Mars'a yolculuk hazırlığı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Nisan 23, 2024
UzayYaşam

Mars’a yolculuk hazırlığı

İnsanlar 40 yıldır Mars’a gitmek istiyor ve şu anda elimizde iki seçenek var: Mars’a yerleşmek veya Mars’ı ziyaret etmek.

Hollandalı girişimci Bas Lansdorp’un Mars One projesinde, göçmenler bir daha geri dönmemek üzere Mars’a yerleşecekler. NASA’nın Orion projesinde ise astronotlar Mars’a gidecek ve 6 ila 18 ay kaldıktan sonra geri dönecekler.

Ancak asıl konu uzayın zorlu şartlarında Mars’a gitmek değil. Asıl soru Mars’ta nasıl yaşayacağımız, ne yiyip içeceğimiz ve nasıl vakit geçireceğimiz. Emekli astronot James F. Reilly (JR), insanların Mars’ta nasıl yaşayacağını anlattı:


DÜNYA’DAN CEVAP ALMAK 1 SAAT SÜRÜYOR

Mars’ta Dünya ile gerçek zamanlı iletişim kurmak imkansız: “Telefonu elinize alıp kimseyle konuşamayacaksınız, çünkü uydu sinyallerinin Dünya’ya ulaşması 20 dakika alıyor. Bu nedenle SMS atacak veya video mesajı göndereceksiniz. Bu şartlar altında online sohbet de yapamazsınız. Mesajı göndereceksiniz ve yaklaşık bir saat sonra yanıt alacaksınız.”

EN KURAK ÇÖLDEN BETER

Tecrübeli astronot Railley, kariyeri boyunca Antarktika’daki (Güney Kutbu) bir araştırma üssünde küçük bir ekiple aylarca yaşadı ve ABD donanması adına tek başına derin denizlere daldı.

80’li yıllarda ise Rus uzay istasyonu Mir’e gitti ve ardından Uluslararası Uzay İstasyonu’nu (ISS) ziyaret ederek yörüngede kalma rekorları kırdı. Bu nedenle Railley ıssız Mars’ta yaşamak zor derken ona inanmamız gerekiyor:

“Bütün mesele Dünya’daki güzel tabiat manzaralarına ve bizi saran hayatın canlı seslerine alışkın olmamızda yatıyor. Oysa Mars yüzeyi ölü, orada hiçbir şey yok. Dünya’nın en kurak çölünde yaşamaktan beter. Hatta Dünya’nın en kurak çölü, Mars’ın en rutubetli yerinden daha çok su içeriyor.”

 

İnsanlar Mars’ta yaşamak için Dünya çöllerinde hazırlanıyor.

GİDİŞ-DÖNÜŞ 3 YILLIK MACERA

NASA’nın Orion projesine göre Mars yolculuğu gidiş-dönüş 18 ay sürecek ve astronotlar bir o kadar da Mars’ta kalacaklar. Üstelik Mars’ta ağaçlar, çiçekler, yeşil bitkiler yok ve kızıl gezegen de Güneş’e uzak olduğu için son derece karanlık bir yer:

“Burada araziyi süsleyen yeşil bitkileri orada görmeyeceksiniz. Öyle futbol stadyumlarından alıştığımız çimen yeşili de bulamazsınız Mars’ta.”ı.

KARANLIK BİR DÜNYA

“Ayrıca Mars’a gönderdiğimiz araçların yüzeyde ışığa duyarlı kameralarıyla çektikleri resimlere aldanmayın. Mars karanlık bir gezegen ve Dünya’nın sadece yarısı kadar ışık alıyor. Mars’a ulaşan Güneş enerjisi de Dünya’ya ulaşan enerjinin neredeyse yarısı. Bu yüzden Mars’ta yaşamak sürekli alacakaranlıkta gezmek anlamına geliyor.”

KALABALIK ŞEHİRDE YAŞAYANLAR MARS’A KOLAY ALIŞIR

Astronotlar küçük bir uzay aracında sıkış tıkış yolculuk edecekler ve Mars’a indikleri zaman küçük yaşam kapsüllerinde kalacaklar. Railley bu konuda neler yapabileceğimizi anlatıyor:

“Bence Londra’da yaşayanlar kolay alışır. Londra’da hava genellikle kapalı ve kasvetli olduğu için insanlar da kalabalık iç mekanlarda toplanıyor. Londralılar küçük odalarda yaşamaya alışık.”

“Ancak Mars’a büyük olasılıkla ISS’teki gibi uluslararası bir ekip gidecek. Diğer açık hava ülkelerinden gelen astronotların durumu ise farklı olacak. Mars’a Londralılar kadar iyi uyum sağlamalarını bekleyemeyiz.”

NE YİYECEK BU İNSANLAR?

4 kişilik küçük bir ekibin bile 3 yıl boyunca yiyeceği bütün besinleri Dünya’dan getiremeyiz. Buna ek olarak hazır gıdalar yerine taze meyve-sebze ile beslenmenin çok daha sağlıklı olacağını biliyoruz. Dolayısıyla Mars’ta kurulan seralarda turfanda meyve-sebze yetiştireceğiz.

Ancak Mars’ta yetiştireceğimiz bitkileri sadece beslenme amacıyla değil, kimyasal madde ve ilaç kaynağı olarak da kullanacağız

Örneğin, Mars’ta ozon tabakası olmadığı için morötesi ışınlardan korunmamız gerek. Bunun için de yüksek UV koruma faktörlü güneş kremleri kullanacağız. Hızlı tüketim malzemesi olarak güneş kremini de Mars’ta üretmek zorundayız.

UZAY AŞÇILARI

Özellikle de Mars’taki seraların bol ışık alması gerektiği için seralarda çalışan insanların sürekli yeraltında veya kapalı kapsüllerde yaşaması mümkün olmayacak. Bu güvenli seçenek yerine, seraları kontrol etmek ve Mars’ı keşfetmek için sık sık yüzeye çıkmak zorunda kalacaklar.

Bu da güneş kremi ihtiyacını artıracak ve ihtiyacı karşılamak amacıyla ilaç üretiminde kullanılan bitkiler yetiştireceğiz: “Her şeyi yetiştirmeniz gerekecek. Aloe Vera (tıbbi sarısabır) ve diğer bitkiler Mars yüzeyindeki kalıcı bahçenizin ayrılmaz bir parçası olacak.”

MARS BİRASI

Dünya’da alkol kullanmayan insanlar Mars’ta can sıkıntısını gidermek istediklerinde zorlanabilirler. Öte yandan, içki kültüründe yetişen İngilizlerin de Mars’a Scotch götürmesi imkansız. Uzay aracında içki taşıyacak yer yok ve kimse sarhoş bir kaptanla uzayın derinliklerinde 6 ay yolculuk etmek istemez.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar