Kontenjanlar ve TC-KKTC ayırımı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Köşe Yazarları

Kontenjanlar ve TC-KKTC ayırımı

Milli Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz ay içerisinde Türkiye üniversitelerinde KKTC’li öğrencilerin yararlanabileceği kontenjanları açıkladı. Lisans düzeyinde 121, ön lisanda da 23 farklı bölüm için kontenjan duyurusu yapıldı. Bu bölümlere toplam 397 öğrencinin alınabileceği belirtildi. Hep merak etmişimdir, bu kontenjanlar KKTC’nin ihtiyaçlarına göre mi belirleniyor yoksa Türkiye bu kontenjanları bize aklına/keyfine göre mi veriyor/dağıtıyor?

KKTC Devlet Planlama Örgütü ve Milli Eğitim Bakanlığı ortak bir çalışma sonunda her yıl bu kontenjanların belirlediği konusunda ciddi şüphelerim var. Bir de bu kontenjanların anlamı nedir? Yani “bunlar ihtiyaç alanıdır” diyebilir miyiz? Kanımca diyemeyiz. O zaman neye göre belirleniyor bu kontenjanlar onun da topluma açıklanması gerekiyor. Yani “kontenjandır” diye bu bölümü seçen gençlerimiz bu ülkede yine istihdam sorunu yaşayacaksa o zaman bu bölümler niye “kontenjan”…
Bir de bunlara İngiltere ve Avrupa’nın diğer ülkelerine giden öğrencileri eklemek gerekiyor. Bunların kaç kişi olduğunu, ne eğitimi aldıklarını biliyor muyuz? Türkiye’de ve KKTC’de için açıklanan kontenjanlar belirlenirken Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde öğrenim gören öğrenciler dikkate alınıyor mu? Avrupa’da binlerce Kıbrıslı Türk’ün öğrenim gördüğü söyleniyor.
*******
Milli Eğitim Bakanlığı geçtiğimi hafta içinde bir de “2014-2015 Öğretim Yılı KKTC Üniversiteleri İçin Belirlenen İhtiyaç Fazlası Bölümler” başlığı altında bir duyuru yaptı. Yani KKTC üniversitelerinde toplam 31 bölümde ihtiyaç fazlası olduğu belirtildi ve kısaca “bu bölümlerde okumayın” denildi.
Çok ilginçtir ki KKTC üniversitelerinde “şu bölümleri okumayın” denilen bölümler arasında Uluslararası İlişkiler, Uluslararası İşletme, Zihin Engelliler Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Coğrafya Öğretmenliği, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Eczacılık Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümleri de var.
Ne var bunda diyeceksiniz? Çünkü ortada bir tuhaflık var. Bu KKTC’de “okumayın” denilen bölümler, Türkiye üniversitelerinde açıklanan “kontenjan” listesinde yer alıyor. Yani Türkiye üniversitelerinde “kontenjan”, KKTC üniversitelerinde “okumayın ha!” durumu…
Yani Türkiye’de “in” KKTC’de “out”. Milli Eğitim Bakanlığı’nın vardır elbette bu konuda bir açıklaması… Bilinçli bir TC-KKTC ayırımı yapıldığı kanısında değilim. Her zaman olduğu gibi plansız, programsız yapılan işler sonunda bu durum ortaya çıktı.
******
Bu ülkede artık öğrencileri doğru yönlendirmenin zamanı geldi de geçti bile. Neredeyse herkesin üniversiteye gittiği bir dönem yaşıyoruz. Bu da bu küçük ülkede istihdam konusunda ciddi bir sıkıntı yaratıyor. Meslek eğitiminin özendirileceği bir modele geçmek gerekiyor. Özellikle piyasanın da ihtiyaçları dikkate alınarak meslek eğitiminin yaygınlaştırılması ve ara eleman konusunda kaliteli elemanların yetişmesine olanak yaratmak gerekiyor. Aksi takdirde piyasanın iş gücünü ülke dışından karşılamaya devam etmesine fırsat verilmiş olacak.
Yurt dışında iyi eğitim almış gençler de bulundukları ülkelerde yaşamlarını sürdürmek, oralarda iş bulmak zorunda kalacak. Ne yazık ki bu konuda yıllardır devam eden politikasızlık nedeniyle binlerce Kıbrıslı Türk yurt dışında çalışmak zorunda kalıyor.
Haa! Bu durum böyle devam edecekse de o zaman dünyanın her yerinde çalışabilecek yeterlilikte bireyler yetiştirmek, o yönde bir eğitim anlayışı geliştirmek gerekiyor. Ne yazık biz ne birini ne ötekini tam olarak yapıyoruz. İki arada bir derede gidiyoruz. Dolayısı ile de her dönem problem yaşıyoruz.
Galiba ilk önce planlı programlı bir eğitim anlayışından başlamak gerekiyor…


Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar