Kıbrıs’ın 80 km uzağında nükleer santral - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Kıbrıs’ın 80 km uzağında nükleer santral

Biz Kıbrıslılar, kendi kendimizi yemeğe devam ederken, geleceğimizi yakından tehdit eden felaketleri, ne yazık ki görüp tepki koyamıyoruz.
Kıbrıs’tan 80 km uzaklıkta, büyük bir çevre felaketinin tohumları ekilirken, ilericilerimiz, maaş artışları ve hükümetle polemik yapmakla zamanlarını harcıyorlar.
Rum dostlarımız, Türklerle yönetimi paylaşmamak konusunda, kararlı bir çizgi izlerken, Türkler de, çözümsüzlüğün devamından, kısa vadede nemalanmayı sürdürme telaşındadırlar. Oysa, söz konusu olan hem Türkiye’nin büyük bir kısmının ve hem de Akdeniz bölgesinin tümünün geleceğidir. Bu yazıda, kısa bir toparlama ile durumun trajikliğini özetlemeye çalışacağım. Mersin bölgesinde, Akkuyu Nükleer Santrali’ne yakında başlanacak. Putin’in son Türkiye ziyaretinden sonra, devletlerarasında, nükleer santral yapımıyla ilgili tüm pürüzler giderildi. Artık bu tehlikeli SAATLİ BOMBA, hemen Kuzeyimizde, KURULACAK. Rusların 20 milyar dolara mal edeceği santralin reaktörü ilk kez Türkiye’de denenecek. Çevreciler ise bu büyük tehlikeyle ilgili bilgilendirme çalışmalarına devam ediyor. Hem Türkiyeli, hem de dünya ÇEVRECİLERİNİN ve yöre sakinlerinin yoğun eleştirilerini alan proje tamamlandığında 4.800 MW kapasitesi olacak. Bu da 40 milyar kWh enerji üretimi demek. Türkiye, geçen yıl 192 milyar kWh enerji tüketmişti.

– Greenpeace’e göre Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer reaktörün “WWER-1200” modeli daha önce hiçbir nükleer santralde denenmedi ve daha yüksek oranda radyoaktivite içeriyor.
Nükleer atık yakıt çubuklarının reaktör çevresindeki havuzlarda saklanması halinde bile en az 100 yıl geçse de canlılar için tehlikeli olabileceği belirtiliyor.


Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Cenk Levi, santralin en büyük zararı deniz ekosistemine vereceğini söyleyerek, “Ovacık Körfezi, Kuzeydoğu Akdeniz bölgesinin verimli üreme ve beslenme alanlarından birisidir. Pek çok farklı balık türünün yumurta ve larvası akıntılarla o bölgeye taşınıyor. Nükleer santralde kullanılan arıtmanın ekosistem üzerinde büyük etkisi olacak” dedi. Levi ayrıca, Aktif olan Ecemiş Fay Hattı’nın jeolojik riskinin artığını belirterek, olası bir kazanın sadece Türkiye’yi değil, Doğu Avrupa’yı, Rusya’yı hatta Afrika’yı bile önemli derecede etkileyebileceğini söyledi. Eylül 2008’de ABD Kaliforniya eyaleti tarafından hazırlanan resmî rapora göre, Diablo Canyon nükleer santralının kurulduğu okyanus kıyısında 74 kilometre uzunluk ve 3 kilometre açıklıktaki yaklaşık 225 kilometrekarelik deniz alanında yaşayan balık türlerinin yüzde 10.8’inin öldüğü saptandı. Kıbrıs’ta çözümsüzlük, tüm Kıbrıs’ı uluslararası alanda hareketsiz kılmaktadır. Kıbrıs’taki bölünme, Kıbrıs çevresinde oluşan tehlikeli durumlarda, Kıbrıs’ın söz söyleme hakkını alabildiğine kısıtlamaktadır. Dünyanın hızla pazar olarak bütünleştiği bir dönemde, küçük çıkarlar uğruna birbirimizi yeme siyasetleri, TÜM KIBRISLILARIN geleceğini de ipotek altına almaktadır.
Temiz bir enerji olan gazı çıkartıp hem Kıbrıs’ta ve hem de Türkiye’de kullanma sağlandığı zaman, nükleer enerji santrallerine karşı ortak mücadele de sağlanabilir. Ancak, her iki tarafta, iktidarı ellerinde tutan güçler, toptan yok oluş tehlikesine karşı birleşme yerine, kör dövüşün devamını tercih etmektedirler. Yanımızdaki nükleer bomba tehlikesine karşı, bir şey yapamamanın ayıbını, ne yazık ki, artık taşımak zorundayız.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar