İsviçre’de beş günlük yoğun ve gergin müzakerelerin artık sonuna gelindiği anlarda Le Mirador Otel’de Türk heyeti süreci başarıya taşımakta kararlı ve umutlu idi.
Son gün yapılacak görüşmelerin başlamasını bekliyorlardı.
Son günde yeni bir hamle yapacak ve müzakerelerde beşli toplantının yolunu açacaklardı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dersine çok iyi çalışmış son düzenlemeleri yapmış, dosyasına hakim bir şekilde görüşme saatini beklemeye koyuldu.
Bu arada bir gece önce liderler ve ekipleri Montrö’de akşam yemeği yedikten sonra Rum Lider Nikos Anastasiades Rum basın mensuplarına yazılmamak üzere yani ‘off the record’ bilgi verirken sıkıntılı idi.
Rum gazetecilere İngilizce “I am expecting Mustafa to do something to keep the procedure alive” dedi.
Yani Akıncı’nın süreci canlı tutacak bir şeyler yapmasını beklediğini söyledi.
Çok rahat değildi. Gelinen aşamada beşli toplantıya gidilecek yolun Mont Pelerin’de açılmasını istemiyordu.
Ve müzakerelerde izlediği yöntemlerle bunu sağlamaya çalışıyordu.
Orada olan Rum Gazeteciler Anastasiades yanlarından uzaklaşırken kendi aralarında şu soruyu sordular:
“Ya Akıncı farklı bir şey yaparsa ne olacak?”
Belli ki Anastasiades buna hazır değildi. Nasıl olsa Mustafa Akıncı bildik Türk tarafının toprak konusundaki tutumunda ısrar edecek, kendisi de ‘harita yoksa beşli de bu aşamada yok’ diyecek ve işler istediği gibi devam edecekti.
Anastasiades’in hesaplayamadığı gelişmeler Mont Pelerin’deki müzakerelerin son gününde oldu.
Çözüm konusunda kararlı olan ve bunu sağlamak için siyasi irade ve cesaret göstermekten çekinmeyen Mustafa Akıncı son günün görüşmesinde beklenmedik hamlesini yaptı.
Resmen oyunun kurallarını değiştirdi.
Bir yabancı diplomatın bana dediği gibi ‘GAME CHANGER’ oldu.
Anastasiades ters köşede kaldı.
Beşli toplantının tarihinin belirlenmesi için ortaya o ana kadar koyduğu çekince ya da bahanelerin tümü bir anda anlamsızlaştı.
Ya oturup gerçek anlamda toprağı konuşacak ve beşli toplantı için tarih belirleyecekti ya da odayı terk edip ‘Ben artık yokum’ diyecekti.
Yabancı diplomat Akıncı’dan ‘Game Changer ’ diye söz ederek “Akıncı’nın süreci bir ileri aşamaya taşıyacak kartı masaya sürmesi ile Anastasiades’e artık kaçacak yer bırakmadı” dedi.
Adanın güney tarafından gelen baskılar Anastasiades’i açmaza sürükledi.
Sonuçta zamana ihtiyacı olduğunu ifade ederek görüşmelere ara verilmesini talep etti.
Türk tarafı bu ara talebine karşı çıkabilir ve süreci belirsizliğe sürükleyebilirdi.
Ama amaç üzüm yemek yani çözüm hedefine ulaşmak olduğu için yapıcı tutum burada da sergilendi ve dün sabahın ilk saatlerinde BM’nin yaptığı açıklama ortaya çıktı.
Türk tarafının Rum tarafının isteğini kabul ettiği koşullar BM açıklamasında yer aldı.
Aranın Rum Liderin talebi ile verildiği ve görüşmelerin ayni format ve modalite ile kaldığı yerden daha önce varılan mutabakat çerçevesinde devam edeceği açıklamada ifade edildi.
Şimdi gözler 20 Kasım’a kadar Anastasiades’in üzerinde olacak.
Rum Lider ya Cenevre’ye dönüp son oyunda yerini alacak ve müzakereler hızla ortaya bir siyasi çözüm anlaşması çıkaracak.
Ya da taktiksel yaklaşımlarla süreci çıkmaza sürüklemek isteyenlerin yolunda sürüklenip gidecektir.
Bekleyip göreceğiz…
































