Rusya- Ukrayna savaşının 12. Gününe girdiğimiz bugün 07 Mart 2022 tarihi itibariyle savaş finans piyasalarını ciddi anlamda etkisi altına almış bulunmaktadır. ABD Savaş olan bölgeye çok uzakta ve ABD Rusya ile bir sıcak çatışmaya girme eğilimi sergilememekte ABD’nin Rusya ile doğal gaz alışverişi yok. Yani ABD bu işten zararlı çıkan taraf olmaktan çok uzak. Bunun için dolar endeksi 99.00 civarına gelmiş bulunuyor. Yani dolar değer kazanıyor. Avrupa Rusya ile ticari ilişkilerinin aksamasından dolayı zararlı çıkabilir. Çünkü Avrupa doğalgazı büyük ölçüde Rusya’dan alıyor. Avrupa’nın doğal gaz tüketiminin %45’ini Almanya’nın ise münhasıran %53’ünü Rusya’dan alınıyor. Bu oranlar yüksek ve böyle bir ithalatta olası bir ambargoda yani Rusya’nın doğalgazı kesme durumunda Avrupa çok zor durumda kalır. Bu yüzden Euro Dolar’a karşı değer kaybediyor. Parite bugün itibariyle 1,0934 brent petrolün varil başına US Dolar fiyatı ise 115 Dolar’a çıkmış durumda. Bunun sonucunda tüm ekonomilerin aleyhine bir durum karşımıza çıkıyor.
Şubat’ın son günlerinde ABD ve Avrupa Rusya’ya uygulanacak olan bir takım ekonomik önlemleri açıkladılar. Bazı Rus Bankalarının SWIFT sisteminden çıkartılmaları Rusya’nın döviz rezervelerinden bir kısmının erişimine bloke konma gibi birtakım ekonomik ve finansal kısıtlamalar söz konusu oldu. Fakat bu kısıtlamalar Rusya’nın gerek ekonomik gerekse finansal işlevine pek etki etmemiş gibi duruyor. Bu etkiler sadece yukarıda bahsettiğim dolar gerekse Euro kurunda yaşanan gelişmelere ek olarak petrol fiyatlarının yükselmesi oldu.
Savaşın devam etmesi halinde gerek ham petrolün gerekse doğal gazın fiyatlarının daha da yukarıya çıkması söz konusu olurken hububat ürünlerinin de fiyatlarında yükselişler olacağı kesin.
Dünya küresel finans krizine girdiğinde piyasaya bol miktarda para sürüp parasal genişleme yaratan gelişmiş ekonomiler enflasyonist etkiden uzak büyüme yaratmıştı. Fakat durum şuan da değişmiş ve ayni ekonomilerde büyüme olurken enflasyonda beraberinde gelecektir. Yani ya enflasyon ya büyüme diye bir seçim. Savaş devam ederken finansal olarak bağlı bulunduğumuz Türkiye Cumhuriyeti’nde yıllık enflasyon %55 civarında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde ise %65 bir seyir izlerken Türkiye’nin risk primi 600 civarlarında marjda. Türkiye’nin ekonomik göstergelerini savaş çok etkilemiş zaten kötü olan ekonomik göstergeler kötü kalmaya devam etmiştir.
Daralan ticari hacim, artan enflasyon, düşen ekonomik büyüme işte durum bu.
































