Kolej Sınavı mı dediniz? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Kolej Sınavı mı dediniz?

Gerçekten usandım bıktım artık bu Kolej Sınavı’nı yazmaktan ve konuşmaktan… Bu yıl da kolejlere girecek çocuklar yorucu, bıkkınlık veren, psikoloji bozan, perişan eden bir yarış sonrasında belli oldu. Beş koleje yaklaşık 340 öğrenci girmeye hak kazandı.

Yıllardır söylemekten dilimizde tüy bitti, bu Kolej Sınavı çocuklar için doğru bir ölçüm aracı değildir diye… İşte bakın İskele Bekirpaşa Lisesi Kolej sınıfına 75.50 alan çocuk kolej programını takip edebilecek düzeyde olduğunu karar verdi bu sınavı hazırlayanlar ve uygulayanlar… Diğer taraftan Lefkoşa, Mağusa, Güzelyurt ve Girne TMK’ya 75.50 puanın üzerinde puan alan yaklaşık 190 çocuk koleje giremedi. Hade gelin de bu sınavın adil ve eşitlikçi bir sınav olduğunu söyleyin. Kolejlere alınan 340 civarında öğrencinin yarısından fazlası kadar çocuk kanımca hakkı olmasına rağmen kolejlere giremedi. Biz yıllardır “talep varsa yaygınlaştırın bu kolej programını” diyoruz ama sesimizi duyan yok. Yani Bekirpaşa Lisesi’nde olan şey niye başka ortaokullarda liselerden olmasın?
Yalnız yanlış da anlaşılmasın. Var olan kolejlere daha fazla öğrenci alalım ve oralardaki ortamı ve kaliteyi de bozalım anlamında söylemiyorum. Farklı okullarda kolej programını takip edecek sınıflar açmak gerekiyor. Bunu yapmadığınız sürece kolejler birkaç puan ile giremeyen çocukların büyük bir çoğunluğu özel okullara gitmek zorunda kalacak. Bu da bu ekonomik koşullarda aileler için büyük bir külfet yaratıyor. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre özel okullara giden öğrenci sayımız %20 civarında. Bu da gerek OECD gerekse AB ortalamalarının çok üzerinde…
Tabii ki şu da bir gerçek… Kolej programını takip edecek öğrencinin de bir yeterliliği olması gerekmektedir. Daha doğru dürüst bir ölçme aracına ihtiyacımız var. Evet, herkese koleje girme hakkı verilsin ama belli bir yeterlilik de aranması gerekiyor. Bunun için de doğru dürüst bir ölçme yöntemi geliştirmek zorundayız. Bu şekli ile Kolej Sınavı’nın sürdürülebilir olmadığını açıkça görünüyor.
*******
Bu Kolej Sınavı’nın yarattığı gerekçelerle burnuma kötü kokular gelmeye başladı. Bazı üst düzey bürokratların ve siyasi partilere yakın kişilerin, siyasetçilerin kapısını aşındırarak eğitim bakanı üzerinde baskı unsuru olmaya çalıştıkları ve  “bizim çocuk birkaç puan ile dışarıda kaldı koleje giremedi, gelin her bölgeye birer sınıf daha alalım” dedikleri öğrenmiş bulunuyorum.
Umarım Eğitim Bakanlığı böylesi altından kalkılamayacak ve gelecek yıllar için emsal teşkil edecek bir karar almaz. Aksi takdirde her dışarıda kalan, siyasilerin arkasında dolanarak çocuklarını kolejlere sokabileceğine inanırsa vay halimize…
Aslında benim önerim, bugün siyasi baskı unsuru olup çocuklarını koleje girmesi için çalışanlar, gitsinler UBP binası önünde eylem yapsınlar. Hem de bir işe yaramış olur. 2009’da bu şekli ile kolej sınavını hayatımıza yeniden sokan, çocukların yeniden perişan olmasını, çocukluklarını unutmasını sağlayan siyasal anlayışın kapısına dayanmaktır mesele…
Bugüne kadar “Bana dokunmayan yılan bin yaşasın” mantığı ile hareket edenler şimdi iş başa düşünce çocuklarını koleje koyabilmek için siyasi baskı oluşturmaya kalkıyorlar. İngiliz “Too Late” der buna…
Burada yapılması gereken daha süreç odaklı, merkezi sınavlardan uzak, daha çağdaş bir ölçme aracı ile bu çocukların kolejlere alınmasıdır. Aksi takdirde her sene bu eziyeti bu çocuklara çektirmeye devam edeceğiz. Onlarla birlikte aileler de perişan olmaya ve ceplerinden de binlerce para çıkmaya devam edecek.
Bir yerde artık bu biçimdeki kolej sınavına dur demek lazım.
Yeter artık çocuklara çektirdiğimiz eziyet…


Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar