Mavi dil hastalığı için önlem alınmalı! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Sağlık

Mavi dil hastalığı için önlem alınmalı!

Mustafa Naimogullari

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Mustafa Naimoğulları, Güneyde küçükbaş hayvanlarda görülen “Mavi Dil” hastalığının bulaşma riskinden dolayı, Kuzey Kıbrıs’ta da önlem alınması gerektiğini duyurdu.

Naimoğlulları yaptığı yazılı açıklamada, Veteriner Dairesi, Tarım Bakanlığı ve Hükümetin bu konuda alması gereken önlemlerle ilgili önerilerini paylaştı.

Larnaka’ya bağlı Beyarmudu sınır kapısına yakın olan Pile ve Trulli köylerinde 19 Eylül’de  küçükbaş hayvanlarda görülen hastalığın, hayvan ölümlerine yol açmasına rağmen, Kuzey Kıbrıs yetkili makamları tarafından hiçbir önlem alınmamasını eleştiren Naimoğulları, kuraklığın da etkisiyle sokucu sinekler tarafından bulaşan hastalığın, ekonomik kayıplar ve hayvan ölümlerine yol açtığını söyledi.


Hastalığın kuzeydeki çiftliklere kadar yayılması halinde üreticinin hastalıktan dolayı ciddi anlamda mağdur olacağını ifade eden Naimoğulları, alınması gerek önlemleri şöyle sıraladı:

“Acilen hastalığın görüldüğü bölgelere yakın olan Beyarmudu ve 2,5 Mil Kapısı’nda hertürlü aracın geçişlerinde dezenfekte işlemlerinin yapılması gerekir.

Her şekilde Pile ve ara bölgedeki hayvanların canlı damızlık veya kasaplık olarak geçişlerinin durdurulması.Yani Hayvancılık Dairesi hayvan hareketlerinin sınırlandırılması için her hafta  vermiş olduğu izinleri belli bir süre dondurulması için gerekli yazıyı gümrüğe bildirmesi.

Bütün sınır kapılarında dezenfekte ve sokucu sineklerle mücadele başlatılıp ilaçlamalar yapılmalı.

Gümrük Dairesi ve Polis Genel Müdürlüğü özellikle  hastalığın görüldüğü bu hassas dönemde gümrük ve sınır kontrollerini artırarak hiçbir şekilde gayri yasal yolla canlı hayvan geçişlerine müsade etmemelidirler.

Beyarmudu ara bölgesindeki ağıllarda ve kuzeydeki sınır köylerinde heran hastalık bulaşabilir düşüncesiyle ilaçlama ve sokucu sineklerle mücadele yapılmalıdır.

Gerekirse Veteriner Dairesi güneydeki Veteriner Dairesi ile görüşerek ortak mücadele etmek için görüş alışverişinde bulunmalıdırlar.

Özellikle bu tür viral hastalıklardan hayvancımızın mağdur olmaması için hükümet ve hükümetin bütün kurumları işbirliği içinde çalışmalı, ayrıca hayvancılarımıza gerekli bilgiler verilerek onların da önlem almaları sağlanmalıdır. Ancak zamanında tedbir ve önlemler alınması durumunda bu hastalığın bulaşmaması için yardımcı olunabilir.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar