Küçükbaş hayvan üreticisi sıkıntıda - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
KıbrısManşet

Küçükbaş hayvan üreticisi sıkıntıda

Kuraklıktan olumsuz etkilenen küçükbaş hayvan üreticisi, “Mavi Dil” hastalığının kamuoyunda yarattığı panikten de nasibini aldı. Tüketiciler Derneği’ne ateş püsküren üreticiler, devleti de ilgisizlikle suçladı

Duygu ALAN

 

Ülke genelinde bu yıl etkili olan kuraklık nedeni ile yaz aylarında ciddi yem sıkıntısı yaşayan küçükbaş hayvan üreticileri, 13 milyon TL’lik Doğrudan Gelir Desteği ödemelerini de alamadı.


Borç harç ayakta durmaya çalışan küçükbaş hayvan üreticileri, “Mavi Dil” hastalığının piyasada yarattığı panik havasından da nasibini aldı.

Sorunların giderek katlandığını anlatan küçükbaş hayvan üreticileri, “Hükümet yetkililerinin amacı ülkede küçükbaş hayvan üretimini sonlandırmaksa çıkıp bir kereden dürüstçe açıklasın. Biz de üretmek için çaba göstermeyelim” diye sitem etti.

 

Mavi Dil paniği satışları aşağı çekti

Güney Kıbrıs’tan sonra KKTC’de de 5 sürüde tespit edilen “Mavi Dil” hastalığı ülkemizde küçükbaş hayvan eti tüketimini durma noktasına getirdi. Küçükbaş hayvan etine talep düştü, üretici mağdur oldu. Küçükbaş hayvan üreticileri, piyasadaki “Mavi Dil” tedirginliğinden Tüketiciler Derneği’ni sorumlu tuttu.

Tüketiciler Derneği’nin “Küçükbaş hayvan eti tüketmeyin” şeklindeki açıklamasını esefle kınadıklarını kaydeden küçükbaş hayvan üreticileri, “Derneğin açıklaması hiçbir bilimsel veriye dayanmamakla birlikte toplumu gereksiz yere paniğe sürüklemiştir” dedi.

Üreticiler, Tüketiciler Derneği’nin söz konusu açıklamalarını geri çekmesini, istedi. Küçükbaş hayvan üreticileri, Tarım Bakanlığı’nın ise bilimsel verilere dayanan kamu spotları hazırlayarak hastalık hakkında devamlı surette halkı bilgilendirmesini gerektiğini kaydetti.

 

Küçükbaş hayvan üreticileri kuraklık desteği istedi

Ülke genelinde bu yıl yaşanan kuraklıktan ciddi oranda etkilendiklerini anlatan küçükbaş hayvan üreticileri, küçükbaş hayvan üreticilerinin de kuraklık nedeni ile tazmin edilmesini istedi.

Küçükbaş hayvan üreticileri, “Devlet tüm destekleri büyükbaş hayvan üreticisine veriyor. Küçükbaş hayvan üreticisi ise sürekli cepten yiyor” diye isyan etti.


Güvenlier: Gönül rahatlığı ile tüketin

Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Alpay Orhan Güvenlier, Mavi Dil, hastalığı konusunda Tüketiciler Derneği’nin “Küçükbaş hayvan eti tüketmeyin” şeklindeki açıklamasını kınadıklarını belirterek, hastalığın zaten ne hayvandan hayvana ne de hayvandan insana bulaşmadığını dolayısıyla küçükbaş hayvan etinin gönül rahatlığı ile tüketilebileceğini söyledi.

Derneğin açıklamalarından sonra ülkede küçükbaş hayvan eti tüketiminin minimum düzeye indiğini söyleyen Güvenlier, talep azaldıkça küçükbaş hayvan satışı ve kesimlerinin de düştüğünü kaydetti.

Alpay Orhan Güvenlier, “Tüketiciler Derneği’nin yanlıştan bir an önce dönüp, hiçbir bilimsel veriye dayanmayan konu açıklamasını geri çekmelidir” dedi.

Bu hususta hükümet yetkililerine görev düştüğünü kaydeden Güvenlier, “Halkı bilimsel verilerle aydınlatıcı, kamu spotları yayınlanmalıdır” diye konuştu.

Halka da çağrıda bulunan Güvenlier, “Kasap reyonlarında satılan hayvan etleri sağlıklıdır. Asılsız haberlere itimat etmeyin” dedi.

Alpay Orhan Güvenlier, Mavi Dil nedeni ile hayvanı telef edilen üreticinin ise tazmin edileceğini açıkladı.

 

“Kuraklık ödemesi talep ettik”

Alpay Orhan Güvenlier, kuraklık nedeni ile küçükbaş hayvan üreticisinin bu yıl ciddi sorunlar yaşadığını belirterek devletten küçükbaş hayvan üreticisine de kuraklık tazminatı ödenmesi yönünde talepte bulunduklarını açıkladı.

Hükümet yetkilileri ile arpa konusunda yaptıkları görüşmede ise hayvan başına 40 TL eder karşılığında arpa almaları için gerekli iyileştirmenin yapılacağının sözünü aldıklarını aktaran Güvenlier, “40 Tl karşılığında 65.5 kilo arpa almamız gerekirken biz şuanda 64 kilo arpa alıyoruz. Bu da vade farkından kaynaklanmaktadır. Ancak aradaki 1.5 kilo bizim için çok önemli bir miktardır. Bu konuda devletten iyileştirme yapılacağının sözünü aldık” diye konuştu.

 

“2017 politikası belirlenmeli”

Alpay Orhan Güvenlier, sütte herhangi bir sıkıntı yaşanmaması ve Hellimin tescili konusundaki hedefe ulaşılması için 2017 yılı için iyi bir politika belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

Güvenlier, “Geçen yıl süt ödemeleri değerinde ve zamanında  yapılmadı. Birçok üreticinin sütü de imalatçı firma tarafından geri döndü bir süre de sütler toplanmadı. Üretici ciddi şekilde mağdur oldu. Hellim’in tescili üreticinin çıkış noktasıdır. Eğer devlet de bu yöndeki hedefine ulaşmak maksadında ise 2017 yılı politikası şimdiden belirlenmelidir” diye konuştu.

 

Hayvan üreticileri ne dedi? Hayvan üreticileri ne dedi? Hayvan üreticileri ne dedi?

nazim-yuceturk-1Nazım Yücetürk:

“Küçükbaş hayvan üreticisinin 3 yıl öncesinden kalan arpa alacağı var. Devlet hiçbir adım atmadı. Bugün hayvanlarımdan biri doğum yaptı 3 kuzu ölü doğdu. Ama devletin düşük ve ölü doğumlar için küçükbaş hayvan üreticisine bir destek ödemesi yok. Bütün yaz hayvanlarımızı mandıradan çıkarmadık kuraklık nedeni ile meralarda ot yoktu hep cepten harcadık ama kuraklık tazmini konusunda küçükbaş hayvan üreticisine yine pay yok.”

 

aydin-gunes-2Aydın Güneş:

“Devletin küçükbaş hayvan üretiminde ciddi politika üretmesi şarttır. Bu denli ilgisizlikle ne Hellim’de hedefler tutturulur ne de üretimin devamlılığı sağlanabilir. Kuraklık meraları vurdu bütün yaz hayvanlar meraya çıkmadı, hayvan hastalıkları ile ilgili Değirmenlik’te herhangi bir çalışma yapılmadı, ne üretici süreç ile ilgili bilgilendirildi ne mandıralarımız ilaçlandı. Mavi Dil, piyasada panik yarattı, hayvan satışlarımız düştü. Kasaplar fiyat kırmaya başladı. Tüketiciler Derneği’nin konu ile ilgili açıklamasını derhal geri çekmesini  istiyoruz. Bu panik havası biran önce dağılmalıdır.”

 

hanifi-alkim-1Hanifi Alkım:

“Küçükbaş hayvan üreticisi çok mağdur. Kuraklık hepimizi vurdu, hayvanları yedirmek için borçlarımıza borç kattık. Mavi Dil hastalığı piyasayı paniğe sürükledi, hayvan satışlarımız düştü.  Bir darbe de buradan aldık. DGD ödemeleri zaten Şubat ayına kadar yok. Küçükbaş hayvan üreticisi her yerden darbe alıyor ancak devletten hiçbir destek göremiyoruz. Türkiye’den gelen su da üreticiye de 5 TL’ye satılıyor, bu da ciddi bir sıkıntı üretimde ve devlet, hükümet edenler bu konuda da elini taşın altına koymuyor.”

 

mustafa-kocin-2Mustafa Koçin:

“Ülkede küçükbaş hayvan üretimindeki sorunlar hükümet yetkilileri tarafından ciddi şekilde ele alınmalı ve sorunlara bir an önce çözüm üretilmelidir. Tutunacak dalımız kalmadı. Kuraklık vurdu geçti, balyamız yok, arpamız yok. Türkiye’den gelen su Değirmenlik’te üreticiye de 5 TL’den satılıyor, ödeyecek gücümüz yok. Mevcut dertler yetmez gibi bir de Mavi Dil hastalığının piyasada yarattığı tedirginlik, panik bizi vurdu. Hayvan satışlarımız azaldı. Kasaplar hafta bir hayvan satın almaya başladı ondan da fiyat kırıyor.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar