Kültür devlet politikası olmalı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Kültür devlet politikası olmalı

Kemal Akkan BatmanKemal Akkan Batman

Eğitimin devlet politakası olmadığı ülkelerin ‘kalkınmışlık’ ligine girmesi asla mümkün değildir. Eğitimin ‘sistem’e kavuşabilmesi için de ‘devlet politikası’ olması gerekmektedir. Devlet bütçesinden eğitime ayrılan pay da buna bağlıdır. Neden KKTC’de eğitime devlet bütçesinden bu yıl 13%’lik bir pay ayrıldığının cevabı da aslında ‘devlet politikası’ sonucu olmalıydı ama buralarda 44 yıldır eğitimde devlet politikası olmadığı için, eğitime ayrılan payın doğruluğu da tartışılamaz; daha doğrusu anlamsız olur.

Devlet bütçesinden eğitime ayrılan payın hangi politikalar için olacağı belli değildir. Okulların alt yapısı, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması, eğitim ve öğretim programlarının geliştirilmesi, öğretmen eğitimi ve hizmet içi eğitimlerin düzenlenmesi, araç-gereç ihtiyaçları, yöneticilerin eğitilmesi, kültürel ve eğitimsel araştırmalara! ayrılacak olan maddi oranın ne olacağı devletin eğitim politakası temelinde gerçekleşir.


Eğitimin devlet politikası olduğu ülkelerde, her yeni hükümet ‘nerede kalmıştık’ diyerek icraata başlar. Devletin daha önce başlattığı ve hem zaman hem de maddi yatırım yaptığı ‘politikalar’ bir kalemde silinmez ve boşa harcanmış olmaz. Aksine yeni yönetim geçmiş politakları uygulamaya devam eder. Böylece zaman ve maddi yatırım da korunmuş olur.

Devlet politikaları rastgelelikten uzaktır. Bilimsel araştırmalara dayalıdır. Ülkenin kalkınması için yapılan ‘ihtiyaç analizleri’nin sonuçlarına bağlıdır. Devamında da devlet kendi kurumlarını söz konusu analizler doğrultusunda belirler. Örneğin eğitim bakanlığı bünyesinde hangi kurumlara veya çalışma gruplarına ihtiyaç olacağı belirlenir.

Buralarda 44 yıldır eğitimde bir devlet politikası belirlenmemiştir; gelmiş geçmiş tüm hükümetler de bunda suçludur. Eğitim bakanlığı ve içereceği daireler bile sürekli değiştirilmiştir. Ancak herhangi bir devlet politikası amacıyla değiştirilmedi; nereye hangi siyasetçi veya siyasetçi yakınının atanacağı kaygısıyla yapılmıştır.

‘Milli Eğitim Bakanlığı’, ‘Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’, ‘Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı’ ve diğer isimler de örneklerdir.

En üzücü olanı ise zaman zaman ‘kültür’ün eğitimden soyutlanmasıdır. Milli Eğitim Bakanlığı olarak kalmış ve ‘kültür’ istenmemiş, ‘kültür’ başka bakanlığın altına atılmıştır.

Halbuki kültür olmadan eğitim olmaz. Kültür bir bireyin öğrendiği bilgi, sanat, gelenek-görenek ve benzeri yetenek, beceri ve alışkanlıkları içine alan karmaşık bir bütün olarak betimlenir. Dahası kültür, ister maddi isterse simgesel biçimiyle olsun, insanların sahip oldukları varsayılan bir özniteliktir*. Yani toplumsal bağlamda ‘kimlik’ oluşumunun temelidir.

Kültür sanıldığı gibi sadece geçmişten gelen örf, adet, gelenek ve görenekler değildir. Kültür akademik bilgileri de içerir, toplumsal cinsiyet rollerini de. Küreselleşme ile ilişkisi sürekli tartışılagelmiştir. Çok boyutlu bir kavramdır.

Eğitim de yeni nesle bir bütün olarak kültürü aktarma görevini yerine getirir. Kültürü bilmeden, kültürel simgeleri ve sembolleri anlamadan asla eğitim yapılamaz.

Kültürün eğitimle bu ilişkisi ‘kültür’ün çok geniş bir biçimde incelenmesini gerektirir. Ancak buralarda ‘kültür’ bazen istenmedi ve eğitimden atıldı. Fakat daha da tehlikeli olanı ise kültürü sadece gelenek, örf-adet ve görenek olarak görmektir. Artık buralarda da kültür çok ciddi bir şekilde ele alınmalıdır. Bakanlık, kültürü sadece geleneksel müzik ve giysiler olarak görmemeli. Bir araştırma konusu olarak kabul edip, eğitime çok büyük bir arşiv kazandırmak amacıyla kültürü kullanmalıdır. Kültürü sadece bir daire olarak görmemeli; devlet politaksının en önemli ayağı olarak ‘çok çeşitli bir bilgi arşivi’ haline getirmek için kollar sıvanmalıdır.

*Der. Anthony D. King (1998). (Çev. Gülcan Seçkin-Ümit Hüsrev Yolsal). Kültür, Küreselleşme ve Dünya-Sistemi. Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar