Kemal Ataman: Kazandığımızı insanımızla paylaşıyoruz - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
EkonomiManşetRöportaj

Kemal Ataman: Kazandığımızı insanımızla paylaşıyoruz

Kemal AtamanKemal Ataman

Koopbank Genel Müdürü Kemal Ataman, banka olarak sektörün lider finans kuruluşu olma unvanını ellerinde bulundurmanın sorumluluğu ile her kesimi kucaklamayı kendilerine görev bildiklerini söyledi

 MEVDUAT TOPLAMI 4.2 MİLYAR TL: Ataman, Koopbank’ın birikimlerin emanet edildiği en önemli merkezlerden biri olduğunu söyledi. Ataman: Nisan ayı verilerine göre bankacılık sektörü içindeki toplam mevduatın %23.5’a karşılık gelen 4.2 milyar TL Koopbank’a emanet edildi

 YÜKÜMÜZ AĞIR: Ataman: Yükümüz ağır, 5 milyarlık bir bilançoyu, 4.2 milyar TL’lik bir mevduatı kimsenin birikimine halel gelmeksizin yönetmek bizim görevimiz. Bu görevi layığıyla yerine getirmek adına çalışıyoruz

2016 BAŞARILI GEÇTİ: Ataman: 2016 yılının ikinci yarısında hızla gelişmekte olan eğitim sektörüne büyük önem ve destek vererek portföyümüze 2 yeni üniversiteyi daha kattık. Toplamda 4 büyük üniversiteye yatırımları için destek sağlar hale geldik. Bizim açımızdan 2016 yılı olumlu ve başarılı geçti

Bertuğ TOPAL

Koopbank Genel Müdürü Kemal Ataman, Kooperatif Merkez Bankası’nın kurulduğu günden beri toplumun adeta her kesimine dokunduğunu ve bunu büyük bir hassasiyet içerisinde gerçekleştirdiğini söyledi.

Ataman, başta çiftçi ve hayvancı olmak üzere memurdan, esnafa, üniversitelere, yeni yatırımcılara kadar her sektördeki ihtiyaçları karşılayan bir finansal kuruluş olduklarını kaydetti.


Ataman, bankacılık sektörünün yaklaşık %22’sinin Kooperatif Merkez Bankası olduğunu kaydederek bunun rakamsal karşılığının ise 5 milyar TL’ye yaklaştığını kaydetti. KKTC bütçesinin 5.7 milyar TL olduğu günümüzde Kooperatif Merkez Bankası, KKTC’nin lider finansal kuruluşu olma özelliğini uzun senelerdir sürdürüyor.

Ataman, mevduatın yaklaşık 3 milyar TL’ye karşılık gelen kısmının kredi olarak kullandırıldığını ifade ederek bu yapının içinde en büyük payın kamunun olduğunu belirtti.

Koopbank Genel Müdürü Kemal Ataman, Koopbank’ın gelişimini ve mevcut durumunu rakamlarla Havadis’e anlattı.

 

Bilanço büyüklüğü 5 milyar TL’ye yanaştı

Soru: Bankacılık sistemi içerisinde KOOP’un yeri nedir? 

Ataman: Kooperatif Merkez Bankası, kurulduğu günden beri toplumun adeta her kesimine dokunmuş, başta çiftçi ve hayvancı olmak üzere memurumuzdan, esnafımıza, üniversitelere, yeni yatırımcılara kadar her sektördeki ihtiyaçları karşılayan bir finansal kuruluş olmuştur.

Kooperatif Merkez Bankası (Koopbank) demek, ülkesinde kazandığını ülkesindeki insanı ile paylaşsan ve sonuçta onların mutluluğuna ortak olmanın sevincini yaşamak demektir.

Bugün Kooperatif Merkez Bankası öz kaynakları, mevduat ve plasman hacmi, yarattığı katma değer ve devlete doğrudan ve dolaylı olarak sağladığı vergilerle ülkemizin lider bankası konumundadır.

Bunu rakamlarla ifade etmek gerekirse, bilanço büyüklüğü bakımından bankacılık sektörünün yaklaşık %22’si Kooperatif Merkez Bankası demektir. Bunun rakamsal karşılığı Nisan verilerine göre 5 milyar TL’ye yaklaşmıştır, daha net anlaşılması için KKTC bütçesinin 5.7 milyar TL olduğunu hatırlatmak isterim. Bu bağlamda, Kooperatif Merkez Bankası olarak, KKTC’nin lider finansal kuruluşu olma özelliğimizi uzun senelerdir sürdürmekteyiz.

120,000’i aşan ve daha önemlisi çoğu kooperatif gönüllüsü sadık bir müşteri portföyüne sahibiz.

Koopbank

Soru: İnsanların Koopbank’a güveni ve paralarını teslim etmesinin nedeni nedir?

Ataman: Koopbank’ın en büyük özelliği halkımızın ona duyduğu güvenle temsil edilmesidir.  Bankacılıkta güven en basit tanımıyla paranızı yani birikimlerinizi emanet edeceğiniz yerin seçimidir.  Koopbank, bu bakımdan en çok tercih edilen banka konumundadır. Şöyle ki, ülkemizdeki mevduatın dörtte birine yakını, rakamla ifade etmek gerekirse Nisan ayı verilerine göre bankacılık sektörü içindeki toplam mevduatın %23.5’a karşılık gelen 4.2 milyar TL’si Koopbank’a emanet edilmiştir.

Soru: Koopbank bu mevduatı nasıl değerlendirmektedir?

Ataman: Az önce belirttiğim gibi biz halkımızdan aldığımız yine halkımız ile paylaşan bir bankayız. Burada bir patron yok, yani kar dağıttığımız bir yapı yok. Yönetim bizlere ve yönetim kuruluna emanet edilmiştir, ve bizlerin misyonu ise bankamıza itimat edilerek emanet edilen mevduatı bu ülkenin çıkarları için en iyi şekilde kullandırılmasını sağlamamızdır. Yükümüz ağır, 5 milyarlık bir bilançoyu, 4.2 milyar TL’lik bir mevduatı kimsenin birikimine halel gelmeksizin yönetmek bizim görevimiz.

Soru: Bu mevduatlar ile neler yapılıyor? Hangi sektörlere kredi olarak destek sağlıyorsunuz?

Ataman: Mevduatın yaklaşık 3 milyar TL’ye karşılık gelen kısmı kredi olarak kullandırılmıştır. Bunun içinde en büyük pay, kamunundur, Telekomünikasyon Dairesi ve Toprak Ürünleri Kurumu’na kullandırılan krediler vardır. Bunun dışında özellikle, son bir yıl içinde, yani mevcut yönetim kurulumuzun göreve gelmesi ile birlikte çeşitli sektörlere toplam 250 milyon TL’ye karşılık gelen bir kredi kullandırılmıştır.  Adetsel olarak 5000’i aşan kişi ve kuruluştan bahsediyoruz.  Bunun içinde kamu yok, artık kamuya biz kredi kullandırmıyoruz, bunun yerine özellikle son bir yıl içinde önde gelen üniversitelerimize ciddi desteğimiz olmuştur. Üniversite sektörünün desteklenmesi bankamızın son 30 yıllık sürecinde hep önceliklerden biriydi ve kaynaklarımızı son bir yıl içinde farklı üniversitelerimize de açtık.

Tabii bizim en temel misyonumuz tarım ve hayvancılığı desteklemektir. Yani geleneksel olarak kaynaklarımızı tarım ve hayvancılık kredilerine kanalize de etmekteyiz.

Her kooperatif bankanın üyesi

Soru: Kooperatifler ile ilişkiler ne düzeyde gidiyor?

Ataman: Bugün KKTC’de faaliyet gösteren her kooperatif Banka’nın üyesidir, daha doğrusu sahipleridir. Kooperatifler en yalın haliyle birlikte çözüm üretilen birer merkezdir ve bu şekilleriyle kaynakların ekonomiye kazandırılmasını sağlarlar, bulundukları bölgelerin ekonomisinin kurtarıcılarıdır.

Koopbank da ülkemizdeki aktif kooperatiflerin bir üst birimi ya da merkezi olarak da faaliyet göstermektedir. Bunun pratikte açılımı şudur : Kooperatifler ihtiyaç duydukları krediler için, örneğin kimyevi gübre veya benzeri tarım ya da hayvancılık alanındaki ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli kaynağı bankamız üzerinden sağlarlar, diğer taraftan üyelerinden topladıkları mevduatları ise bankamızda değerlendirirler.

“Çağdaş hedefler koyduk”
Soru: KOOP’un ilerleyen süreçteki hedefleri nelerdir? Bankayı ileriye taşıyabilmek adına ne gibi adımlar atıyorsunuz?

Ataman: Bizim için şu anda en baştaki hedef yeni genel müdürlük binamızı bitirmek ve bankamıza yaraşan ve onun itibarını temsil eden bir merkeze kavuşmaktır.  Neredeyse kooperatifteki 25 yılım bu hayalin peşinde geçti. Çeşitli kereler bir binaya kavuşmak için teşebbüsler yapıldı, ancak hiçbirini çeşitli nedenlerle sonuçlandıramadık, ta ki mevcut yönetim kurulumuz bankamız açısından bir kanayan yara olan bu soruna el atana kadar. Yaz sonu yeni binamıza taşınmanın heyecanı içindeyiz.

Herkesin bildiği geleneksel bir yapımız var, bunu kırmak biraz zor ancak bu kurumun içinden gelen bir ekip olarak bizler kurum kültürüne de zarar vermeden ve daha önemlisi müşterilerimizin alışkanlıklarını hiç bozmadan bu yapının daha verimli çalışmasını sağlamayı hedefliyoruz.

Organizasyonel sıkıntılar bu bir yıl içinde aşıldı, boş veya vekaleten yürütülen tüm pozisyonlar asaleten görev yapacak yetkin çalışanlarımız ile dolduruldu.

 

Koop’lara teknolojik destek

Ataman: Son 2 yıldır, kooperatiflere teknolojik ve yeni ürün desteği konusunda da çok ciddi çalışmalarımız olmuştur. Özellikle, banka ve kredi kartı kullanımı ve kooperatiflere ait ATM’lerin kurulması için onlarla büyük bir işbirliği yaptık. Hayal gibi gözüken kooperatiflerin bankamız ile online bağlı olmasını gerçekleştirdik. Şimdiki hedefimiz ise kooperatiflerle şubelerimizi direkt birbirimize açmak. Yani şunu planlıyoruz, ülkemizdeki tüm kooperatiflerin ve bankamızın şubelerinden herhangi bir kooperatifin üyesi ve benim müşterilerim işlem yapabilecek, para çekebilecek, yatırabilecek.

 

“Kamu borçlarının takipçisiyiz”

Soru: Kamu borçlarının tahsili konusunda ne gibi adımlar atılacak? Bu borçların tahsili nasıl olacak?

Ataman: Üzerinde uzun süredir çalıştığımız daha doğrusu peşini hiç bırakmadığımız herkesin malumu olan önemli bir sıkıntımız olan kamu borçlarının tahsili konusunda çalışmalarımız hızla devam etmektedir. Devletimizin durumunu çok net olarak bilmekteyiz ve imkanları çerçevesinde bunun belli bir takvim içerisinde tahsilini hedeflemekteyiz. Bu konu bizim için ivedilik arz eder durumdadır, sonuç olarak tahsil edilen her kuruş bu ülkeye kaynak bir kredi olarak geri dönecektir.

 

“2017’nin öne çıkan ürünü KGF destekli krediler olacak”

Ataman: Önümüzdeki günlerde Merkez Bankamız tarafından da öne çıkarılan Kredi Garanti Fonu ile ilgili yaptığımız çalışmaları paylaşacağız. Hedeflerimiz arasında kredi talebinde bulunurken teminat yetersizliği çeken işletmelere ve tarım ve hayvancılık ile uğraşanlara bu fondan yararlandırmak vardır. KGF’nin en büyük özelliği, kredi başvurusu sırasında eksik veya yetersiz bir teminatınız varsa onu tamamlamasıdır. Bu uygulamanın birçok işletmecinin önünü açacağı aşikardır.

 

Soru: Yeni şubeler için bazı girişimler olduğunu biliyoruz. Koopbank’ın bir sonraki şubesi nerede olacak?

Ataman: Yakında yeni bir şube açıyoruz. Üniversite kampüsü içerisinde bankacılık hizmeti sunma konusunda 30 yıla yanaşan bir tecrübemiz var. DAÜ’deki bu tecrübemizi Girne’ye GAÜ’ye de taşıyoruz ve orada kampüs içerisinde yeni bir şube açıyoruz. İnşaatı halen devam etmektedir. Bu bize heyecan veriyor, çok iyi bildiğimiz ve yaptığımız bir işi başka bir kampüste de yapmak, orada da öğrencilere ve çalışanlara hizmet vermek bankaya ayrı dinamizm katıyor.  Yaz sonu yeni okul dönemi öncesi bu şubemiz faaliyette olacak.

Kemal Ataman

“KOOP Arena hayalimiz var”

Ataman: Bir hayalimizden de bahsetmek istiyorum.  Ülkemize bir spor kompleksi kazandırmak için özellikle yönetim kurulu başkanımızın önderliğinde bir çalışmamız var.  Hayalimiz Koop Arena adını vereceğimiz hem bankamızın Koopspor bünyesindeki basketbol takımlarının kullanabileceği hem de diğer tüm spor dallarındaki takımların yararlanabileceği bir tesis yaratmak.  İçinde çalışanlarımız yararlanabileceği fitness salonu da bulunacaktır.  Banka olarak spora önem veriyoruz, bu bizim yazmayan misyonumuz, bu ülkenin önemli bir kurumu olarak görevimiz.

“2016’da finansal açıdan başarılı”
Soru: Mali yılı geride bırakırken, ülke ekonomisine katkıyı anlatır mısınız?

Ataman: 2016 yılının ikinci yarısında hızla gelişmekte olan eğitim sektörüne büyük önem ve destek vererek portföyümüze 2 yeni üniversiteyi daha kattık. Toplamda 4 büyük üniversiteye yatırımları için destek sağlar hale geldik.

2016 yılımız bankamız için geçmiş senelerde de olduğu gibi finansal açıdan başarılı bir yıl olarak geçmiştir.  Bankalar genelde başarılarını karlarını açıklayarak gösterirler. Ancak Kooperatiflerde kar diğer bankalarda olduğu kadar öne çıkmaz, buradaki en büyük etken bir patronun sahip olduğu banka olmayışımızdandır.

Vergi öncesi 59 milyon TL bir kar açıkladık, ki bu bankacılık sektörü içinde yer alan 22 banka arasında ikinci en yüksek kardır, başka bir deyişle 2016 yılında sektörün toplam karının %15’i Koopbank’a aittir.

 

“Mevduat artışı sağladık”

Ataman: Bu güvenin bir diğer göstergesi olarak ise finansal açıdan önemli bir kriter olan yeni mevduat girişine dikkat çekmek isterim.  Eğer bir çekiliş olmazsa bankaların mevduat kalemi devamlı artış gösterir, faiz eklemesi neticesinde ancak bankalar için asıl önemli olan ise yeni yani taze mevduat girişidir. Son bir yıllık dönem içerisinde bankamıza yeni mevduat olarak Türk Lirası ve yabancı para cinsinden toplam 250 milyon TL’ye karşılık gelen yeni bir giriş olmuştur.

 

“Zamanında ödenmeye borç rakamını 20 milyon TL aşağıya çektik”

Ataman: Tahsili gecikmiş alacaklarda düşüş : Etkin bir kredi takip sistemini devreye alarak ve yönetim kurulumuzca belirlenen yeni bir vizyon çerçevesinde bankamızın tahsili gecikmiş alacak kalemindeki, yani müşterilerimizce zamanında ödenmeyen borç kalemi rakamını 20 milyon TL aşağı çektik. Bir başka deyişle, geçmişten beri ödenmeyen borçlar için tahsilat sağlandı. Bu TGA’larda yaklaşık %23’e varan bir düşüşü temsil etmektedir.

Soru: Genelde bankacılık sektörü içerisinde yaşadığınız sorunlar nelerdir? Hangi konuların üstesinden gelmekte zorlanıyorsunuz?

Ataman: Etkin çalışan bir icra sistemi bir türlü hayata geçirilemedi. Bunu söylemek üzücü ancak borcunu ödememeyi alışkanlık haline getiren belli bir kesim ya da zamanında ödemediği zaman nasıl olsa bir yolunu bulurum sıyrılırım diyen bir grup müşteri var. Ve yine üzülerek belirtirim ki bunları destekleyen bir de sistem var. Bu sisteme hangi adı verirseniz verin, ancak yasalarla desteklenen bir sistemle karşı karşıya kalmıştır bankalar. Özellikle adı halk arasında “Faiz Yasası” olarak bilinen uygulama ile mudinin birikimlerini kredi olarak kullandıran bankalar, kredi olarak verdikleri paraları neredeyse geri yerine koyamaz hale getirildi, adeta verilen krediler buharlaştırıldı. Bu konuda daha fazla bir şey söylemek istemem ancak yapılan hatanın farkına varıldığını gözlemliyoruz ve bir an önce bunun düzeltilmesi yönündeki çalışmaların sonuçlanmasını ümit ediyoruz.  Bankalar bir ülkenin gelişmesi için birer lokomotiftir, bu yüzden ülkemiz dışındaki neredeyse tüm gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerin finans sistemlerinde el üstünde tutulur ve zarar görmeleri engellenir, çünkü konu basit aslında, otoritenin atacağı ve bunun sonucunda bankaların olumsuz etkileneceği bir adım, halkın birikimlerinin zarar görmesi ve finansal sistemin zaafiyete uğramasına neden oluyor. Bunu herkesin anlamasını bekliyoruz.

İcra sistemine geri dönersem, düzgün çalışan bir icra sistemi bu borç ödemekten imtina eden kesim üzerinde caydırıcı bir etki yapacaktır. Biz kimsenin malının satılması peşinde değiliz, ancak etkin bir icra sistemi son aşama olan satışa daha varmadan borcun ödenmesini sağlayan önemli bir yapıdır.

 

Soru: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Ataman: Faaliyetlerimiz ve finansal rakamlarımız hakkında çok daha fazla söz söylenebilirim. Ancak, bu kadarının dahi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin öz varlığı olan Kooperatif Merkez Bankasının, ülkenin ekonomisine, kalkınmasına, gelişmesine ve halkın moral motivasyonuna sağladığı katkının büyüklüğü konusunda önemli ipuçları olduğuna inanıyorum.

Koopbank’ın, yurt içinde ve yurt dışında kazandığı başarı ve itibar, doğru bir yönetim stratejisi, ve kooperatif camiasının her bir üyesinin özverili çalışmaları sonucu sağlanmıştır. Bundan sonrası için, hedef ve vizyonumuz, Bankamızı küresel düzeyde rekabet edebilecek kurumsal kimliğe sahip bir kuruluş olarak gelecek yıllara taşımaktır.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar