Taslak raporda yer alan Kıbrıs paragrafları çok sert eleştiri aldı. Raporun çöp değeri olduğu dile getirildi. Ancak AB üyesi olmamaları ve çok kısıtlı imkanları olmasına ragmen Kıbrıslı Türkler çöp değeri taşıyan rapor ile ilgili çalıştılar.Çalışma sonucu raporda Kıbrıs konusundaki paragrafa yerleştirilen büyük bir hatanın rapordan çıkarılması kabul edildi. Raporda, Türkiye’nin Kıbrıs’tan asker çekmesi ve Kapalı Maraş’ın iade edilmesi çağrısında bulunulmakta, buna karşılık olarak da Kıbrıslı Türklerin doğrudan ticaret yapmasına izin verilmesi istenmekteydi.
Geçtiğimiz günlerde ABHaber’de KKTC milletvekillerinin Avrupa Parlamentosu’ndaki temaslarına yer vermiştik. CTP milletvekilleri Özdil Nami, Teberrüken Uluçay ve UBP Milletvekili Hasan Taçoy, doğrudan ticaretin Kıbrıslı Türkler için bir lütuf değil, bir yükümlülük olduğunu ve 2004’teki referandumun Rumlar tarafından reddedilmesinin ardından, karşılıksız olarak vaat edildiğini söylemişler; raporda, özellikle de kapsamlı çözüm unsurlarıyla bir pazarlık malzemesi olarak yansıtılmasının yanlış olduğunu vurgulamışlardı.
Raporun AP Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilmeden Strazburg ve Brüksel'de temaslarını yoğunlaştıran KKTC milletvekilleri, gerek raportör, gerekse bazı siyasi gruplar tarafından gösterilen olumsuz katı yaklaşıma karşın uğraşlarına devam ederek, Avrupalı meslektaşlarından sözkonusu paragrafta iki konuyu birbirine koşullandıran “in parallel” ifadesinin çıkması yönünde oy toplamayı başardılar.
Geçtiğimiz yılki rapora bu şekilde yansıyan paragraf bu yıl düzeltilerek, Kıbrıslı Türklerin doğrudan ticaret yapabilmesine izin vermesi için GKRY’ne çağrı yapmakta. Bu da, doğrudan ticaret için yapılan girişimlerde Kıbrıslı Türklerin elini güçlendirebilecek.
KKTC yetkililerinin raporda yoğunlaştığı bir diğer konu ise, Kıbrıslı Türklerden iki seçilmiş milletvekilinin AP’ye gözlemci olarak davet edilmesi idi. Dış İlişkiler Komitesi’ndeki oylamada 39’a 26 oyla reddedilen önerinin, aslında bir gece önceki grup toplantılarında Sosyal Demokratlar, Liberaller, Yeşiller, ve Muhafazakarlar tarafından desteklenmesine karar verilmişti.
Ancak Rum-Yunan ve onların etkisinde kalan üyeler grup kararlarına uymayarak önerinin Türkiye raporunda yer almasını reddetti. Komitede yapılan tartışma ile gündemi meşgul eden gözlemcilik konusu AP Başkanlık Divanı’nın yetkisinde olup, sadece bir kararla kabul edilebilir. Oylamada Dış İlişkiler Komitesi üyelerinin 2/3'ünün desteğinin alınmış olması Kıbrıslı Türklerin elini güçlendirerek, AP Başkanlık Divanı’nın bu siyasi insiyatifi alması için iyi bir zemin oluşturdu." (AB Haber)