Proje çok para yok - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
KıbrısManşet

Proje çok para yok

Engelsiz Yaşam Evi

KKTC’de engelsiz yaşam on yıllardır gelen giden hükümetlerin programlarında süslü cümlelerle ortaya konan bir hedef olarak kalıyor.  Hedefe ulaşmak için gereken projelere ise kaynak ayrılmıyor adım atılmıyor

 SİVİL TOPLUMDA PROJE ÇOK: Hükümetler ülkede engelsiz yaşamı mümkün kılmak için köklü adımlar atmıyor. Sivil toplum örgütleri ise egelilerin yaşamını kolaylaştıracak birçok proje üretiyor ancak iş kaynağa gelince, o projelerin yaşam bulması da uzun yılları buluyor

 TEMEL SORUN KAYNAK: Engelli örgütleri, temel ihtiyaç olan büyük projeleri hayata geçirmek için hükümetlerden ümidi kesti. Projelerini kendileri üretiyor ancak kaynak oluşturmada sıkıntı yaşıyor. Yapılan etkinliklerle kıt kanaat oluşturulan bütçeler ise yetersiz kalıyor

  AĞIR AKSAK İLERLİYOR: Engelsiz Yaşam Evi’nin inşaatı tamamlanmak üzere ancak iç donanımı için gerekli olan 1 milyon TL’lik kaynak hala sağlanamadı. Rauf Raif Denktaş Görme Engelliler Özel Eğitim Okulu’nda araç gereç ve kitap ihtiyacı giderilmedi

ACİL 1 MİLYON 50 BİN TL LAZIM: Tam Donanımlı Göz Hastanesi için arsaya, Engelsiz Yaşam Evi’nin iç donanımı için 1 milyon TL’ye, Görme Engelliler Okulu’nda sesli kitap okuyucusu ihtiyacının giderilmesi için 40 bin TL’ye, 103 adet ders kitabının kabartmaya çekilmesi için en az 10 bin 300 TL’ye ihtiyaç var

Duygu ALAN

KKTC’de engellilerin önündeki engeller bir türlü kaldırılamıyor. Söze gelince milyonlarcasını arkasında bulan engelliler, iş icraata gelince bir muhatap bulamıyor.

Ülkede engelli bireylerin yaşamını kolaylaştıracak projelerin hayata geçirilmesi için ne ihtiyaç duyulan kaynak sağlanıyor ne de bu hususta gerekli irade gösteriliyor.


Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’na bağlı dernekler, çeşitli etkinliklerden elde ettiği kazanç ile KKTC’de engelsiz yaşam için hayata geçirilmesi planlanan projelere katkı sağlamaya çalışıyor fakat tek başına derneklerin çabaları yetmiyor.  Engellilerin önündeki engellerin kaldırılması için daha fazla para ve çaba gerekiyor.

 

İç donanım için 1 Milyon TL’ye ihtiyaç var

Demirhan’da 3 yıl önce 18 dönüm üzerinde inşa edilen Engelsiz Yaşam Evi projesi tamamlandığında kimsesiz olan engellilere yaşam boyu yuva olacak.

Engelsiz Yaşam Evi’nde, 0-18 yaş arası engelliler için rehabilitasyon merkezi ve engelliler için tarım meslek alanlarında mesleki eğitim verecek atölyeler yer alacak.

Engelsiz Yaşam Evi; idari bölüm ve atölyelerin olduğu bina, 18 yaş üstü yatakhane binası, 18 yaş altı yatakhane binası, çamaşırhane binası, kapalı yüzme havuzu ve spor salonu binası olmak üzere 6 bölümden oluşacak. Yatakhanelerin toplam yatak kapasitesi 48 olacak.

Engelsiz Yaşam Evi’nin açık alanı, idari ve eğitim binası oto-park alanı, spor salonu oto-park alanı, çocuk oyun parkı, açık hava kermes alanı, tarım alanı, hayvanat bahçesi ve açık hava spor alanlarından oluşacak.

Engelsiz Yaşam Evi’nin inşası için gerekli olan kaynağın yüzde 80’i TC Yardım Heyeti, yüzde 20’si Maliye Bakanlığı tarafından finanse edilecek. Binaların iç donanımı için 1 milyon TL ek kaynağa ihtiyaç var.

 

Görme engellilerin şimdi umudu GKK

Lefkoşa’da hayata geçirilmesi planlanan ve halkın geneline hizmet verecek olan Tam Donanımlı Göz Hastanesi için Dünya Göz Hastanesi ile gerekli temaslar yapıldı, proje hazır.

Kıbrıs Türk Görmezler Derneği’nin bütçesinde Tam Donanımlı Göz Hastanesi için iyi bir para oluştu.

Tam Donanımlı Göz Hastanesi’nin inşası için 3 bin metrekarelik bir alana ihtiyaç var.

Hastanenin inşası için Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Kermiya’da bir yer gösterdi ancak Bakanlar Kurulu’ndan bu yer için onay alınamadı.

Kıbrıs Türk Görmezler Derneği, son olarak Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na Kızılbaş bölgesindeki bir arsa için müracaatta bulundu.

Arsa sorununun çözümlenmesi durumunda projenin hayata geçirilmesi için inşaat çalışmalarına başlanacak.

 

40 bin TL lazım

Görme Engelliler Okulu’nda 1 adet sesli kitap okuyucusu bulunuyor ancak 4 sesli kitap okuyucusuna daha ihtiyaç var.

Bu sesli kitap okuyucularının tanesi 10 bin TL.

 

103 kitabın kabartmaya çekilmesi lazım

Rauf Raif Denktaş Görme Engelliler Özel Eğitim Okulu’nda ise araç gerek ihtiyacı devam ediyor.

Okulda önemli bir ihtiyaç olan kabartma printer için Cumhurbaşkanlığı bütçesinden geçtiğimiz günlerde 18 Bin TL çıktı.

Ancak okuldaki araç gereç ihtiyacı bununla bitmiyor. Konuşan programlara ihtiyaç var, yine 103 ders kitabının kabartmaya çekilmesi gerekiyor.

Sayfası 30 kuruştan her bir kitabın kabartmaya çekilmesinin maliyeti 100 TL. Her kitaptan birer tane kabartmaya çekilse toplam maliyet 10 bin 300 TL.  Ancak her kitaptan 5’er tane kabartmaya çekilmesi gerekiyor. Her kitabın 5’er tane kabartmaya çekilmesinin maliyeti ise 51 bin 500 TL.

 


Yücetürk: 30 bin TL biriktirdik ama yetmez

Kıbrıs Türk Görmezler Derneği ve Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk,

Federasyona bağlı derneklerin, çeşitli etkinlikler düzenleyerek Engelsiz Yaşam Evi’nin iç donanımı için gerekli olan kaynağa katkı sağlamaya çalıştıklarını ancak daha fazla paraya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Engelsiz Yaşam Evi’nin iç donanımı için en az 1 milyon TL’ye ihtiyaç duyulduğunu belirten Yücetürk, “Kıbrıs Türk Görmezler Derneği ve Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu etkinliklerle 30 bin TL biriktirdi ancak yetmez. İhtiyaç olan kaynağın sağlanması için projenin 2018 bütçesine konacağı söylendi. Bekliyoruz” dedi.

Projenin hayat bulması için Kaner Şirketler Grubu’ndan da 100 bin Sterlin katkı sözü aldıklarını kaydeden Yücetürk, “Umuyorum sorun bir an önce aşılır” diye konuştu.

 

“18 bin TL Cumhurbaşkanımız yardım etti”

Derviş Yücetürk, Rauf Raif Denktaş Görme Engelliler Özel Eğitim Okulu’nda araç gerek ihtiyacının devam ettiğini ancak Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın bu noktada duyarlılık göstererek kabartma

printer alınması için ihtiyaç duyulan 18 bin TL kaynağı sağladığını ifade etti.

Okulda halen konuşan programlara ihtiyaç olduğunu belirten Yüzetürk, 103 ders kitabının da acil olarak kabartmaya çekilmesi gerektiğini söyledi.

Yücetürk, “Bu kitapların kabartmaya çekilmesi bakanlığın sorumluluğunda ama ‘kaynak yok’ diyerek sorumluluk almadı, kitapları bize geri gönderdi. Baskı için kaynak arıyorum. Sayfası 30 kuruştan her kitap ortalama 100 TL’ye kabartmaya çekilir. Her kitaptan birer tane basıldığında 10 bin 300 TL, 5’er tane kabartmaya çekilirse toplam 51. 500 TL’ye ihtiyaç var. Ki her kitaptan en az 5’er tane kabartmaya çekilmelidir” diye konuştu.

Derviş Yücetürk, Görme Engelliler Okulu’nda 4 adet sesli kitap okuyucusuna daha ihtiyaç olduğunu bu konuda Vakıflar İdaresi’nden cevap beklediklerini söyledi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar