Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Köşe Yazarları

KUMARHANE VE GECE KULÜBÜ

Vakıflar İdaresi’nden aradılar.

Havadis’te pazar günü yayımlanan Gaziveren’deki fakir aileye yardım etmek istediklerini söylediler.
Vakıflar yetkilileri dün haberi yapan muhabir Duygu Alan ile birlikte aileyi ziyaret etti.
Bugünkü Havadis’in birinci sayfasına koyduk haberi.
Aile için değil.
Aileye yardım etmek isteyen çok sayıda okur aradı. Tümüne yakını da bu işi “sessiz sedasız” yapacak.
Vakıflar için o haberi birinci sayfaya taşıdık.
Vakıflar’a örnek olsun ve aslına rücu etsinler diye.
Kıbrıs Türkü’nün bu topraklarda tutunmasının en önemli kurumlarından birisi olan Vakıflar İdaresi 1974 sonrası yaşanan yozlaşmadan nasibini aldı.
Aslında 1974 öncesi yüzlerce yıl yardıma muhtaçların sığındığı yer olan ve sadece insanlara değil yardıma muhtaç mahlukata bile yardım eden Vakıflar ne yazık ki kumarhane sahibi, gece kulübü mal sahibi, sadece personel ödeyecek kadar gücü kalan ve elinde tuttuğu emlaki gerektiği gibi değerlendiremeyip mundar eden bir yapıya dönüştürüldü.
Üstelik imamlar açısından da dünyada hiçbir yerde görülemeyecek bir kaosun merkezi oldu.
Böylesi koşullar içinde bulunan Vakıflar bir süredir doğru kişiler tarafından yönetiliyor ve gerçek görevlerine yani mağdurlara yardım etmeye doğru bir eğilim içindedir.
İşte teşvik etmek istediğimiz tam da budur.

      ***

Havadis’in dünkü sayısında Karpaz’da elektriksiz yaşayan veya yaşamaya çalışan ailenin dramını gündeme getirdik.
Ne gariptir ki bu tür haberler bir kesimde hayret yaratıyor.
“Yani bizde de böylesi fakirlik var mıdır” soruları gündeme geliyor.
Yanıt çok açıktır;
“Evet vardır…”
Üstelik daha korkunç boyutlarda da vardır.
Ama acı olan fazla sayıda insanın fakirlik sınırında yaşam savaşı vermesidir.
Evine ancak ekmek götürebilen, açlık ile tokluk arasında müthiş bir hayat kavgası veren değil yılda bir tatile gitme ailesi ile hafta sonu gezisine bile gidemeyen, değil günü birlik deniz sefası yapma başkent Lefkoşa’yı dahi görmeden ömür süren birçok insanımız vardır.
Kuşkusuz bu fakirlik bir gazetenin veya Vakıflar İdaresi’nin yardım etme kapasitesinin çok üstündedir.
Devletin ve hükümetin sorumluluk alanındadır.
Hükümetin bu insanların yaşam düzeylerini yukarı çekecek ekonomik açılımları yapması kaçınılmazdır.
Ama bir süredir ısrarla vurguluyoruz.
Hükümet ekonomiyi kendi haline bıraktı.
İlgilenmiyor bile.
Ve bu açıdan da sürekli kaybediyor.
Vatandaşı ile birlikte…