Mısır, öfkesini KKTC’den çıkardı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 26, 2024
Kıbrıs

Mısır, öfkesini KKTC’den çıkardı

Mısır

SÜRPRİZ TALEP: Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin, geçtiğimiz hafta New York’ta düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Yıllık Koordinasyon Toplantısı’nda, sonuç bildirgesindeki “Kıbrıs Türk Devleti” atfının kaldırılmasını talep etti

KKTC-TC KARŞI ÇIKTI: Toplantıda yer alan Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Yaşar Halit Çevik, KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami ile de istişare ederek, öneriyi, “bölge barışına karşı” yapılmış bir öneri olarak niteledi, sert dille karşı çıktı


REDDEDİLDİ: Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Mısır’a yönelik sert sözlerine bir tepki olarak bu talebi ortaya koyan Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin önerisi, diğer aday ülkelerden destek bulmadı

Esra AYGIN
Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin, geçtiğimiz hafta New York’ta düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Yıllık Koordinasyon Toplantısı’nda, sonuç bildirgesindeki “Kıbrıs Türk Devleti” atfının kaldırılmasını talep ettiği ortaya çıktı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Mısır’daki darbeyi hedef alan sözleri ve Mısır Devlet Başkanı Sisi ile aynı masaya oturmaması, Mısır tarafından sert tepki gördü.
İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Yıllık Koordinasyon Toplantısı’nda söz alan Mısır Dışişleri Bakanı da, “Türkiye’ye jest” olarak görülen, Kıbrıslı Türklerin, “Kıbrıs Türk Devleti” adı ile temsilinin sonuç bildirgesinden çıkarılmasını istedi.
Talep, sadece Birleşik Arap Emirlikleri’nden destek görürken, oy çokluğu ile reddedildi.

Çevik sert çıktı
Türkiye Cumhuriyeti Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Yaşar Halit Çevik, Mısır tarafından toplantısının sonunda yapılan öneriye sert bir dille tepki gösterdi.
Havadis’in Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’na yakın kaynaklardan derlediği bilgilere göre Çevik, “Bu kararı geri almak bu toplantının görevi değil. Buna karar verecek olan ancak ve ancak devlet başkanları” dedi.
Çevik’in aynı konuşmada, BM Barış Planı’na “evet” diyen tarafın Kıbrıslı Türkler olduğunu hatırlatarak, “İslam Konferansı Örgütü, BM Barış Planı’nda yer aldığı üzere Kıbrıs Türk Devleti ibaresini tanımış ve Kıbrıslı Türklere temsiliyet vermiştir. Bunu geri almak, barış yanlısı değil, çözüm karşıtlığıdır” dediği öğrenildi.
Çevik’in konuşmasının ardından, Mısır’ın önerisine sadece Birleşik Arap Emirlikleri destek verdi. 

Aynen kaldı
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Mısır’a yönelik sert sözlerine bir tepki olarak bu talebi ortaya koyan Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin önerisi, diğer aday ülkelerden destek bulmadı.
Sonuç bildirgesinin Kıbrıslı Türklerle ilgili paragrafındaki “Kıbrıs Türk Devleti” ifadesi, geçmiş yıllarda olduğu gibi yer aldı.

Erdoğan’dan Sisi’ye “darbeci”
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, 69. BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Mısır’ı sert bir dille eleştirmiş; “Mısır’da, halkın oylarıyla seçilmiş cumhurbaşkanı darbeyle indirilirken, verdikleri oyun hesabını sormak isteyen binlerce masum katledilirken, Birleşmiş Milletler de demokratik ülkeler de bunu sadece izliyor. Ve bu darbeyi yapan kişi meşrulaştırılıyor. Eğer demokrasi diyorsak sandığa saygı duyalım. Yok demokrasi değil de darbeyle gelenleri savunacaksak o zaman bu BM niye var diye merak ediyorum” demişti.

Erdoğan’a kızdılar ama…
Bunun üzerinde, Mısır Dışişleri Bakanlığı ve BAE Dışişleri Bakanlığı, yaptıkları yazılı açıklamalarda, Erdoğan’ın bu ifadelerini kınamışlardı.
Mısır ve BAE, geçtiğimiz hafta New York’ta 69. BM Genel Kurulu çerçevesinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Yıllık Koordinasyon Toplantısı’nda da, Erdoğan’ın söz konusu ifadelerine bir tepki olarak, sonuç bildirgesindeki “Kıbrıs Türk Devleti” ifadesinin çıkarılmasını talep etti.
Ancak değişikliğin yapılması için gerekli olan oybirliği sağlanamadı.

Annan Planı sonrası onaylanmıştı
2004 yılında İstanbul’da gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı 31. Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda alınan 2/31-P sayılı kararla, Kıbrıs Türk halkının İslam İşbirliği Teşkilatı’nın bütün organlarının tüm çalışmalarına, faaliyetlerine ve toplantılarına BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın planında öngörüldüğü adıyla katılmasına imkan verilmişti. 

Nami: Öneri sonrasında sıkı temas yaptık
Mısır’ın önerisi sonrasında yoğun bir diplomasi trafiğine girdiklerini belirten KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, “Biz konuşmamızı yaptıktan sonra Mısır bu öneriyi gündeme getirdi. Süratle birçok ülke dışişleri bakanı ile ikili temas yaptık. Bize söz hakkı tanınmasa da Türkiye ekibi ile durumu müzakere ettik. Sayın Daimi Temsilci çok yerinde bir konuşma yaptı. Bu nedenle Mısır’ın önerisi oylanmaya dahi gerek duyulmadan reddedildi” ifadesini kullandı.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar