“O araba o yolda olmamalıydı” - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 27, 2024
KıbrısManşet

“O araba o yolda olmamalıydı”

Tolga Atakan

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, Girne-Lefkoşa anayolunda, 5 Aralık gecesi yaşanan ve 4 gencin ölümü ile sonuçlanan sel felaketine ilişkin Havadis’e önemli açıklamalarda bulundu:

 


POLİS RAPORU AÇIKLAYACAK: Atakan: O gece bir keşmekeş olduğu ortada. Kriz masası kurduk. Sıkıntılı noktalara polisi yönlendirmeye çalıştık. O yol nasıl kapanmadı, nasıl gözden kaçtı, bunlar çok yönlü olarak polis raporunda yer alacak. Eğer böyle bir sıkıntılı durum varsa o arabanın o mevkide ilerlemesine izin verilmemeliydi

 

RANT DEVŞİRMEYE YÖNELDİLER: Atakan: Acı olaylar üzerinden maalesef rant devşirmeye yönelen çevreler var. 6 aşamalı olan o yolun ilk aşaması, acı olayın yaşandığı noktadır ve 2 Haziran’da açıldı. Sel felaketinin yaşandığı güne kadar o yol 24 kez sağanak yağış aldı, en ufak bir sıkıntı olmadı

ÇÖPLER MENFEZLERİ TIKADI: Atakan: O yol 1980’li yıllarda eski bir dere yatağının üzerine yapılmıştır ve orada, St. Hilarion’dan, piknik alanının üstünden gelen aşırı suyu tahliye edip vadiye akıtacak bir menfez var. Piknik alanından gelen çöpler, dal parçaları menfezi tıkadı. Su yükseldi, yolun üzerinden aktı

40 YILLIK YAĞIŞ BİR GECEDE GÖRÜLDÜ: Atakan: 40 yıllık yağış ortalaması 350 kilogramdır, o gece o noktaya 246 kilogram yağış düştü. Tabi şu da bir realite, bundan sonra kendimizi her anlamda bu ve bunun üzerinde miktarda yağışlara göre hazırlamamız gerekir. Bu konuda gerekli çalışma yapıldı

 

Duygu ALAN

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, Girne-Lefkoşa anayolunda, 5 Aralık gecesi yaşanan ve 4 gencin ölümü ile sonuçlanan sel felaketinin ardından yolun güvenliği konusunda ve o yolda yürütülen asfalt projesine ilişkin tartışmaları yorumladı.

Atakan, “Öyle bir hava yaratıldı ki sanki bu yolun ne bir projesi ne de mühendisi var. 15-20 kişi karar verdi yolu kapattı, asfalt dökmeye başladı. Yol yapılırken de güzergah değiştirildi, proje mevcudun dışında işler öngörüyor. Böyle bir şey yok” dedi.

Atakan, söz konusu yolun vizesinin olmadığı yönündeki tartışmaları ise kısır bir tartışma olarak niteledi. Atakan, “Hiçbir devlet projesinin vizesi yoktur. Bu güne kadar böyle bir uygulama yapılmamıştır” diye konuştu.

Bakan Tolga Atakan, sel felaketinin yaşandığı gece, 4 gencin ölümü ile sonuçlanan olayın nasıl gerçekleştiğine ilişkin polis soruşturmasının ise halen devam ettiğini söyledi.

Atakan, Havadis’in, “O yolda olayın yaşandığı gece bir güvenlik zafiyeti var mıydı?” sorusuna ise çok çarpıcı açıklamaları ile cevap verdi.

Atakan, “O gece bir keşmekeş olduğu ortada. Zira biz bir kriz masası kurduk. Karayolları Dairesi nezdinde devamlı olarak Başbakanlıktaki kriz masasını informe ettik, sıkıntılı olan noktalara ilişkin polisi yönlendirmeye çalıştık. Polisin de çok ciddi bir yoğunluğu vardı. O yol nasıl kapanmadı, nasıl gözden kaçtı, bunlar çok yönlü olarak polis raporunda yer alacak. Eğer böyle bir sıkıntılı durum varsa o arabanın o mevkide ilerlemesine izin verilmemesi lazımdı, bu bir gerçek. Fakat gelen bilgiler Sivil Savunma ekiplerinin o gece o yolda tedbir aldığı yönünde” diye konuştu.

 

“Yolun künyesi ortada”

Bakan Atakan, Girne-Lefkoşa, Lefkoşa-Girne Anayolu Asfalt Projesi’nin bir künyesi olduğunu ve mühendisinin kim olduğundan, ihale tarihine, çalışmanın hangi tarihte başlayıp, ne zaman tamamlanacağına dair her türlü bilginin, Girne çıkışında, sol taraftaki tabelada açıkça belirtildiğini söyledi.

Günümüzde özellikle sosyal medya kullanımının da artması ile bazı hurafelerin sıkça dolaştığını söyleyen Atakan, “Bir kişi çıkıp sosyal medyadan bir açıklama yapıyor, o açıklamanın etrafında şekilleniliyor. Öyle bir hava yaratıldı ki sanki bu yolun ne bir projesi ne mühendisi var. 15-20 kişi karar verdi yolu kapattı, asfalt dökmeye başladı. Böyle bir şey yok. Bu yolun bir künyesi var. Girne çıkışında sol tarafta bir tabela var, orada mühendisi kimdir, ihale tarihi ne zamandır ve ne zaman başlayıp ne zaman bitecek tüm bilgiler vardır” dedi.

 

“Vize söylemini ortaya çıkaranları ilgi ile izledim”

Bakan Tolga Atakan, söz konusu yolun vizesinin olup olmadığına ilişkin tartışmalara da açıklık getirdi. Atakan, şunları söyledi: “Yolun vizesi vardır, yoktur ben bunu da çok kısır bir tartışma olarak görüyorum. Hiçbir devlet projesinin vizesi yoktur. Bu güne kadar böyle bir uygulama yapılmamıştır. Eskiden gelen bir yasadır, devlet kurumlarını muaf tutar. 2005’te yapılan bir yasa ile devlet projelerinin de dahil edileceği belirtilmiştir ancak çeşitli savcılık görüşleri falan var. 2005 sonrasına da baktığımız zaman örneğin Alsancak’a baktığımızda oradaki yolun veya farklı yerlerde yapılan yolların hiçbirinin vizesi yoktur. Zaten bu vize söylemini ortaya çıkaran kuruluşu da ilgi ile takip ettim. Bu proje Şubat’ta başladı. Şubat’tan bugüne kadar vizesi olup olmadığı yönünde bir kaygı duyulmuyordu, bir anda böyle bir acı olay yaşayınca mı bu yönde bir kaygı ortaya çıktı, bu bir soru işaretidir” dedi.

 

“Rant devşirmek hiçbir şey kazandırmaz”

Atakan, acı olaylar üzerinden rant devşirmeye çalışan bazı çevreler olduğunu söyledi, bu tip davranışların topluma bir kazanç sağlamayacağını kaydetti.

Atakan, “Böyle acı olaylar üzerinden maalesef, üzülerek kullanıyorum bu tabiri ama rant devşirmeye yönelen bazı çevreler var. Bunun bize hiçbir şey kazandırmayacağını düşünüyorum. Bu yol 6 aşamalıdır ve 2 aşaması tamamlanmıştır. İlk aşaması yani acı olayın yaşandığı nokta, 2 Haziran’da açıldı. 2 Haziran’dan sel felaketinin yaşandığı tarihe kadar o yol 24 kez sağanak yağış aldı. Bu 24 yağış gününün 3 tanesinde Lapta ve Alsancak bölgesinde su baskınları olmuştu. O yolda en ufak bir sıkıntı olmadı. Biz o yolda ne bir güzergah değiştirdik ne proje var olanın dışında bir şeyi öngörüyor” diye konuştu.

 

“Menfez, çöpler ve dallarla tıkandı”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, 4 gencin ölümü ile sonuçlanan sel felaketinin ardından orada teknik incelemenin yapıldığını söyledi. Özellikle piknik alanından gelen suların yolun karşına doğru geçtiği bir menfez olduğunu ve o menfezin olay gecesi çöplerden, ağaç dallarından tıkandığını, dolayısıyla su seviyesinin yükselerek asfaltın üzerine çıktığını ifade etti.

Atakan, “Orada bir menfez var, Bu menfez, St. Hilarion’dan ve piknik alanının üstünden gelen aşırı suyu tahliye edip vadiye akıtacak bir menfezdir ve yol yapılırken bu menfezin kapandığı söylemleri doğru değildir. O gece de su doğal yolu izledi. Piknik alanından gelen çöpler, ağaç dalları, bizim menfezimizi tıkadı ve orada bir tıkanıklık olunca su yükseldi, yolun üzerinden akmaya başladı” dedi.

 

“40 yıllık yağış ortalaması 1 gecede görüldü”

Bakan Tolga Atakan, ülkenin 40 yıllık yağış ortalamasının 350 kilogram olduğunu sel felaketinin yaşandığı gece, o bölgeye düşen yağış miktarının ise 246 kilogram olduğunu söyledi.

Atakan, şunları söyledi: “Şunu da söylemek gerekir ki bu acı olayın yaşandığı gün, oraya 246 kilo yağış düştü. Ki 40 yıllık yağış ortalaması 350 kilogramdır. Gerçekten çok ciddi bir sıkıntı yaşandı. Tabi şu da bir realite, biz demek ki bundan sonra kendimizi, sadece karayolları bağlamında değil, şehircilik anlamında da diğer noktalarda da bu ve bunun üzerinde miktarda yağışlara göre hazırlamamız gerekir. Olmaz dememek lazım. Zaten orada Girne Kaymakamlığı, Orman Dairesi, Su İşleri Dairesi ve Karayolları Dairesi ile ortak yürütülen bir dere deplase çalışması yapıldı. Bir kanal çalışması yapıldı, bu kanal çalışması bundan sonra 246 kilogram ve üzerinde yağmurlar içindir. Menfez yapılacak, yol korunacak.”

 

“Acı olayı polis raporu aydınlatacak”

Bakan Tolga Atakan, sel felaketinin yaşandığı gece, 4 gencin ölümü ile sonuçlanan olayın nasıl gerçekleştiğine ilişkin polis soruşturmasının ise henüz tamamlanmadığını söyledi.

Atakan, “Sel felaketinin yaşandığı gece meydana gelen elim bir olay var ki bu olayın da nasıl oluştuğu ile ilgili polis raporu da henüz çıkmadı, bilmiyoruz. Ama özellikle sonrasında sosyal medyaya yansıyan bazı şeyler oldu, ‘şuradan araba uçuruma düştü’, ‘burada şu oldu’ diye. Biz bunlarla ilgili bilgilendirmeyi de yaptık. Tam olarak olay nasıl vuku buldu polis raporunun neticesinde ortaya çıkacak. Ben de ertesi gün sabah olay yerine gittim. Bir sürü dal parçası vardı, bunlar bir kayma etkisi de yapmış olabilir, araba manevra yapamamış da olabilir. Bunları bilmiyoruz” diye konuştu.

 

“Sıkıntı varsa o arabanın ilerlemesine izin verilmemeliydi”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, sel felaketinin yaşandığı gece Girne-Lefkoşa anayolunda bir güvenlik zafiyetinin olup olmadığı yönündeki soruyu da yanıtladı.

Atakan, O gece bir keşmekeş olduğu da ortada, zira biz bir kriz masası kurduk. Karayolları dairesi nezdinde devamlı olarak Başbakanlıktaki kriz masasını informe ettik, polisi sıkıntı olan noktalara yönlendirmeye çalıştık. Polisin de çok ciddi bir yoğunluğu vardı. O gece ol yolda Sivil Savunma ekiplerinin tedbir aldığı yönünde gelen bilgiler var.  O yol nasıl kapanmadı, nasıl gözden kaçtı… Tabi bunlar çok yönlü olarak polis raporunda yer alacak. Eğer böyle bir sıkıntılı durum varsa o arabanın o mevkide ilerlemesine izin verilmemesi lazımdı bu da bir gerçek” dedi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar