Öğrenciler hayat pahalılığından şikayetçi - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Çarşamba, Nisan 24, 2024
EkonomiManşet

Öğrenciler hayat pahalılığından şikayetçi

KKTC’de 2018 yılı ekonomik açıdan zorlu geçti. Ekonomik kriz, üretimden sanayiye, turizmden eğitime kadar hemen her sektörü etkiledi. Vatandaşın da belini büken krizden ülkeye üniversite eğitimi almak için gelen öğrenciler de nasibini aldı.

Kardelen GÖKSU 

Döviz kurlarında 2018 yılında yaşanan dalgalanma KKTC’de Türk Lirası ödenen vatandaşı zor durumda bırakırken, ev, araba, dükkan taksitini döviz ödeyenleri çıkmaza soktu. Kurlarda yaşanan yukarıya doğru seyir, döviz ile iş yapan iş insanlarının cebine adeta ateş düşürdü. Ekonomik krizden ülkede üniversite eğitimi gören Türkiyeli öğrenciler de nasibini aldı.


KKTC’ye okumak için gelen Türkiyeli öğrenciler, okul harçları, yurt ve ev kiraları başta olmak üzere, ulaşım ve yiyecek gibi zorunlu tüketim giderlerinin pahalı olmasından yakındı.

“TL kazanıyor döviz harcıyoruz”

Türkiye’de kazancın Türk Lirası olduğunu söyleyen öğrenciler, KKTC’de yaşamın dövize endeksli olmasından dolayı ailelerinin masrafların altından kalkamaz hale geldiğini kaydetti.

Havadis’e konuşan Türkiyeli öğrenciler, “KKTC’nin doğal güzelliğinden ve kültüründen oldukça memnunuz. Kıbrıs halkı da çok sıcakkanlı, bu bakımdan KKTC’de yaşamak çok güzel fakat ülkenin dövize endeksli yaşantısı ailelerimizin bütçesini bir hayli zorladığından ciddi sıkıntılar yaşıyoruz” dedi.

“Özel fiyat uygulanmalı”

Havadis’e konuşan bazı öğrenciler, gerek üniversitelerin gerekse yurt ve ev sahiplerinin döviz kurlarında aşırı bir yükseliş olduğunda öğrencilere özel fiyat uygulaması yapması gerektiğini söyledi.

Öğrenciler, “KKTC turizm ve öğrenci ülkesi olarak tanınıyor ancak bu ülkede yaşam şartları çok zor. Eğer öğrencilere özellikle de ailelerinin kazançlarının Türk Lirası olmasından dolayı Türkiyeli öğrencilere, özel bir fiyat uygulaması yapılmazsa yakın gelecekte ülke ‘eğitim ülkesi’ imajını kaybedebilir. Çünkü mevcut koşullarda artık Türkiye’deki özel okullar, ekonomik bakımdan daha cazip hale geldi. Ülkeye Türkiye’den öğrenci akışı durabilir” diye konuştu. 

Öğrenciler ne dedi? Öğrenciler ne dedi? Öğrenciler ne dedi?

Esen Gazi Cezlan: Ev kiralamak zor

“Yurtta kalıyorum ve senelik fiyat olarak elektriğim suyum ve yemeğimde içerisinde olmak üzere, okul harici masraflara 13 bin TL ödüyorum. Döviz artışı yüzünden biz yurtdışından Kıbrıs’a okumaya gelen öğrenciler için ev tutmak çok zor bir hal aldı. Aynı zamanda geçen seneye göre kişisel alışverişlerde ki fiyatlarda çok yükselmiş durumda. Kıbrıs’ta yaşam çok güzel olmasına rağmen öğrenci bütçesini oldukça zorluyor. Ailelerimizin kazancı Türk Lirası ama KKTC’de yaşam dövize endeksli birçoğumuzun ailesi masrafların altından kalkamaz oldu.” 

Metehan Kıral: Aylık 2 bin TL harcıyorum

Ben evde kalmaktayım, kaldığım evi arkadaşım ile paylaştığım için aylık kiram 800 TL’ye denk geliyor. Kirayla birlikte su, elektrik, market alışverişi ve kişisel harcamalarım aylık nerdeyse 2 Bin TL’ye denk gelmekte. Kıbrıs’ta okumaktan memnunum fakat ülkenden farklı bir yerde yaşamak elbette ki zorluklar getirmekte. Ulaşım sıkıntısı ve gün geçtikçe fiyat olarak artan market alışverişleri öğrenciler için en temel sorunlar.”

Murat Onur Koç: Bazı aylar neredeyse zor geçiniyorum

“Yurtta kalıyorum ve yıllık yurt harcım 5 bin 300 TL. Ailemden aylık harçlık olarak bin TL alıyorum fakat mimarlık öğrencisi olduğum ve bölüm ihtiyaçlarım için almak zorunda kaldığım malzemeler sebebi ile bazı aylar neredeyse zor geçiniyorum. Pahalılık ve zar zor hayatımızı idame ettirmemiz sebebi ile eğlence amaçlı veya arada kafa dağıtma amaçlı gece dışarıya çıkamıyoruz.Kıbrıs’ta araba aldım fakat benzininde zamlanmasıyla birlikte artık kullanamıyorum. Burada eğitim almaktan memnunum fakat öğrenci hayatı zor geçiyor. Bence öğrencilere en azından kira bedellerinde özel fiyat uygulamasına gidilmelidir.”

Emirhan Aydoğan: Temel ihtiyaç çok pahalı

“Okuduğum okulun yurdunda kalıyorum yemek, elektrik ve su parası dahil senelik olarak 14 bin TL veriyorum. Henüz derslerim başlamadı ve birçok temel ihtiyaçlarımı henüz almamış olmama rağmen 10 gün içerisinde bin TL harcadım. Okuduğum okuldan ve Kıbrıs’tan çok memnunum ama maalesef ki giderlerim çok fazla ve birçok temel ihtiyaç çok pahalı olduğundan dolayı cebimdeki parayı idareli kullanmaya çalışıyorum. KKTC turizm ve eğitim ülkesi olarak biliniyor. Ancak koşullar mevcudu korursa Türkiye’den KKTC’ye öğrenci akışı yakın gelecekte durma noktasına gelebilir.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar