Ormanlar sahipsiz - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Kıbrıs

Ormanlar sahipsiz

Ormanlar sahipsiz

ODUN SATIŞI KARA BORSADA: Güzelyurt, Kumköy, Karpaz ve Girne bölgelerinde yapılan odun ticareti, elektrik zammının ardından büyük rağbet görmeye başladı. Orman Dairesi bu yıl için odun fiyatlarını açıklamazken dışarındaki satıcılar bir ton odunu 500 ile 700 TL arasında satıyor

CEZA VAR DENETİM YOK: Kaçak odun kesip satışını yapanlara, ilgili yasalarda ceza öngörülüyor. Ruhsatı olmayan kişilere ağaç kesimi asgari ücretin beş katına kadar para cezası veya altı aya kadar hapis cezası öngörülmesine rağmen denetlemenin sağlıklı yapılmaması nedeniyle, ormanlar sahipsiz


ÇEVRECİLER UYARDI: Orman Mühendisleri Odası ve Çevre Mühendisleri Odası kaçak kesim yapanların doğaya büyük tahribat yarattığını belirterek vatandaşlardan Orman Dairesi’nden odun almaları uyarısında bulundu. Örgütler, kaymakamlık izinlerine tabi olmayan kesimlerin ülke ormanları için ciddi tehdit olduğunu da kaydetti

Bertuğ TOPAL
Ülkemizde havaların soğuması ve elektriğe yapılan zamlar vatandaşları şömine ve odun sobası kullanmaya itti. Hal böyle iken talebin artması ve Orman Dairesi’nin vatandaşların odun ihtiyacının tamamını karşılayamaması kaçak kesim yapan oduncuların türemesine sebebiyet verdi.
Ciddi bir rant merkezi haline gelen ve çevreye de büyük hasar veren bu durum karşısında çevre örgütleri Orman Dairesi dışında odun alacak vatandaşları uyardı.
Örgütler, kesim yapıp satış yapan odun satıcıların bir kısmının bu işi izinli yaptığını ifade ederken bir kesimin ise kaçak kesim yaparak izinsiz satışlarda bulunduğunu ifade etti.

Piyasada narenciye odunu var
Havadis’in elde ettiği bilgilere göre Orman Dairesi dışında odun sağlayan izinli satıcıların narenciye ağaçlarından odun ihtiyacını sağladığı belirtildi.
Her yıl yapılan budamalardan ve tür değişiminden dolayı kesilen ağaçlar vatandaşların odun ihtiyacını karşılıyor.

Eline makine alan odun kesiyor
Edinilen bilgiye göre Orman Dairesi’nden izinsiz birçok odun satıcısı özellikle Güngör bölgesinde kaçak kesim yapıyor. Narenciye ağacının yanı sıra çam ve okaliptüs ağaçların da bilinçsizce kesilmesi nedeniyle Orman Dairesi de zor durumda kalıyor.

Odun satışı kara borsada
Güzelyurt, Kumköy ve Girne bölgelerinde yapılan odun ticareti, elektrik zammının ardından büyük rağbet görmeye başladı.
Orman Dairesi bu yıl için odun fiyatlarını açıklamazken dışarındaki satıcılar odunun tonunu 500 ve 700 TL arasında satıyor.

İzin şart
Odun kesim ve satış işlemleri yasaya ve özel izne tabi. Ancak Orman Dairesi’nin odun ihtiyacını karşılayamaması nedeniyle Kaçak odun satışı yapan kişilerde de artış yaşanıyor.
Odun kesme işlemenin bölge kaymakamlıkları tarafından verilmiş izin belgesi doğrultusunda, kesme, budama ve satış yerleri belirleniyor.

“Uzman denetimi şart”
Çevre örgütleri orman ve meyve ağacı olmak üzere odun haline getirilebilecek 7 tür çeşidin bulunduğunu belirterek, bu ağaçları kesme ya da budama işlemlerinin bölge kaymakamlıkları tarafından izne tabi tutulduğunu belirtti.

Ceza var denetim yok
Harup, zeytin ve meyve ağacı odununun kesimi, sökümü ve satışı için ruhsat zorunluluğunun yanı sıra kaçak odun kesip satışını yapanlara da ceza öngörülüyor. Ruhsatı olmayan kişilerin ağaç kesimi asgari ücretin beş katına kadar para cezasına veya altı aya kadar hapis cezası öngörmesine rağmen denetlemenin sağlıklı yapılmaması nedeniyle cezalar sadece yazılarda kalıyor.

Personel eksikliği biliniyor
Orman Dairesi’nin sağlıklı bir şekilde kaçak odun kesen veya satan kişilerin tespitini yapamaması izinsiz kesimlerin de artmasına neden oluyor. Hal böyle olunca Orman Dairesi’nin vatandaşın talebini karşılayamaması fiyatların da tavan yapmasına neden oluyor.

Orman Mühendisleri Odası uyardı
Orman Mühendisleri Odası kaçak kesim ve odun ihtiyacının karşılanamaması ile ilgili Havadis’e açıklama yaparak odun ihtiyacının son yıllarda ülkemizde arttığına değindi. Mevcut ormanların talebi karşılayacak düzeyde olmadığını ifade eden oda, Orman Dairesi’nin de yeterli kadrosu olmaması nedeniyle sınırlı üretim yaptığını belirtti.
Şu an piyasada olan odun türünün narenciye odunu olduğunu ifade eden Başkan Can Conkbayır, yasal ve gayrı yasal budamaların da son dönemlerde oldukça arttığını belirtti. 

Özellikle zeytin ve harup
Kaçak kesim yapan satıcıların özellikle zeytin ve harup kesimi yaptığını ifade eden Conkbayır, “Kesimler izne tabidir. Sadece küçük makasla yapılanlarda izin aramazlar. Motor kullanacaksa izin gerekir. İzinsiz olarak bir çok satıcı kesim yapıyor. Mal sahiplerinin haberi olmadan rant sağlayan kesimler var. Ormanlarda da kaçak kesim vardır. Orman Dairesi dönem dönem suç raporu yapıyor. Memur eksikliği olduğu için %100 olarak denetim yapılmıyor” diye konuştu.

“Orman Dairesi çalışıyor”
Conkbayır, ülkedeki odun ihtiyacının karşılanması için Orman Dairesi’nin ormanlarda sili kültürünün yapıldığını ve yapay ormanların planlarına göre odun üretimini gerçekleştirdiğini belirtti. 
Ülkedeki arazilerin %23’ünün orman arazisi olduğunu kaydeden Conkbayır, odun için verimli alanın ise %23’lük kısmın yarısına denk geldiğini belirtti. 
Conkbayır, “Değirmenlik Ormanı’nda dolaşın. Çok miktarda kökten kesilmiş okaliptüs vardır. Bazıları da kurumadan dolayı kesilmiştir. Kaçakçılar özel arazideki zeytinleri kesiyor. Rant çok büyük. Talep büyük arz düşük. Kaçak kesim yapanlar mesai saatleri dışında veya gece giriyor kesim yapacakları bölgeye. Bunlarla baş etmek etkin bir denetim gerek” dedi.

Bektaş: Ormanlar tehdit altında
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş ise Havadis’e yaptığı açıklamada Çevre Mühendisleri Odası’na da bu konuda bir çok şikayet geldiğini söyledi. Yapılan şikayetlerde odun ve şöminelerden çıkan dumanın vatandaşları ziyaret ettiği yönünde olduğunu kaydeden Bektaş, “Kimseye şömineyi kullanma diyemeyiz. Kuralları vardır. Bacanın dışarıya çıkma noktası ve mesafesi gibi kurallar mevcut. Bunlara uyulması gerekiyor” dedi.

“Ormanlar tehdit altında”
Bektaş, vatandaşların Orman Dairesi’nin sattığı odunlardan alması uyarısında bulunurken kaçak kesimler nedeniyle ormanların büyük tehdit altında kaldığını söyledi. Bektaş, Orman Dairesi’nin düzenli kesim yaptığını ifade ederek “dar gelirli vatandaşlar odun sobasında plastik yakıyorlar. Daha farklı ve tehlike yakıtlar kullanabiliyorlar. Ekonomik yönden ucuzdur ama hava kirliliğine büyük etkisi vardır. Bununla ilgili denetimler yapılabilir. Sistem kurulabilir. Bacadan çıkan dumanı denetleyebilirisiniz ve ölçebilirsiniz” diye konuştu.

“Rant büyük”
Kaçak kesim yapılması nedeniyle büyük bir Pazar oluştuğunu kaydeden Bektaş, kaçak kesimden dolayı ortaya büyük bir rant çıktığını belirtti. Bektaş, “Çalıştırılan kaçak işçi vardır. Denetimsiz bu işi yapıyorlar. Bu tarz odun satıcılarına vatandaşlar rağbet etmemeleri gerekiyor. Orman Dairesi’nden odun kullanılmalı. Odun yenilenemeyen bir enerji. Ülke olarak yenilenebilir enerji kullanmamız gerekiyor. Bununla ilgili yeni bir tüzük de geçti. Konutlarda en azından şömüne ve odun kullanımı azalır diye umuyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar