Limanda büyük kavga - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
KıbrısManşet

Limanda büyük kavga

Mağusa Limanı Liman İşçileri Birliği

Mağusa Limanı’nda akıl almaz işler oluyor. 1977 yılından beridir limana hamallık hizmeti veren şirketin sadece 5 üyesi kaldı. Onlar da avans adı altında 15 milyon lira para çekince ortalık karıştı.

 

Havadis (Özel)

 


Mağusa limanına hamal hizmetleri vermek amacıyla 1977 yılında 287 üye ile kurulan ve elde edilen gelirlerden üyelerine pay dağıtan Liman İşçileri Şirketi’nin kayıtlı 5 üyesi kaldı. Şirketin adı Kıbrıs Türk Liman İşçileri Birliği olarak değiştirildi. 5 üye Yönetim Kurulu olarak görev yapıyor ve onlarca milyon liraya hükmediyor. 5 Yönetim Kurulu üyesinin avans adı altında şirketten 15 milyon lira almaları büyük tartışmalara yol çatı.

Emekli liman çalışanı Hayrettin Alçıner Havadis’in sorularını yanıtladı:

Hayrettin Alçıner
Hayrettin Alçıner

Soru: Mağusa Limanı’nda neler oluyor?

Hayrettin Alçıner:  Suç duyurusunda bulunmak istiyorum.  Ama ondan önce kısa bir bilgi vermek istiyorum. Mağusa Limanı Mağusalıların ekmek kapısıdır. Ama şuanda içler acısı durumdadır. 1950’lerden, 1960’lardan benim büyük amcam Sağır Mehmet ismiyle anılan kişi bu limanın Hamal Başı konumunda idi.

Daha sonra yine Mağusalı Cavit dayımız hamal başı olur. Daha sonra ipler Rumlara kaptırılır. Hamallar Cemiyeti kurulur. Sağır Mehmet amcamın oğlu Mehmet Emin bir süre Hamalar Başı olur. Bizim limanda böylesi bir geçmişimiz vardır.

Soru: Şuanda durum nedir?

Hayrettin Alçıner: Liman İşçileri Şirketi 1977 yılında Asaf Şentürk Başkanlığında kuruldu. Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlığı ile irtibatlı  yasa ve tüzükler çerçevesinde faaliyet gösterir. İlk kurulduğunda 287 üyesi vardı. Aslında tüzüğümüz bize emekli çıkanın yerine başkasını alma hakkı verir.

Ama arsız yöneticiler daha fazla pay yani daha fazla para almak için yeni üye yazmazlar ve üye yapısını bugünkü yetersiz sayıya düşürürler.

Mağusa Limanı

Soru: Yasal olarak Yönetim düştü mü?

Hayrettin Alçıner: Ben 65 yaşında emekli oldum. Tüzüğümüzde diyor ki Yönetim Kurulu 1 başkan ve 6 üyenin altına düştüğü anda şirket fesh olur.  4 yıla yakındır üye sayısı 5’tir. Bunlar Serhan Tekkan, Mustafa Kılıçoğluları, Ahmet Umaner, Zeki Gondoz ve Özgül Pisuri’dir. Aralarında 68 yaşında olanlar vardır. Hükümeti kandırdılar, yasa ve tüzüğü çiğnediler.

Suç 1: Yasa ve tüzüğü çiğnediler

Suç 2:   Avans adı altında her biri 3’er milyon lira para çektiler. Yani toplamda 15 milyon lira.

Ve bence başka suçlar da vardır. Liman-Sen işveren sendikasıdır. Yevmiyeci çocukların hakları yenilir. Ben yıllarca bunlara itiraz ettim ve bana “şirket düşmanı” dediler.

Soru: Sizce neler yapılmalıdır?

Hayrettin Alçıner: Hükümet halen bunlara çanak tutup, 4 yıldır orada kalmalarına göz yumuyor. Şirketin kazandığı paralardan sözde yatırım yapıyorlar diye Ulaştırma Bakanlığı çanak tutuyor ve sözde tabelaları boyayacaklar diye göstermelik şov yaparlar.

Bunlar hep kazanır ama biçare emekliler hep kaybeder.

Mali polis devreye girmelidir. Şirkete kayyum atanmalıdır ve hesaplara el konulmalıdır.  Cebe atılan  milyonların  hesabını hükümet sormalıdır.  Daha az veya daha çok almış olanlar da olabilir. Biz duyuyoruz ki avansa parasıyla ev alanlar var. Bu nasıl olur? Şirketin paralarıyla nasıl olur da ev satın alınır?

Mağusalı Başbakan ve Mağusalı Ulaştırma Bakanı eğer Mağusalılara değer veriyorlarsa bu işe el atmalıdırlar. Emeklilerin hakları yeniyor ve bu duruma müdahale etmelidirler.  Hükümet limanı devralmalıdır.

Muhalefet niye ses çıkarmaz anlamak zor. Çünkü bu 5 kişi hem hükümeti hem de muhalefeti idare ederler. Orada haksızlık vardır, yasa ve tüzüklere uyulmuyor, usulsüzlük vardır. Yevmiyecilerin hakları gasp ediliyor ama muhalefet bu konuyla ilgilenmiyor. Olacak iş değil.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar