Lefkoşa’daki Meslek Liselerine Kampus Kuruluyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Lefkoşa’daki Meslek Liselerine Kampus Kuruluyor

Lefkoşa’daki Meslek Liselerine Kampus Kuruluyor

Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği’nin finansmanı ve işbirliğiyle Lefkoşa’daki meslek liseleri için kampus kuruyor.

Atatürk Meslek Lisesi, Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi, Haydarpaşa Ticaret Meslek Lisesi ve Haspolat Meslek Lisesi’ni Domuzcular Burnu’nda bulunan bir arazide tek çatı altına toplayacak kampusun temelinin eylül ayında atılması amaçlanırken, projenin 4 yılda tamamlanması hedefleniyor.


Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk etap için verdiği 5 milyon TL ile başlayacak Lefkoşa Meslek Liseleri projesinin, 4 aşamada tamamlanması ve 37 milyon TL’ye mal olması bekleniyor.

Ülkeye vasıflı eleman kazandırmak için çalışma yapan, meslek liselerinde sektöre uygun ve alanlarında en iyi şekilde yetişmiş mezunlar sağlamak için yatırımlar yaparak öğretmenlere AB destekli hizmet içi eğitim düzenleyen bakanlığa bağlı Mesleki Teknik Öğretim Dairesi, Lefkoşa’daki meslek liselerini kampus içinde toplamak amacıyla çalışmalar yapıyor.

Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürü Metin Gültekin, kampus projesi ve dairenin meslek liselerini geliştirmek ve sektöre vasıflı eleman yetiştirmek için yaptığı çalışmalar hakkında TAK’a açıklamalarda bulundu.

Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürlüğü’nde yer alan toplantıda, Daire Müdür Muavini Gülşen Hocanın ile Kıbrıs Türk Sanayi Odası ile Kıbrıs Türk Ticaret Odası yetkilileri de hazır bulundu.

GÜLTEKİN: “HEDEFİMİZ MEZUNLARIMIZA İSTİHDAM SAĞLAMAK”

Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürü Metin Gültekin, ülkenin ihtiyacı olan vasıflı ve ara eleman yetiştirilmesi için meslek liselerinin önemine dikkat çekerek, meslek liselerinin altyapı donanımını geliştirmek için çalıştıklarını, bunun yanında öğretmen donanımına da büyük önem verdiklerini, bu kapsamda öğretmenlere yönelik AB ile işbirliğinde hizmet içi eğitimler düzenlediklerini kaydetti.

Gültekin, hedeflerinin meslek liselerinden mezun öğrencilere maksimum düzeyde istihdam sağlamak, işletmelere de vasıflı eleman yetiştirmek olduğunu kaydetti.

Bunu bakanlık olarak tek başlarına yapamayacaklarını, bu yüzden paydaşları Kıbrıs Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO), Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk Sanayi Odası ve diğer işletmelerle işbirliğinde çalıştıklarını anlatan Gültekin, bu çerçevede vasıflı eleman yetiştirmek için KTEZO ile işbirliğinde Çıraklık Okulu’nu kurduklarını söyledi.

Gültekin, okulun, hedefinin üzerinde öğrenciye eğitim verdiğini, okulda 600’ün üzerinde öğrenci bulunduğunu ve bunların 340’ının sürekliliği bulunduğunu ifade ederek, okul ile bakanlık arasında “diyalog ve eğitmen eksikliği” bulunmasına rağmen okulun başarılı gittiğini, ancak bu eksiklikleri gidermek için çalıştıklarını, öğretmenlerin Çıraklık Okulu’na görevlendirmeyle gittiğini anlattı.

Çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimlerinin verildiği okulda ilk mezunların bu yıl diploma alacağını ifade eden Gültekin, okulda Yaşam Boyu Eğitim kapsamında her yaş grubuna eğitimler verildiğini kaydetti.

KAMPUS VE MESLEKİ EĞİTİM YASASI ÇALIŞMALARI

Odalarla yasa çalışmalarının sürdüğünü ve Mesleki Eğitim Yasası çalışmalarının tamamlandığını, gerekli çalışmaların ardından Meclis’e gönderileceğini dile getiren Gültekin, müdürlük olarak 4 yıldır Meslek Liseleri için ciddi şekilde çalıştıklarına işaret etti.

Gültekin, çalışmaları kapsamında, Lefkoşa’da bulunan meslek liseleri için bir kampus oluşturma çalışması içinde olduklarını ifade ederek, içerisinde Atatürk Meslek Lisesi, Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi, Haydarpaşa Ticaret Meslek Lisesi ve Haspolat Meslek Lisesi’nin yer alacağı Lefkoşa Domuzcular Burnu’nda bir kampus kurulacağını kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği’nin  finansmanıyla kampus projesi için 5 milyon TL’nin bütçeye konduğunu, dere ıslahı ve zemin etüdü gibi komitelerin kurulduğunu, kampus çalışmalarının yarışmaya çıkacak duruma geldiğini ifade eden Gültekin, Meslek Liseleri projesinin büyük bir yatırım olacağını belirterek, 4 yıl sürecek kademeli projenin toplamda 37 milyon TL’ye mal olmasının beklendiğini söyledi.

Gültekin, ilk önce Haspolat Meslek Lisesi’nin bu bölgeye taşınacağını, böylece Sedat Simavi Meslek Lisesi’nin de birçok bölümünün buraya gelmiş olacağını ifade etti. İkinci aşamada ise diğer iki meslek lisesinin taşınacağını dile getiren Gültekin, 4 yılda tamamlanması hedeflenen projeye eylül ayında başlamayı istediklerini kaydetti.

Finansmanın Ekonomik Protokol çerçevesinde bütçeye konduğunu, bu yatırımın en büyük hedeflerinden biri olduğunu ifade eden Gültekin, Sedat Simavi ile Haspolat Meslek Lisesi’nin Devlet Emlak Malzeme Dairesi’ne devredileceğini; Atatürk Meslek Lisesi ile Haydarpaşa Ticaret Lisesi binalarının ise matbaacılık ve özel eğitim için değerlendirileceğini söyledi.

Mesleki Teknik Öğretim Dairesi’nin hedeflerinden birinin de, odalarla birlikte planlanan “Sertifikasyon Sistemi” olduğunu ifade eden Gültekin, meslek hayatına yönelik çalışmaları odalarla birlikte yaptıklarını, eksiklikleri birlikte tespit edip gidermeye çalıştıklarını anlattı.

SANAYİ ODASI: “ARA ELEMAN İHTİYACI MESLEK LİSELERİYLE GİDERİLEBİLİR”

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Genel Sekreteri Doğa Dönmezer de, mesleki eğitimde devlet ve özel sektörün işbirliğinin büyük önem taşıdığını belirterek, ara eleman ve vasıflı eleman bulma konusunda sıkıntı yaşayan özel sektörün, meslek liselerinin gelişmesiyle giderilebileceğine inanç belirtti.

Dönmezer, fabrikalarda yüzde 50’ye yakın yabancı çalıştığını, arzularının tüm çalışanların KKTC vatandaşı olması olduğunu ifade ederek, sanayicilerin meslek liselerinden çıkan mezunlardan yeteri kadar verim alamadığını, bu çerçevede bakanlığa daha fazla görev düştüğünü vurguladı.

Meslek liselerinden alınan stajyerlere istihdamda öncelik verildiğini ifade eden Dönmezer, okullarda malzeme eksikliklerinin giderilmesi ve aletlerin yenilenmesi durumunda vasıflı eleman yetiştirmenin daha kolay olacağına inanç belirtti.

Dönmezer, dairenin KKTC’ye benzer ülkelerde incelemeler yapmasının meslek liselerine katkı yapacağını vurgulayarak, özel sektörle yapılan işbirliklerinin örnek bir davranış olduğunu ve bu işbirliklerinin verimi artıracağını kaydetti.

Doğa Dönmezer, kampus projesinin de istihdam ve ekonomiye katkı için iyi bir girişim olduğunu, oda olarak bu süreci hızlandırmak için çalışmaya hazır olduklarını belirtti.

“ÖNEMLİ OLAN İLGİSİZ BÖLÜMLERE İSTİHDAMIN ENGELLENMESİ”

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Yaşam Boyu Eğitim Merkezi Koordinatörü Deniz Berkol da, yaşam boyu eğitimin önemine dikkat çekerek, merkez olarak sürekli kendilerini yenilemek için eğitim programları hazırladıklarını anlattı.

Berkol, eğitimlerin yerli ve yabancı uzmanlar tarafından verildiğini, büyük ilgi gördüğünü, firmaların çalışanlarına yönelik programların gerçekleştirildiğini, firmaların da bu eğitimleri önemsediğini ve çalışanlarını eğitimlerle geliştirdiğini kaydetti.

Bu eğitimlerin, şirketlerin rekabet edebilirliğini, personelin de verimliliğini artırdığına işaret eden Berkol, ülkede vasıflı eleman yetiştirilmesinin ve sürekli yaşam boyu eğitimin önemli olduğunu dile getirdi.

Berkol, asıl önemli olanın meslekten mezun olanların istihdamlarının alakasız bir bölüme yapılmasını engellemek olduğuna vurgu yaparak, meslek liselerinde öğrenime gelen öğrencilere bu konuda iyi bilgi verilmesi gerekliliğine dikkat çekti.

Yönlendirmelerin daha etkili olması gerektiğini vurgulayan Berkol, mezunların nitelikli olması durumunda hiçbir iş yerinin bu kişileri kaçırmayacağına inanç belirtti.

TİCARET ODASI: “EN İYİ YATIRIM İNSANA YAPILAN YATIRIMDIR”

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Baykallı da, ülkenin yapacağı en iyi yatırımın insana yapacağı yatırım ve vereceği eğitim olduğuna vurgu yaparak, meslek eğitiminin önemine vurgu yaptı.

Baykallı, Eğitim Bakanlığı’nın sektör paydaşları ile iyi bir işbirliği olduğunu, eğitime yapılan yatırımların da ülkeye yapılan en iyi yatırımlar olduğunu ifade ederek, sendikalar ile odaların da bu yönde bakanlığa destek vermesi gerektiğini kaydetti.

Ülkede bazı sorunlar olduğunu ancak eğitimin geri bırakılamayacağını vurgulayan Baykallı, KKTC’ye uygun ülkelerdeki sistemlerin uygulanabileceğini, böylece iş yaşamına da katkı sağlanabileceğini ifade etti.

Ülkede herkesin üniversite mezunu olması gerektiği gibi bir algı olduğunu ya da devlet dairesinde iş  aradığını dile getiren Baykallı, vasıflı ve ara eleman ihtiyacı olduğunu, bu yüzden ihtiyaca göre programlar yapılması gerekliliği üzerinde durdu.

Devlet tercihinin özelin çok iyi şartlar içermemesinden kaynaklandığını, ancak dış ülkelerde özel işlerin tercih edildiğini ifade eden Baykallı, bu yüzden KKTC’de de özelin tercih edilen bir iş yaşamı olması için birlikte çalışılmasının şart olduğunu söyledi.

Baykallı, siyasilerle verimli bir işbirliği sayesinde bunun başarılabileceğine inanç belirterek, ayrıca okulun tamamlanmasıyla eğitimin bitmediğine, eğitimin bir yaşam boyu devam etmesi gerektiğini işaret etti.

HOCANIN: “İŞBİRLİĞİMİZ SEKTÖRÜ DE İYİYE GÖTÜRÜYOR”

Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Muavini Gülşen Hocanın da, daire olarak vasıflı eleman yetiştirmek amacıyla programlar hazırladıklarını, odalarla işbirliğinde çalıştıklarını, öğrencilere stajlar yaptırdıklarını anlattı. Hocanın, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda eğitim programları geliştirdiklerini ifade etti.

Eleman programlarının yapıldığına ancak sonuçlarının ancak 3 yıl içinde alınabildiğini işaret eden Hocanın, bu konularda işletmelere de büyük görevler düştüğünü, eğitimlerin kendileri tarafından verildiğini ancak işletmelerle yapılan işbirliklerinin de sektörü iyiye götürdüğünü kaydetti.

Hocanın, basının da meslek eğitimine destek vermesi gerektiğini ifade ederek, meslek liselerinde sadece öğrencilere değil, ev hanımlarına ve emeklilere de kursların verildiğini dile getirdi.

MESLEK LİSELERİ VE VERDİĞİ EĞİTİMLER

Mesleki Teknik Öğretim Dairesi bünyesinde bulunan okullar şunlar:

“Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi, Dr. Fazıl Küçük Endüstri Meslek Lisesi, Karpaz Meslek Lisesi, Cengiz Topel Endüstri Meslek Lisesi, Güzelyurt Meslek Lisesi, Haspolat Meslek Lisesi, Haydarpaşa Ticaret Lisesi, Gazimağusa Ticaret Lisesi, İskele Ticaret Lisesi, Atatürk Meslek Lisesi, Gazimağusa Meslek Lisesi ve Hala Sultan İlahiyat Koleji.”

Girne Pratik Sanat Okulu, Köy Kadın Kursu ile Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Çıraklı Eğitim Merkezi de Daire bünyesinde bulunuyor.

Mesleki Teknik Öğretin Dairesi’ne bağlı okullarda toplam 3 bin 89 öğrenci eğitim görürken, 617 öğretmen de görev alıyor.

Bu okullarda Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Gıda Teknolojisi, El Sanatları ve Seramik, Güzellik ve Saç Bakım, Giyim Üretim Teknolojisi, Grafik Fotoğraf ve Matbaacılık Alanı, İlahiyat, Bilişim Teknolojisi, Elektrik Elektronik Teknolojisi, Motorlu Araçlar Teknolojisi, Metal Teknolojisi, İnşaat Teknolojisi, Makine Teknolojisi, Ahşap Teknolojisi, Tesisat Teknolojisi ve İklim Alanı, Ön Büro Kat Hizmetleri ve Rezervasyon Dalı, Mutfak ve Servis Dalı, Bilgisayarlı Muhasebe Elemanlığı, Bankacılık ve Sigortacılık, Büro Yönetimi Sekreterlik ve Tarım Teknolojisi alanlarında eğitim veriliyor.

Köy Kadın Kurslarında ise bilgisayar, İngilizce, seramik, giyim, karakalem, el sanatları, ahşap oyma, fotoğrafçılık, yağlıboya, yemek, pasta alanlarında kurslar veriliyor.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar