Mecliste Saner ile Erhürman arasında tartışma çıktı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Mecliste Saner ile Erhürman arasında tartışma çıktı

Meclis

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, KKTC Hükümeti ile TC Hükümeti Arasında İşgücü Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı görüşülerek oy çokluğuyla kabul edildi.

ERHÜRMAN: “TC’DEKİ İŞ BULMA KURUMLARINA DOĞRUDAN BAŞVURMA HAKKI VERİLEREK ÇALIŞMA DAİRESİ DEVRE DIŞI BIRAKILIYOR”

Tasarıyla ilgili ilk sözü alan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, ülkede ara eleman ihtiyacı olduğunu, ancak belli bölgelerde yaygın işsizlik bulunduğunu ifade ederek, ülke insanları yetiştirilirken yabancı işgücünden yararlanılması konusunda çalışma yapıldığını anımsattı.

Çalışma Bakanlığı’nın bu alanda iş ve işgücü teminiyle ilgili süreci hakkında bilgi veren Erhürman, bu protokolle hayata geçirilecek uygulamayla Çalışma Dairesi’nin devre dışı kalacağını bu protokolle işverene TC’deki iş bulma kurumlarına doğrudan başvurma hakkı verdiğini söyledi.


“BURADA BİR HATA VAR”

Erhürman, burada bir hata olduğunu, KKTC’deki işverenlerin ülkedeki işsiz vatandaşları yok sayarak başka ülkeden işçi talep edebilmesinin onaylamasının doğru olamayacağını belirterek, protokole, “aranan nitelikte işçi olmadığı KKTC kurumlarında onaylandıktan sonra TC’ye başvurulabilir” ifadesi konmasını talep ettiklerini ancak kabul edilmediğini, nedenini de bilmediğini söyledi.

Kendisinden farklı düşünen bir milletvekili olabileceğine ihtimal vermediğini dile getiren Erhürman, protokoldeki iki maddenin ciddi sıkıntılar yaratacağını dile getirdi.

Erhürman, hizmet akitleriyle ilgili de çelişkiler olduğuna işaret ederek, dışardan gelen işçinin hizmet aktinin belirsiz süreli olmasının sakıncalarına değindi ve bunun yapılmaya çalışılan istihdam programıyla da çeliştiğini söyledi.

Süreli yapılacak akitlerde yetişen kişilere de olanak sağlanacağını ifade eden Tufan Erhürman, uluslararası anlaşma metinlerinin değiştirilmesinin zor olduğunu belirtti.

Kısa süre önce meydana gelen ölümlü kazada şoförün aşçı olarak ülkeye getirildiğini anımsatan Erhürman, protokolde yer alan çalışacak kişinin işverenin başka bir iş yerinde de çalıştırabilmesine onay vermesinin kabul edilebilir olmadığını vurguladı.

Bu metin bugün Genel Kurul’dan geçerse işverenlerin Çalışma Dairesi’ne başvurmadan TC’ye giderek işçi getireceğini ve buradaki işsiz insanların işsiz kamaya devam edeceğini belirten CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman “Gelin bu iş yasasına hüküm ekleyelim, emek piyasasını altüst etmeyelim, gençlerin vebalini almayalım dedi.

SANER: “YURT DIŞINDAN İŞÇİ GETİRME KOŞULLARI NET”

Erhürman’ı yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, bu konuyla ilgili iki ülke arasında uzun süredir süren çalışmalar olduğunu ifade ederek, ülkede yurt dışından işçi getirme koşullarının çok net olduğunu anlattı.

Bu anlaşmanın ön izin koşullarını ortadan kaldırmadığını dile getiren Saner, ülkedeki iç gücü dağılımına işaret ederek, yabacı iş gücünün tarım, turizm ve inşaat sektöründe yoğunlaştığını belirtti.

TARTIŞMA ÇIKTI, OTURUMA ARA VERİLDİ

Bu sırada Bakan Saner ile Erhürman arasında sözlü tartışma yaşandı.

SANER: “ÖN İZİN ZORUNLULUĞU KALKMADI”

“Hiç kimse bu konuda farklı bir mevzuat aramasın” diyen Saner, ön izin zorunluluğunun ortadan kaldırılmadığını vurguladı.

Saner konuyla ilgili çalışmalarda Savcılığın da görüşünü alındığını anlatırken Meclis’te gerginlik yaşandı.

Bu sırada CTP Milletvekili Doğuş Derya ve Genel Kurula başkanlık yapan Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı arasında sözlü tartışma çıkması üzerine Genel Kurul toplantısına 10 dakika ara verildi.

“15 GÜN İÇİNDE TEKRAR MECLİS’E GELECEK, SIKINTI KALMAYACAK”

Aranın ardından konuşmasına devam eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Saner, Meclis’te tartışılan bu konunun komite aşamasında da gündeme geldiğini hatırlatarak, yurt dışından işçi temini konusundaki yasa maddesini 15 gün içinde tekrar Meclis’e getireceğini, böylece kimsenin sıkıntısı kalmayacağını dile getirdi.

“KİMSE AŞÇI OLARAK GELİP ŞOFÖRLÜK YAPAMAZ”

İşçilerin sözleşmeye göre başka bir yerde çalışıp çalışmayacağı konusuna da değinen Saner, ilgili yasa maddelerine işaret ederek, “Kimse bu ülkeye aşçı olarak gelip şoförlük yapamaz” dedi.

ERHÜRMAN

Bunun üzerine söz alan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, bir uluslararası anlaşma Meclis’ten geçip Resmi Gazete’de yayımlandığı anda ekleriyle birlikte yasa niteliği kazandığını hatırlattı.

Erhürman böylece yeni yasayla eski yasa ters düştüğünde yeni yasa hükümlerinin uygulandığına işaret etti.

ULUÇAY: “İYİ NİYETLE HAREKET EDİLDİ AMA BÜROKRATLAR GELİP GEÇİCİ”

Ardından söz alan CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, bu konuyu komitede de oraya gelen bürokratlarla da ele aldıklarını kaydederek, süreci yürütenlerin tamamen iyi niyetle hareket ettiğine emin olduğunu söyledi.

Bugün gelinen noktada uygulamada bir sıkıntı olacağını düşünmediğini ancak bürokratların gelip geçici olduğunu göz önüne almak gerektiğini dile getiren Uluçay, bu açıdan dikkatli olmak gerektiğini söyledi.

Uluçay, bu iş gücü anlaşmasının geçmişte KKTC-TC arasındaki benzer bir protokolün devamı olduğunu söyleyerek, geçmişte sürekli devrede olan Çalışma Dairesi’nin yeni protokolle devre dışı bırakıldığını dile getirdi.

Başka işte çalışma konusunda mevzuat varsa neden protokolde bunun yer alması gerektiğini soran Uluçay, protokolde yer alan işçiye iş araması için verilen ek süre gibi konular nedeniyle de ileride sorun yaşanabileceğini anlattı.

Uluçay protokolün uygulamada sıkıntı yaratabilecek hususlar içerdiğini vurguladı ve bu nedenlerle tasarıya hayır oyu vereceklerini söyledi.

ÇELER: “TASARI GERİ ÇEKİLSİN”

TDP Milletvekili Zeki Çeler de tasarının bir tür entegrasyon olduğunu söyleyerek sorunların ortadan kaldırılması için geri çekilmesi gerektiğini kaydetti.

“Bugün geçsin de sonra mevzuatı düzeltiriz” gibi bir yaklaşımı kabul edemeyeceklerini dile getiren Çeler, “Bizim kendi vatandaşlarımıza öncelik yaratma zorunluluğumuz vardır” diyerek bu protokolün yürürlüğe girmesi halinde ülke insanının kenara itilmiş olacağı görüşünü dile getirdi.

AKANSOY

CTP Milletvekili Asım Akansoy, CTP milletvekilleri olarak komitelerde oldukça yapıcı bir tavır gösterdiklerini kaydetti.

Dertlerinin Türkiye’yle bir protokol imzalanması olmadığını söyleyen Akansoy, ele alınan anlaşmada çeşitli belirsizlikler olduğunu anlattı.

Planlayıcılık ve denetleyicilik unsurlarının önemine vurgu yapan Akansoy, protokolün mevzuatı ciddi anlamda sıkıntıya sokacağını söyledi.

Ülkenin ciddi anlamda bir iş gücü baskısı altına gireceğini ve planlayıcılık ve tüzüksel görevlerin kenara atılmak durumunda kalacağını anlatan Akansoy, bu konuyla ilgili yapıcı destek vermeye devam edeceklerini ifade etti.

SANER: “YURT DIŞINDA TEDAVİYE İMKAN TANIYOR”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Saner de eleştirileri yapıcı bir şekilde ele aldıklarını ancak bu anlaşmanın neler getireceğini tartışmadan bir madde üzerinde durulduğunu kaydederek örneğin anlaşmanın sosyal sigortalı bir bireyin bakmakla yükümlü olduğu çocuğunun yurt dışındaki tedavisine imkân tanıdığını anlattı.

Çalışma ve ikamet izinlerinin verilmesiyle ilgili mevzuatın uygulanmaya devam edeceğini anlatan Saner, yaptıkları icraatların eleştirildiğine işaret ederek, muhalefete kendi hükümet dönemlerinde ne gibi faaliyetler yaptıklarını sordu.

Planlama ve denetleme konusundaki eleştiriye de değinen Saner, denetim konusunda başlatılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

26 KABUL, 9 RET

Konuşmaların ardından KKTC Hükümeti ile TC Hükümeti Arasında Sosyal Güvenlik Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı” 26 kabul 9 ret oyuyla ve oy çokluğuyla kabul edildi.

Foto:Arşiv

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar