Lefkoşa Terminali bölgesinde faaliyet gösteren esnaflar, terminal binasını eleştirdi, çevre düzeninden şikayet etti. Esnaflar, kentin kalbi konumunda olan terminalin nasıl modernize edilebileceğini anlattı
Duygu ALAN
Lefkoşa Otobüs Terminali’ndeki çirkin manzara, bölgedeki esnafların da şikayet konusu. Terminal bölgesinde faaliyet gösteren esnaflar, terminal binasının çağdışı, çevresinin ise düzensiz olduğunu söyledi.
Terminalin mevcut yapısının başkente yakışmadığını kaydeden esnaflar, artık sabahları iş yerlerini açtıklarında karşılarında bu çirkin manzarayı görmek istemediklerini belirtti.
Terminal bölgesinin güvenlikten de yoksun olduğunu dile getiren esnaflar, bölgede birçok dükkanın geçmişte hırsızlık amaçlı açıldığını söyledi.
Esnaflar, gece karanlığından istifade bazı kimselerin terminal alanını suç yatağı olarak da kullandığını duyduklarını anlattı.
Terminal bölgesinde faaliyet gösteren esnaflar, tüm bu sorunların aşılabilir olduğuna vurgu yaptı, Lefkoşa Otobüs Terminali’nin modernize edilmesinin mümkün olduğunu söyledi.
Esnaflar, Lefkoşa Otobüs Terminali’nde düşledikleri projeleri Havadis okurları ile paylaştı.
Terminal binası
Esnaflar, mevcut terminal binasının hem sağlıksız hem tehlikeli olduğunu belirtti, ayrıca mimari bakımdan ihtiyaca cevap veren bir yapıda olmadığını söyledi.
Bazı esnaflar, mevcut binanın miadını doldurduğunu, tadil edilip büyütülse dahi sürdürülebilir olamayacağını savunarak içerisinde hediyelik eşya dükkanları, kafeteryaları, restoranları ve benzeri dükkanları bulunan, her katında tuvaletleri, mutfağı, yolcu bekleme salonu, otoparkı olan modern bir binanın inşa edilmesi gerektiğini öne sürdü.
Bazı esnaflar ise yeni bina yapılamazsa dahi en azından mevcut binanın tadil edilip daha kullanılabilir hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.
Çevre düzeni
Terminal binasının yer aldığı alanda da bir düzenleme yapılması gerektiğini belirten esnaflar, yeşil ve çiçekli alanlar oluşturulması, araç parklarının bir düzene sokulması gerektiğini belirtti.
Kent trafiğini de rahatlatmak maksadı ile terminale araç ile giriş çıkışların ise arka taraftan yapılması gerektiğini savunan esnaflar, bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimi için de terminal alanında restoran, kafeterya, hediyelik eşya mağazası, çay bahçesi gibi cazibe odakları oluşturulabileceğini dile getirdi.
Esnaf ne dedi? Esnaf ne dedi? Esnaf ne dedi?
Bahar Sayan:
“Lefkoşa terminalinin mevcut yapı hem başkente yakışmıyor hem de ihtiyacı karışılamıyor. Bina, bakımsız ve sağlıksız. Çatı asbestli, bina içerisindeki eşyalar kullanılmaz halde, ofisler yeterli büyüklükte değil. Modern bir tuvaleti yok. Yağmur yağıyor her yer göl oluyor, aydınlatmada ciddi sıkıntı var, lambalar patlıyor, kafamıza düşüyor. Duvarlar yıkılmak üzere. Çevre düzeni ise berbat. Kimse mucize beklemiyor. Fakat yeni ve modern bir terminal binası inşa etmek çevreye çeki düzen vermek, biraz ağaçlandırma, çiçeklendirme yapmak da imkansız değil. Ben mevcut alanda daha modern, ihtiyaca hizmet edecek bir terminal projesine destek veriyorum. Ancak terminalin başka bir bölgeye taşınmasına da karşıyım.”
Uğurcan Dağcıoğlu:
“Altı otopark, bir üstü dükkanlar, otobüs işletmelerinin ofisi, daha üstü ibadethane ve her katta tuvaletler olmak üzere yeni bir terminal binası inşa edilebilir. Binanın ön tarafında yeşil alan oluşturulup, arka tarafı ise otobüslerin düzenli bir şekilde park edebilecekleri, reyonların olduğu bir alan olarak düzenlenmelidir ve kent trafiğinin de düşünerek otobüslerin terminale giriş-çıkışlarının yine arka taraftan olması gerekmektedir. Ancak otobüslerin terminalden çıkışları çembere yakın yerden olacak şekilde düzenlenmelidir ki, tahliye süratli gerçekleşebilsin.
Abdulkadir Aldemir:
“Artık kırsal kesimlerde bile bu yapıda terminaller bulunmuyor. Kaldı ki Lefkoşa başkent ve terminalin konumu resmen kentin kalbi. Terminaldeki bakımsızlık, düzensizlik oldukça çirkin bir görüntü oluşturuyor. Turistler terminale indiklerinde şaşırıyor. Oysa her yerin yeşillendirilip çiçeklendirilmesi, reyonların belirlenmesi, yeni ve modern bir terminal binasının yenilenmesi, yolcular için modern bir bekleme salonu, biraz tertip, temizlik hayal değil. Yeteri kadar istemek lazım diye düşünüyorum. Ancak terminalin başka bir bölgeye taşınmasını da istemiyorum. Zaten sürdürülebilir de olmaz.”
Abdul Cabbar:
“Başkente yakışmayan bir görüntü. Park yeri gibi. Terminal binası çağdışı, çevre düzeni hiç yok. Birçok turist dükkanıma gelip, bizzat bana otobüs terminalinin neresi olduğunu sordu. Hemen karşısı dediğimde baktıkları halde halen neresi diye sordular. Terminal, terminal gibi değil ki. Koskoca bir ülkenin başkentinde üstelikte kentin orta yerinde böyle bir manzara olmasından ben şahsım adına turistlerden utanıyorum. Bence hiç vakit kaybedilmeden yeni bir terminal binası yapılıp, çevre ihtiyaca cevap verecek, göze hitap edecek şekilde düzenlenmelidir. Alışveriş mekanları, restoranlar, kafeteryalar inşa edilip, bölge canlandırılabilir. Fakat en önemlisi sürdürebilirliği sağlanmalıdır.”
Mehmet Aldemir:
“Daha modern bir terminal binası şart. Terminal alanı dışarıdan bakıldığında park alanı gibi görünüyor. Benim hayalimdeki terminal yapısının inşa edilmesi çok güç ancak yeni bir bina inşa edilmese de mevcut bina restore edilip ofisleri, tuvaleti, mutfağı, bekleme salonu ile modern hale getirilebilir, çevre düzenlemesi yapılabilir. Bu kadarı bile bu çirkin görüntüyü yok etmeye yeter. Fakat yetkililerin terminali başka bir bölgeye taşıma düşüncesi olduğu bilgimize geldi. Bence bu hem yolcular hem otobüs işletmecileri için uygun olmaz. Terminali başka bir bölgeye taşımak bölgedeki esnafın işlerini de olumsuz etkiler. Terminaller kent merkezlerinde olur.”
Şevket Depreli:
“Terminal binası sağlıklı olmamakla birlikte tehlikeli de. Çevre düzeni yok, temizlik yok, terminal alanı güvenlikten yoksun. Ancak tüm bu sorunların ortadan kaldırılması daha çağdaş bir terminal yapısının oluşturulması mümkündür. Yeni, çağdaş bir terminal binası inşa edilebilir, binanın ön kısmı kafeteryalar, hediyelik eşya dükkanları gibi işyerleri ile canlandırılabilir. Çevre düzenlemesi yapılıp, yeşil alan oluşturulabilir, çiçekler ekilebilir. Reyonlar düzenlenebilir. Özel araçların terminal alanı içerisinde park etmeleri yasaklanarak, trafik rahatlatılabilir. Tüm bu saydıklarım bence çok maliyetli de değil. Maliyetli olsa bile eli taşın altına koymak gerekir. Çünkü bence bir ülkenin başkentinde olması gereken manzara bu değil.”