Kolej Sınavı yazılarından seçmeler… - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Kolej Sınavı yazılarından seçmeler…

Barış UzunahmetBarış Uzunahmet

Eğitim sistemimizin kanayan yarası kolej sınavı geçtiğimiz hafta sonu yapıldı. Yine bilindik görüntüler ve bilindik yorumları dinledik. Ben de yıllar içinde aynı şeyleri yazmaktan usandım ama bu sınavı hayatımıza sokanlar uzanmadı. Bu hafta bu köşeden geçmişte kolej sınavları sonrasında yazdığım yazılardan derlediklerimi sizlerle yeniden paylaşmak istedim. Göreceksiniz ki değişen bir şey yok…

******


-Çocukların en başarısız olduğu iki ders İngilizce ve Matematik. İlginç olan da bu iki ders KGS-1’in ikinci oturumunda çözülen sorulardan oluşuyor. Aslında bu sınavın sorgulanması gereken bir başka yönü de 10-11 yaşındaki çocukların 3 saat boyunca sınava sokulması ve bu üç saat boyunca o sorulara odaklanması, dikkatlerini oraya toplamasını beklememizdir. Türkiye’de lise son sınıf öğrencilerine yapılan YGS ve LYS sınavları bile artık bir haftaya yayılırken, belki de biz de bu sınavı iki güne yaymamız gerekecek.(2 Şubat 2014)

-Gelelim sınavla ilgili birkaç veriye… Sınavla ilgili genel kanı sınavın zor olmasıydı. Bilimsel veriler de bize bunu gösteriyor. Soruların zorluk derecesi ciddi bir şekilde sorgulanır oldu. Eğitim Bakanlığı’nda bu soruları hazırlayan komisyonların bu “zorluk derecesi” meselesini iyice dikkate almak zorunda oldukları ortaya çıktı.(1 Şubat 2015)

-Sorunu çözmek için dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde olduğu gibi okul odaklı bir sistem yerine program odaklı bir eğitim sistemine geçilmeli ve kolej programı herkese sunulmalıdır. Yoluna devam edebilen eder, edemeyen de başka bir programa geçer. Çocukları en başından ayırmanın, önüne engel koymanın bir anlamı yok. Hele hele hiçbir şeyi ölçmeyen bir sınavla… (3 Şubat 2013)

-Geçtiğimiz hafta sonu KGS-2 yapıldı. Gazetelerde yine manşetten verilen başlıklara bakıyorum. Kolej sınavı için kimisi “rezalet” demişi kimisi de “ alışılmış görüntüler” demiş… Gazetedeki resimlere bir bakıyorum. Demir korkuluklar arkasındaki aileler, ağlayan çocuklarını teselli etmeye çalışıyor. Çocuklara bir yudum su içmeleri için su uzatıyorlar. Bunlar sadece gazetelere yansıyanlar. Ya görmediklerimiz! Evlerde, kapalı kapılar ardında neler yaşanıyor neler… Son birkaç yıldır sınav merkezlerine gitmiyorum artık. Gerçekten çocuklara acıyorum. Çocuklara yaşattıklarımızdan utanıyorum. 10-11 yaşındaki çocukların taşıyabileceği bir yük değil bu yük. Gerçekten durum yürekler acısı…( 15 Mayıs 2016)

-Allah aşkına bu vahşi rekabeti, bu vahşi yarışı ortadan kaldırın artık. Geçtiğimiz gün bir dostum anlatıyor komşusunun çocuğunu… Aynen onun ağzından anlatıyorum. Çocukla annesi sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra tartışıyorlarmış… Çocuk “daha ne kadar çözeyim anne” diye bağırıyormuş. Çocuk sınavdan 88 almış ve Lefkoşa’da alt sınır 90 olduğu için çocuk alt sınırın altında kalmış. Gerçekten de bu çocuklar daha ne kadar çözsün(17 Mayıs 2015)

Bu günlerde bir kitap okuyorum ki tam bizlik. Derya Keskin’in “Bitmeyen Sınavlar, Yaşanmayan Hayatlar” isimli kitabını tüm anne-babalar ve öğretmenler okuması gerekiyor. Türkiye’deki sınav ortamı ve buna bağlı olayları anlatan kitapta çocuklarımıza neler yaşatıyor olduğumuzu çok daha kolay anlıyoruz. “Okulda son zilin çalmasıyla birlikte çocukların evlerine koşturduğu, önlüklerini bile çıkarmadan sokaklara çıkıp oynadıkları günler artık geride kaldı. Dershaneler, kurslar, özel dersler, hem çocukların hem gençlerin hem de ebeveylerin hayatlarına olanca ağırlığı ile hükmeder oldu. Sayıları sürekli artan sınavlar hem öğretmenleri hem de öğrencileri kendi emeklerine yabancılaştırıyor. Bu sınavlar toplumsal fayda yaratması beklenen eğitimi soluksuz bırakırken, eğitimin her aşamasında piyasalaşmayı yaratıyor” işte böyle diyor Derya Keskin.

*****

2009’dan sonra yeniden hayatımıza giren kolej sınavı sonrasında bu köşede yazdıklarımdan kesitler var yukarıdaki satırlarda… 2017’de pek de değişen bir şey yok.

Olan çocuklarımıza oluyor…

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar