Maraş’taki mallar komisyon gündeminde - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 18, 2024
Kıbrıs

Maraş’taki mallar komisyon gündeminde

Maraş’taki mallar  komisyon gündeminde

MARAŞ İÇİN 671 BAŞVURU: Taşınmaz Mal Komisyonu’na bugüne kadar Maraş’taki Rum malları için 671 başvuru yapıldı. Maraş’taki Rum malları da Taşınmaz Mal Komisyonu başvuru kapsamına alındı. Askeri alanlarda kalan Rum malları için ise başvurular reddediliyor

TAPU KKTC’NİN OLUYOR: Taşınmaz Mal Komisyonu Başkanı Güngör Günkan, tazminatı ödenip alınan toprakların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti malı olduğunu söyledi. Günkan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bütün işlemleri tanıdığını belirterek, bugüne kadar gerek Rumlar gerekse AİHM kanadında bir sorun yaşamadıklarını belirtti


YENİ JENERASYON BAŞVURULARI REVAÇTA: Başvurularda 2011’den başlayarak bir artışın söz konusu olduğunu ifade eden Günkan, Güney’deki ekonomik krizin yanı sıra yeni jenerasyonun yerlerini bile bilmedikleri Kuzey’deki mallarını elden çıkarmak için adeta yarıştıklarını söyledi

Bertuğ TOPAL
Taşınmaz Mal Komisyonu Başkanı Güngör Günkan özelikle son 3 yıldır Kıbrıslı Rumların Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurularında büyük bir patlama olduğunu belirtti. Günkan, Güney’deki ekonomik krizin yanında yeni jenerasyonun Kuzey’deki mallarının yerini bile bilmediğini bundan dolayı da bu malları elden çıkararak paraya dönüştürme yoluna gittiklerini açıkladı.

Maraş için 671 müracaat
Taşınmaz Mal Komisyonu Başkanı Güngör Günkan, Maraş için ellerinde 671 başvurunun olduğunu belirtti. Maraş’ın komisyon kapsamında bulunduğuna da değinen Günkan, Maraş’ın yanında askeri bölgeler için bile başvuruların yapıldığını kaydetti.
Askeri bölgelerle ilgili başvurular askıya aldıklarını veya reddettiklerini söyleyen Günkan, bir çözüm durumunda askeri bölgelerin hangi tarafta kalacağının bilinmediği için bu yönteme başvurduklarını belirtti.

“İşleyiş kolay gibi gözüküyor ama zor”
Taşınmaz Mal Komisyonu Başkanı Güngör Günkan, işleyişin kolay gibi gözüktüğünü ama aslında zor bir görev olduğunu belirterek işleyiş hakkında Havadis Gazetesi’ne bilgi verdi. Kuzey’de mal bıraktığını iddia eden Kıbrıslı Rumların, komisyona tapusu ile beraber gelip müracaat yaptıklarını ve bu müracaatın en ince ayrıntısına kadar incelendiğini belirtti. Başvuruların bazılarının bizzat mal sahibi tarafından bazılarının ise yasal varisler tarafından yağıldığını ifade eden Günkan, mal ile ilgili ciddi bir araştırma yapıldığını söyledi.

Takas, tazminat, iade
Müracaatın incelenmesinin ardından komisyonun yasaya göre takas, tazminat veya iade her üçünden birinin yapıldığını ifade eden Günkan, Rum vatandaşlarının başvuru sırasında bu üç koşuldan birini seçme şansının olduğunu ancak son kararın komisyon tarafından verildiğini belirtti. Mevzu bahis malın Tapu Kadastro Dairesi tarafından incelendikten sonra bu kararın verildiğini de kaydeden Günkan, talimat safhasına geçildiğini söyledi.

Pazarlık sona doğru…
Rum vatandaşın başvurusunun incelenmesinin ve her şeyin tamam olması halinde ise “Friendly Settlement” denilen dostane bir çözüm için bir pazarlığı başladığını anlatan Günkan, “taraflar bir araya gelerek Türk tarafının verdiği tazminat miktarını söylemesi ve Rum’un bu ücreti az bulup bulmadığı ile ilgili görüşme yapılıyor” şeklinde konuştu. Günkan, taraflar arasında bir anlaşma sağlanması durumunda ise komisyon olarak iki tarafın yaptığı anlaşmayı karar olarak açıkladıklarını belirtti.

Para işleri Maliye Bakanlığı’nda
Taşınmaz Mal Komisyonu Başkanı Güngör Günkan varılan anlaşmanın ardından Rum vatandaşın son güncel tapusunu kendilerine getirdiğini ve son kontrolün ardından Maliye Bakanlığı’nın gereken işlemleri yaptığını söyledi.

“Bütçenin nereden oluşturulduğunu bilmiyorum”
Taşınmaz Mal Komisyonu’nun Maliye Bakanlığı’nda ayrılmış bir bütçe ile çalıştığını ifade eden Günkan, “bu bütçe KKTC bütçesinde var ama nasıl bu bütçenin oluşturulduğu ile ilgili bir fikrim yok. Biz bütçe için gereken parayı belirtiriz. Onlar da kaynak yaratır” şeklinde konuştu.

Mal, KKTC malı olur
Tazminatı ödenip alınan malın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti malı olduğunu vurgulayan Günkan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bütün bu yapılan işlemleri de tanıdığını belirtti. Bugüne kadar gerek Rumlar gerekse AİHM kanadından bir sorun yaşamadıklarını belirten Günkan, bundan sonraki dönemde de bir sorun yaşayacaklarını zannetmediklerini belirtti. Günkan, KKTC malı yapılan koçanın birine tahsis edilip edilmediğine dair bir görüşlerinin bulunmadığını bunun İskan Bakanlığı’na bağlı bir konu olduğunun altını çizdi.

Başvuruların sonuçlanması 6 ayı buluyor
Başvuruların ne kadar zamanda sonuçlandığını sorduğumuzda ise Günkan, “bir başvuru herhangi bir problem yoksa 6 ayda sonuçlanır. Tercüme işlemleri ve belgelerin ilgili yerlere gitmesi 2-3 ay alır. Onlar tamamlandıktan sonra Rumların cevap vermesi yine 2-3 aylık bir süreyi alır. En erken 5-6’da bir başvuru sonuçlanır” dedi.

“Rumlara göre ücretler düşük”
Taşınmaz Mal Komisyonu Başkanı Güngör Günkan, verilen tazminatların az olduğu ile ilgili bir soruya ise ekonomik krizden önce Rumların durumu iyi olduğunu ve Güney’deki pazara göre Kuzey’deki ücretlerin düşük olduğunu belirtti. Rumların kafalarında bazı rakamlar ile komisyona başvurduğunu ancak her mal için kendilerinin de araştırma yaptıklarını ve pazar fiyatına uygun bir fiyat vererek malları tazmin ettiklerini ifade eden Günkan, “Pazar fiyatını araştırırız. Mal veya arsa için ‘Burası kaça gider diye sorarız’ ona göre fiyat söyleriz. Fiyat kendilerine göre düşüktür” dedi.

Yeni jenerasyon elden çıkarıyor
Başvurularda 2011’den başlayarak bir artışın söz konusu olduğunu ifade eden Günkan, Güney’deki ekonomik krizin yanı sıra yeni jenerasyonun yerlerini bile bilmedikleri Kuzey’deki mallarını elden çıkarmak için adeta yarıştıklarını söyledi. Günkan, nesillerin değişmesinin ekonomik krizle birlikte artışta önemli bir faktör olduğunu söyledi.

Baskıyı atlattılar
2011 yılına kadar Rumların özellikle Kilise tarafından “malınızı satmayın” gibi baskılardan dolayı başvuru sayısının az olduğunu kaydeden Günkan, 2011 yılından sonra Rumların kiliseyi veya siyasi baskıyı görmezden gelerek başvuruları yaptığını söyledi. Günkan şöyle devam etti: “Devlet memurları halen bir korku yaşıyorlar. İşini kaybetme tehlikesi vardır. Gelenlerden öyle bilgi alıyoruz. Krizden sonra enteresan bir durum çıktı. Troyka ile yapılan anlaşma sonucunda Güney Kıbrıs’a transfer edilen paranın maksadına göre %30-%40 hükümet alabiliyor. Ama şimdi kesinlikle o tarafa göndermem diyorlar. Dünya çapında işleyen bankalara yatırıyorlar paralarını. Londra üzerinden de çözüyorlar.”

Yeni süreci pozitif etkileyecek
Günkan, komisyonun yeni başlayacak olan süreci pozitif etkileyeceği görüşünde. Güvenlik Konseyi’nin iki toplumlu iki bölgeli bir federasyondan yana olduğunu belirten Günkan, “bizim işimiz de bunun temelini oluşturmak” şeklinde konuştu.

“Böyle giderse personel ve bina ihtiyacı doğacak”
Son olarak ise Günkan, özellikle son dönemlerde komisyona başvurularda patlama yaşadıklarını şu an için bu yoğunluğu idare etmeye çalıştıklarını ancak ileriki dönemlerde yeni bir bina ve personel ihtiyacının doğacağını öngördüklerini belirtti.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar