir mesafe bırakılmalı ve etler ateşe çok yaklaştırılmamalı, alevle yakılarak pişirilmemelidir.

5- Yakıt olarak ladin ağacı veya çam kozalakları, tezek gibi kaynaklar kullanılmamalı, saf odun kömürü tercih edilmelidir.

6- Etlere pişirilmeden önce terbiye işleminin uygulanması (sıvıyağ, sirke, limon suyu, süt, yoğurt, tuz vb. oluşan soslar) tercih edilmelidir.

7- Çiğ veya pişmiş et ve et ürünleri açıkta veya oda sıcaklığında bekletilmemeli, tüketilene kadar buzdolabı ısısında (0-4°C) muhafaza edilmelidir.

8- Çiğ besinler ile pişmiş yiyecekler aynı ortamda bulunmamalı, bulunuyorsa da birbirine temas etmeyecek şekilde üzerleri kapalı olarak muhafaza edilmelidir.

9- Özellikle çiğ kırmızı et, kümes hayvan etleri ve yumurta gibi besinleri hazırladıktan sonra ellerimiz iyice yıkanmalı, bu tür besinler ile pişirilmeden önce tüketilecek sebze ve meyveleri hazırlarken ayrı doğrama tahtası ve bıçaklar kullanılmalıdır.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar