Kolej Sınavları’nda üç yılda dört değişiklik - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 27, 2024
Köşe Yazarları

Kolej Sınavları’nda üç yılda dört değişiklik

Ülkede yerlerde sürünen eğitime, hükümetten de darbe üstüne darbe geliyor. Nisan 2009’da iktidara gelen hükümetin Kasım 2012’ye kadar Kolejlere Giriş Sınavları’nı dört kez değiştirdi. Yapılan değişikliğin içeriğinden bahsetmeden, üç yılda dört kez yapılan değişikliğin bize gösterdiği, yönetenlerin eğitimi ciddiye almıyor olmasıdır. Hangi demokratik, çağdaş ve planlı bir ülkede bırakınız eğitimi, başka herhangi bir şey 3 yılda 4 kez değiştirilir ki? Artık üçüncü dünya ülkelerinde bile bu denli gayri-bilimsel değişiklikler yapılmıyor. “Biz ne ülkesiyiz” diyebilirsiniz ama hedefinde Avrupa Birliği ve “Batılı demokratik ülkelerin seviyesine gelme” olan bir ülkede eğitim sistemi yaz-boz tahtasına çevrilemez. Kolej Giriş Sınavları’nı bu toplumun gündemine yeniden sokup, özel ders patlamasına neden olan, ekonomik sıkıntılar içindeki vatandaşın cebindeki birkaç kuruşa göz koyan bu hükümetin Kolej Giriş Sınav Sistemi’ni 3 yılda 4 kez değiştirmesi başlı başına bu sistemin doğru olmadığını da gösteriyor. Bu değişiklikler hükümetin kendi yarattığı bu sistemin yanlış olduğunu kabul ettiğinin göstergesidir de aslında… Öyle anlaşılıyor ki, yanlış alınan bir siyasi karardan geri dönme erdemini gösteremeyen hükümet “giriş sınavı” yanlışına bir süre daha devam edecek. Taa ki “Ana”dan  uyarı gelene kadar…”Ana”  kendi sisteminde bu tür sınavlardan kurtulma uğraşı içerisindeyken, ucu mutlaka bize de uzanır diye düşünüyorum. Zaten bilimsel verilere ve eğitim bilimi ışığında yapılan bir iş 3 yılda 4 kez değiştirilebilir mi? Yapılan bir değişikliğe uyum sağlanmadan diğerini ortaya koyan hükümetin halkla ve öğrenciler ile de dalga geçtiğini düşünüyorum.
********
Hükümetin üç yılda dört kez değişiklik yaptığı Kolej Giriş Sınavları’nda yaşana değişikliklere kısaca bir bakalım;
2008-2009 öğretim yılı: Nisan 2009’da iktidara gelen hükümet “Kolej Giriş Sınavı yapacağım” diyerek apar topar Haziran ayında sınav yapar ve öğrencileri bir ay içinde sınava hazırlanmaya çalışır. Bu sınav sonrasında kolejlerin 6’nci sınıflarına öğrenci alınır. Bu sınavdan sonra dönemin Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst bu sınavın son kez bu şekilde yapılacağını kamuoyuna duyurduğunu da hatırlatmakta yarar var.
2009- 2010 öğretim yılı: Haziran 2009’da yapılan tek bir sınavla kolejlerin 6’ncı sınıflarına yeniden sınavla girilmeye başlandı. Bu sınavda sadece Türkçe-matematik- İngilizce soruları soruldu. Dönemin Eğitim Bakanı “değiştireceğiz” demesine rağmen 2010 Haziran’da yine tek bir sınavla öğrenciler kolejlere alındı. Çağ nüfusunun %90’ı kolejlerden yararlanması engellendi.
2010- 2011 öğretim yılı: Sınav sayısı 3’e çıkarıldı (SBS1- SBS2 ve KGS). Sınavlarda sorulan ders sayısı artırıldı… Sınavlarda Türkçe, matematik, İngilizce yanında fen bilgisi, sosyal bilgiler, resim, müzik, beden eğitimi ve din derslerinden de sorular soruldu. Çocuklar sınavlarda birkaç dersten özel ders alırken, derslerin artması ile özel ders sayısı da artı. Çocuklar bir dersten diğer derse koşmak zorunda kaldı. Bu dönemde Dördüncü sınıflar da aynı heyecanın içine çekildi. Özel ders 4’üncü sınıflara kadar indi.
2011- 2012 öğretim yılı: Sistemde değişiklik yapılmasa da, son anda sınav kitapçıklarından bir önceki yıl uygulamaya konulan ve aşırı eleştiriler alan resim, müzik, din ve beden eğitimi soruları çıkarıldı. Çoktan seçmeli bir sınavda resim, müzik, din ve beden eğitimi sorularının sorulamayacağı anlaşıldı.
2012- 2013 öğretim yılı: Son yapılan ve geçtiğimiz gün duyurulan değişikliklerin ardından SBS sınavları kaldırıldı. Dördüncü sınıflar devre dışı bırakıldı, toplumda büyük tepkilere neden olan İlahiyat koleji sınav kapsamına alındı, SBS’ler kaldırıldı, sınavların tümü Kolej Giriş Sınavı oldu, her öğrenciye kayıt öncesi iki kolejden birini seçme hakkı verildi.
********
Bu kadar değişken bir ortamda ne öğretmen okulda doğru dürüst bir eğitim verebilir ne de öğrenciler sisteme konsantre olabilir. Her yıl farklı bir sınav sistem ve “her an değişebilir çekincesi” yaşayan aileler ne yapacaklarını bilemez durumda olduğunu da görmek gerekiyor.
Ne yazık ki bizim ülkemizde bu kadar bilinmezlik ve değişkenliğe eğitim deniliyor.
Yazık!
Not: Bu yazı 25 Kasım 2012’de bu köşeden yayınlanmıştı. Bu yazıdan sonra da Kolej Sınavı bir kez daha değişti ve tercih sistemi kaldırıldı. Ama hala bu sınavın kendisinin ortadan kaldırılması gerektiği anlaşılmadı.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar