Kedi ve köpeklerde yaz aylarında dikkat edilmesi gerekenler - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Köşe Yazarları

Kedi ve köpeklerde yaz aylarında dikkat edilmesi gerekenler

Kemal TunalıKemal Tunalı

Evcil hayvanınızın yaz mevsiminde özel bir bakıma ihtiyacı var. Onun sağlıklı bir yaz dönemi geçirmesi ve mutlu olması için ihtiyacınız olan tüm bilgileri bu yazımda bulabilirsiniz.

Soğuk ve kasvetli bir kış havasından sonra gelen yaz mevsiminin tadını insanlar kadar evcil hayvanlar da çıkarmak ister. Ancak evcil hayvanların sıcak hava ve yakıcı güneş nedeniyle yaz şartlarında özel bir bakıma ihtiyacı vardır. Çünkü günden güne etkisini artıran yaz sıcaklarının hayvanlar üzerinde hayati tehlikeleri bulunmaktadır. Örneğin; kediler ve köpekler aşırı sıcak ve artan susuzluk nedeniyle halsiz düşebilir, hatta kalp krizi geçirebilirler. Bu gibi olumsuzlukları önlemekse sadece biz insanların elindedir.


Evcil hayvanınıza keyifli ve sağlıklı bir yaz mevsimi geçirmesini istiyorsanız, aşağıdaki ipuçlarına mutlaka göz atmalısınız:

Aktivite saatlerini değiştirin

 

Köpeğiniz öğle saatlerinde yürüyüşe çıkmaya, kediniz ise 12:00-13:00 saatleri arasında bahçeye çıkmaya alışık olabilir. Ancak özellikle öğle saatlerini kapsayan bu etkinlik saatleri yaz şartlarına hiç uygun değildir. Güneş ışınlarının en dik geldiği ve kavurucu sıcakların hakim olduğu öğle saatleri, evcil hayvanlar için tehlikelidir. Bu nedenle kedinizi öğle saatlerinde kapalı tutmak(en azından evin içinde), kapıyı sabah erken ve akşam geç saatlerde açık tutmak; köpeğinizle sabah erken ve akşam güneşin batışından sonra yürüyüşe çıkmak daha doğru bir davranış olacaktır.

Evcil hayvanınızın havanın en sıcak olduğu saatlerde evde oyun saatleri varsa bu konuda da bir düzenleme yapmanız gerekebilir. Güneş alan odanın perdesini çekmek, oyuncakları ortadan kaldırmak ve aktivitelerdense bol su içerek dinlenmesini sağlamak onun yararına olacaktır.

 

Onu asla arabada yalnız bırakmayın

 

Birçok evcil hayvan sahibi, arabanın camlarını biraz aralayarak evcil hayvanlarına yeterli oksijenin sağlanacağını düşünür ve onları arabada yalnız bırakma hatasına düşer. Ancak kediler ve köpeklerin insanlar gibi terlemediği unutulmamalıdır. Kedi ve köpekler vücut ısılarını hava yoluyla dengelerler ve havanın sıcaklığına bağlı olarak kendilerini serinletirler. Eğer arabadaki sıcak havayı devamlı solurlarsa vücut sıcaklıkları katlanarak artar ve bu ölümcül olabilir. Kediler ve köpekler kapalı kaldıkları bir arabada;

  • Strese girebilir,
  • Bitkin düşebilir ve baygınlık geçirebilir,
  • Solunum zorluğu çekebilir,
  • Oksijensiz ortam ve sıcak havanın da etkisiyle kalp krizi geçirebilirler.

 

Kedi ve köpeğiniz nasıl serinlemeli?

 

Sıcak yaz günlerinde dışarıda vakit geçirirken bazı evcil köpeklerin serinlemek için ustalıkla yüzebildiğini görmüş olabilirsiniz. Ancak bu, her köpeğin muhteşem bir yüzücü olduğu anlamına da gelmez. Yüzme konusunda deneyimi olmayan köpekler denizde kaybolabilir, çıkış yolu bulamayınca panikleyerek boğulma tehlikesi geçirebilirler. Bu nedenle köpeklerin yakın gözetim altında yüzmesine izin verilmeli; havuz, göl, deniz kenarında yalnız bırakılmaması gerekmektedir.

Kedi ya da köpeğinizin evde pratik yöntemlerle serinlemesini sağlayabilirsiniz. Onların rahat ve serin bir ortamda yaşamaları için şunları deneyebilirsiniz:

  • Buz aküleri evcil hayvanların serinlemesi için en ideal ürünlerdir. Kedi ve köpek yatağını buz aküleri ile serinletebilirsiniz. Ancak evcil hayvanınızın buz akülerine doğrudan yatmasına izin vermemeli, akülerin üzerine birkaç kat bir örtü koymalısınız.
  • Hayvanlar terlemezler ancak vücut ısıları yaz aylarında her zamankinden daha yüksektir ve yetersiz su alımında bu ısı yükselme eğilimindedir. Bu nedenle kedi ve köpeğinize her zamankinden daha fazla su verin.
  • Kedi ve köpeklerinize daha faydalı olacağını düşünerek buzlu su vermeyin. Buzlu ya da dolaptan çıkan soğuk su, evcil hayvanlarda boğaz enfeksiyonlarına neden olabilir. İçilebilir, hafif serinletilmiş su tercih edebilirsiniz.
  • Evcil hayvanlarınızın buz küpleri ile oynamasına izin vermeyin. Güçlü çene yapıları sayesinde buz küplerini kolaylıkla kırabilir, ciddi yaralanmalarla karşılaşabilirler.
  • Evinizde klima ile serinliyorsanız, evcil hayvanınıza doğrudan soğuk hava gelmediğinden emin olun. Kedi ya da köpek yatağını klimadan korunaklı bir alana yerleştirin.
  • Kedi ve köpekler sıcak havada, araba ya da ev ortamında yalnız bırakılmamalıdır. Kapalı ortamda sıcak aniden yükselir ve bu hayvanlar için ölümcül risk taşımaktadır.
  • Seyahatlerde evcil hayvanınızın boyutlarına uygun büyüklükte bir taşıma çantası kullanın. Herhangi bir çantada, onun temiz hava almasını sağlayacak yeterli sayıda hava deliği olmayabilir. Kedi ve köpek taşıma çantalarının ideal sayıda hava deliği bulunur.
  • Evcil hayvanınızın tüy bakımını yaz aylarında daha fazla önemseyin. Tarandıklarında ya da fırçalandıklarında dökülmesi gereken tüyler daha çabuk dökülür ve derileri hava alır.
  • Tüyler, hava akımı sağlayarak derilerinin nefes almasını sağlar. Kedi ve köpekler traş edildiklerinde; hassas derileri güneş ışığından zarar görebilir.
  • Yaz aylarında evcil hayvanınıza sık banyo yaptırıyorsanız, soğuk algınlıklarına karşı iyice kurulanmalarını sağlamalısınız. Sık banyo, derilerinin kurumasına ve derilerindeki faydalı yağ tabakasının kaybolmasına neden olabilir.
  • Kedi ve köpeklerinizin mama seçiminde her zaman olduğu gibi özenli olmalı, onlar için üretilmiş kedi ve köpek mamaları arasından tercih yapmalısınız.
  • Kuru ve yaş mama yanında mutlaka bir kap su bulundurmalısınız.

İyi bir gözlemci olun

 

Köpekler ve kediler, insanlara göre sıcaktan çok daha çabuk etkilenirler. Kedi ve köpeğinizde rahatsızlık, susuzluk, sıcak çarpması belirtilerini gözlüyorsanız, çok hızlı nefes alıp veriyorsa, yorgun ve zayıf görünüyorsa gölgede zaman geçirmenin, su içmenin zamanı gelmiş demektir. Aynı belirtileri bu moladan sonra gözlüyorsanız ve durumun ciddiyeti artıyorsa sıcak çarpması tehlikesine karşı acilen veteriner hekime başvurmalısınız.

Sağlıklı bir hafta dilerim.

 

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
1
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar