Piyasaya para akacak - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
KıbrısManşet

Piyasaya para akacak

80 MİLYON TL: Maliye Bakanı Denktaş: Devletin piyasaya biriken borcu 80 milyon TL. Türkiye’den kaynak aktarımı yapılamadığı için bugüne kadar ödeme yapılmadı. Pazartesi’den itibaren müteahhitlerin, esnafın ve şirketlerin alacağının ödenmesine başlanacak

 


 

ÖZ KAYNAKLAR: Denktaş: Piyasaya yönelik yükümlülüklerimizi öz kaynaklarımız kullanarak yerine getiriyoruz. Bunun altından kalkabiliriz. Herhangi bir borçlanma söz konusu değil. Bu ödemeler yapılırken başka bir mağduriyet de yaratılmayacak

 

PROTOKOL ARALIK’TA: Denktaş: 2016-2018 Ekonomik Protokolü, 31 Aralık 2018 tarihinde sona eriyor. 1 Ocak 2019’da devreye girmesi gereken 2019-2021 Ekonomik Protokolü ise henüz görüşülmedi. Yeni protokol için  Aralık ayında görüşmelerin başlaması planlanıyor

 

Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Türkiye’den 2018 yılı için yapılacak kaynak aktarımının yapılmaması sebebi ile piyasaya biriken borcun öz kaynaklarla kapatılacağını açıkladı.

Denktaş, Türkiye kaynaklı proje alacaklarının tümü, reel sektörden alacaklar ve savunmadan olan alacakların maliyenin kendi kaynakları ile Pazartesi gününden itibaren ödeneceğini söyledi.

Denktaş, 2019 bütçesinde öngörülen açığın nasıl kapatılacağına ilişkin şuan için bir planlamanın mevcut olmadığını açıkladı.

 

“İç borç yok, mağduriyet de olmayacak”

Bakan Denktaş, Türkiye’den 2018 yılı için yapılacak kaynak aktarımının yapılmaması sebebi ile piyasaya biriken borcun kapatılması için ihtiyaç duyulan kaynağın nasıl oluşturulduğuna ilişkin yaptığı açıklamada herhangi bir borçlanma yapılmadığını söylerken bu borcun kapatılması ile herhangi bir mağduriyetin de yaşanmayacağının altını çizdi.

Denktaş, “Gerek KKTC’de gerekse Türkiye’de özel bir dönemden geçtik, geçmeye de devam ediyoruz. Ancak bu özel durum nedeni ile esnafın, şirketlerin ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (Kıb-Tek) mağdur olmaması için kendi kaynaklarımızı harekete geçirdik. Bunun altından kalkabiliriz. Alacakları kendi kaynaklarımız ile kapatacağız, bunu da bir ara oturup Türkiye ile konuşup, hesaplaşacağız” diye konuştu.

Denktaş, “Kaynağın nasıl oluşturulduğu da benim işim. Herhangi bir borçlanma olmadı. Bu borcun kapatılması için ayrılan kaynak nedeni ile bir mağduriyet de yaşanmayacak” dedi.

 

“2019- 2021 Protokolü Aralık’ta”

Türkiye ile KKTC arasında imzalanan 2016-2018 Ekonomik Protokolü’nün süresi 31 Aralık 2018 tarihi itibari ile sona eriyor. Normal süreçte iki ülke arasında 2019-2021 Ekonomik Protokolü’nün şimdiden belirlenmesi, 1 Ocak 2019 tarihi itibari ile de devreye girmesi gerekirdi ancak, muhataplar henüz 2019-2021 Ekonomik Protokolü’nün görüşmesine başlamadı.

Maliye Bakanı Serdar Denktaş, konuya ilişkin açıklamasında, 2019-2021 Ekonomik Protokolü’nün Aralık ayı gibi görüşülmeye başlanacağını ifade etti.

 

“Gelecek dönemin planlaması henüz yapılmadı”

Maliye Bakanı Denktaş, Türkiye’den 2019 yılı için öngörülen açığın akıbetinin ne olacağı konusunda yaptığı açıklamada ise gelecek dönemin planlamasının henüz yapılmadığını söyledi.

Denktaş, “Gelecek dönemin planlaması henüz yapılmadı, global bir akam var ancak detaylandırmaları önümüzde ay içerisinde bitireceğiz” dedi.

 

Toplam borç 80 milyon TL

Maliye Bakanı Serdar Denktaş, esnafa, müteahhitlere ve şirketlere olan devletin toplam borcunun 80 milyon TL olduğunu söyledi.

“Devletin piyasaya yönelik borçları ile ilgili bize ulaşan rakam 80 milyon TL’dir. Pazartesi gününden başlayarak bu rakamın tamamını ödemek için gerekli tedbirler alındı” diyen Denktaş, bunun öz kaynaklarla yapılacağını yineledi.

 

“Eylem kalkmalı”

Denktaş, bir soru üzerine ödemeler başladıktan sonra müteahhitlerin kamu ihalelerini boykot şeklindeki eyleminin tamamen ortadan kalkması gerektiğini de kaydetti.

 

Duygu ALAN

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar