Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Sanat

Kalavaç’ta evler yenileniyor

Devrim DEMİR

Kıbrıs Türk kültürünün yaşatılması ve çevre konusunda örnek çalışmalarıyla tanınan Kalavaç köyünde mart ayında köy muhtarı Ömer Meraklı’nın girişimleri ve Vakıflar İdaresi’nin mali katkıları ile köyde bulunan 200- 300 senelik evlerin birçoğu, özüne dokunulmadan restore edildi.
Kıbrıs kültürünün kalbinin attığı köylerden biri olan Kalavaç’ta restorasyonlara başlayan Vakıflar İdaresi, evlerin aslına uygun olarak restore edilmesi için özen gösteriyor.
Havadis’e konuşan Kalavaç Köy Muhtarı Ömer Meraklı, köyün içinde bulunan birçok otantik evlerin kuşaktan kuşağa aktarıldığını ve günümüzde eski hali ile kullanıldığını söyledi. Kalavaç köyünde kültür evi olarak bilinen ve 250 yıllık bir tarihi olan 90 yaşındaki Ayşe Cangül’ün evi de aslına uygun olarak tamir edildi. 

Vakıflar Müdürü yerinde inceliyor
Kalavaç Köyü Muhtarı Ömer Meraklı Kıbrıs kültürünün yaşatıldığı Ayşe Cangül’ün evinde yapılan restore çalışmalarının aslına uygun ve özüne dokunulmadan gerçekleştiğini anlattı.
Mart ayında evlerin  restoresine başlanıldığını söyleyen Meraklı, Vakıflar Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim F. Benter ve Vakıflar Yönetim Kurul Üyesi Ali Bardak tarafından yerinde incelendiğini kaydetti.   

100 bin kişi ziyaret etti
Kalavaç köyünde kültür evi olarak bilinen Ayşe Cangül’ün evine  her gün yüzlerce ziyaretçi geldiğini söyleyen muhtar Meraklı, “2007 yılında Kalavaç köyüne muhtar olduktan sonra, köyümüze çeşitli ülkelerden ve yerlerden gelen ziyaretçilerin kaydı bulunmaktadır. Benim 7 yıllık muhtarlık dönemimde Ayşe Cangül’ün evini 100 bin kişi ziyaret etti” dedi.

“Çok mutluyum”
Kuşaktan kuşağa geçen ve 250 yıllık bir geçmişi olan oturduğu evin muhtarları tarafından başlatılan girişimle  özüne dokunulmadan restore edildiği için memnuniyet getiren 90 yaşındaki Ayşe Cangül, “Çok mutluyum gelene gidene her gün dua ederim. Evim hiç bozulmadan restore edildi, muhtarımızın girişimleriyle. Kalavaç köyünün muhtarı ne ağır bir laf söyler, ne söyletir” dedi.