KIBRIS’TA EGEMEN OLANLARIN HİKAYESİ - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Köşe Yazarları

KIBRIS’TA EGEMEN OLANLARIN HİKAYESİ

Erdoğan ÖzbalıkçıErdoğan Özbalıkçı

Bu hafta, Kıbrıs tarihinin kısa bir özetini derledik. Arif olan anlar..

Kıbrıslılar M.Ö. 1500 yıllarına kadar bağımsız yapılı mahalli idare şeklinde yaşamaktaydı.  Mısırlılarla ekonomik ve siyasi ilişkiler sonucunda MÖ 1500 – 1450 yıllarında Kıbrıs Mısırlıların egemenliğine girdi.


M.Ö. 1320’den M.Ö. 1200’lü yıllara kadar Kıbrıs’ı  Hititliler kendi idaresi altında tutmuştu.

Hitit uygarlığından sonra , III. Ramses döneminde yeniden Mısır hâkimiyeti altına girdi. Bu dönemde Ege Denizi ve Anadolu’dan gelen bazı halklar Kıbrıs Adası’nda koloni yapılanmasına girdi. M.Ö. 1000 senelerinde ise Fenikeliler adanın tamamının hâkimiyetine sahip oldular.

Bu hâkimiyet, M.Ö. 709’daAsurluların egemenliğine geçmesi ile son buldu

Kıbrıs M.Ö. 570 tarihlerinde yeniden Mısır egemenliğine girdi.

Büyük İskender’in M.Ö. 333’tePerslere karşı kazandığı İssus savaşındn sonra Kıbrıs’ta ,Antik Yunanistan hakimiyeti başlamış ve Büyük İskender, krallıklara kuşatma sırasında yardımcı oldukları için özerklik tanımıştı.

 

Kıbrıs, M.Ö. 323 yılında Ptolemaısos Hanedanlığı’nın egemenliğine girmişti. Pitolemeler döneminde Kıbrıs, yarı bağımsız statüsüyle Mısır’a bağlandı.

M.Ö. 58’e doğru , Roma Cumhuriyeti tarafından fethedilerek ada,  Provincia Cyprus oldu.

Kleopatra ve Antonius Kıbrıs’ı elde ettiyse de   Aktium Deniz Savaşında (M.Ö. 31) yenilince, M.Ö. 30’da tekrar Roma Cumhuriyeti’nin hâkimiyetine girdi.

M.S 394  yılında imparatorluğun parçalanması sonucunda, Bizans İmparatorluğunun bir ili hâline getirild.

Kıbrıs, Hristiyanlığın doğuşunda bu dini ilk kabul eden Roma vilayetlerinden biri olmuş ve  Kıbrıs Ortodoks Kilisesi kurulmuştur. Kilise, İmparator Zeno’nun döneminde bağımsız statüye kavuşmuştu

Kıbrıs adasına denizden ilk Arap hücumu  Muaviye’nin isteğiyle 649 yılında oldu. Kıbrıs Adası 688’den 868’e kadar bir  Kıbrıs Arap Bizans Kondominyumu olarak idare edilmiştir.

Kondominiyum idaresi  866’da sona erdi

Bizans idaresi uzun sürmedi ve  Kıbrıs’ın idaresi doğrudan doğruya Arapların eline geçti. Kıbrıs adasında  Arap iktidarı X. yüzyıla kadar sürdü

966 ile 1191 arasında Kıbrıs, bir Bizans İmparatorluğu parçası olarak Bizanslılar tarafından idare edildi.

Üçüncü Haçlı Seferi sırasında İngiltere Kralı   I. Richard tarafından 1191 yılında Kıbrıs’ın alınmasından sonra Kıbrıs halkının bu yönetimi beğenmeyip ayaklanmaları üzerine ada  Tapınak Şövalyeleri’ne satıldı.    Bu yönetimden de memnun olmayan Kıbrıs halkları 1192 tarihinde Beşparmak Dağları’nda  isyan etmeleriyle ada üzerinde daha fazla kalamayacaklarını düşünen  Tapınak Şövalyeleri,  adayı I. Richard’a geri verdi

I.Richard, Kudüs Kralı  Guy de Lusignan’ı Kıbrıs Kırallığına getirdi. Guy de Lusignan, Filistin’den getirdiği adamları ile  Lüzinyan Hanedanlığı’nı  kurarak yaklaşık 300 yıl Kıbrıs’ın bu hanedanlık tarafından yönetilmesini sağladı.

Kıbrıs Kırallığı 14. yüzyılda  Cenevizli tüccarların eline geçti.  1426 yılında  Memluklular adayı kendilerine bağladılar. 1489’da da son kraliçe Caterina Cornaro’nun adayı  Venediklilere  satmasıyla Kıbrıs Krallığı son buldu.

Kıbrıs 1571 de Osmanlı imparatorluğu tarafından fethedildi

1878de,İngilizlere kiralandı.

1960’ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti 1963’te parçalandı…1974’tte ise Türkiye’nin adaya çıkması ile fiilen ikiye bölündü…

Yeni şekillenmeyi önümüzdeki süreçlerde hep birlikte yaşayacağız..

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar