''İVEDİ ÇÖZÜM'' (SÜREKLİ ''ÇÖZÜM İSTERİZ'' DEMEKLE ÇÖZÜM OLMAZ Kİ!) - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Nisan 23, 2024
Köşe Yazarları

”İVEDİ ÇÖZÜM” (SÜREKLİ ”ÇÖZÜM İSTERİZ” DEMEKLE ÇÖZÜM OLMAZ Kİ!)

Dilimize pelesenk oldu:  “Hemen çözüm!”  “Acele çözüm!”  “Mutlaka çözüm!”
Eee, nasıl olacak bu çok acele çözüm?  Cevabı hazırdır:  “Müzakere masasında!”  İyi de  eğer çözüm olmuyorsa  o  “masadan”  dolayı olmuyor!  Çünkü Rum tarafının önerilerini  Türk tarafı kabul  etmiyor,  Türk tarafının önerilerini de Rum tarafı kabul etmiyor.  Zaten ne dedikti?  İki taraf da  önce “anlaşmamak”  için   “anlaştılar”  sonra  “masaya”  oturdular! 
Buna karşılık baş müzakereci Eroğlu  “ivedi  çözüm”  demeye devam ediyor.  Tutun ki dünya siyasi çevrelerine  “ne kadar çözüm yanlısı olduğumuzu”  ispat etmenin bir politik çağrısıdır.  Anastasiadis’li Rum tarafını töhmet altına itmek de cabasıdır!
Tabi   “hemen çözüm isteriz”  çağrılarının bir zararını görmedik.  Çünkü bu güne kadar kimseler çıkıp  da  “o kadar çok çözüm istiyorsanız öyleyse Anastasiadis’in önerlerini kabul edin olsun”  demedi!
Ya bir gün derlerse!  Nitekim  eğer bizim  “ivedi çözüm”   çağrılarımızı destek vermeden suskunlukla karşılıyorlarsa,  demek ki  şimdilik bitaraftırlar! Pekala yarın bu suskunluklarını bozmak gereğini duyarlarsa?  Kimler mi? 
Başta Ban Ki-moon.  Ardından AB’liği kodamanları!   Amerika’nın yeni dünya kepçesi Biden’ı!   Rusya’sı!  Garantör ülke İngiltere!  Uzaklarda da olsa BM-GK’inde daimi üye oluşu öneminde Çin!  Bu  ülkelerin  Anastasiadis’li  Rum tarafına  dönüp,  “hadi bakalım artık gevezeliği bırak,  Türk tarafının çözüm çağrılarına olumlu cevap  ver bu sorun bitsin”  diyeceklerine emin misiniz? 
Yahut,  “Eroğlu’nu daha çok üzmeyin.  Hemen  çözümü gerçekleştirin”  mi diyecekler? 
NAKARATA DÖNMÜŞ ÇÖZÜM İSTEKLERİ:  Kendimi kenara çekmiyorum.  Ben de ikide birde  “çözüm isteriz”  diyenlerdenim.  Bu  söylemim kulağıma çok da hoş geliyor! 
Sonra oturup düşünüyorum:  “İyi ama nasıl çözüm?”  El  yordamı ile bir şeyleri ortalara koysam da bunların bir tekinin Anastasiadis’in önerileri ile asla örtüşmediğini görüyorum.  O  zaman  neden  “çözüm de çözüm” dediğimi sorguluyorum,  hiçbir sonuca varamıyorum! 
Toplum katlarında da ister bireysel ister örgütsel olsun.   “Çözüm de çözüm”  diyenler Rum ahbapları ile onca aşna fişne ilişkilere karşın bu  “çözüm”  dedikleri  ismi var cismi  yok Zümrüt’ü Anka kuşunu yıllardır bir türlü  “barış  güvercini”  yapamadılar ki uçursunlar!   Çünkü:
BU SAVAŞ VAROLUŞ  SAVAŞIDIR:  Bu karakterdeki   kelimeleri  “ne demek varoluş  savaşı”  tepkisinde beğenmeyebilirsiniz! 
Fakat kabul edin.   Bu bizim değil.  “Kıbrıs Helen’dir Helen kalacaktır” diyen  Rum halkının  savaşıdır!    Onlar  “büyük idealarının”  uğruna savaştıkları içindir ki  Kıbrıs Türk halkı da yenik düşmemek için savaşmaktadır.  Dün bu savaş  kanlı canlı tankla topla tüfekle olduydu.  Bugün müzakere masasında oluyor!  İki  savaş arasındaki tek fark  da bu oluyor.
VE EKLEYELİM.  İvedi çözüm isteriz laflarının ne Rum tarafında ne de BM’lerle AB ve ilgili öteki ülkelerde tırnak kadar kıymet’i  harbiyesi yoktur. Zaten hepsi  de Türk tarafının Anastasiadis’in önerlerini kabul etmesini beklemektedirler ki çözüm olsun ve bu  belâdan kurtulsunlar! Yani  “ivedi çözüm”  derken  sakın ola Türk tarafı leyhine bir siyasi alan yaratılacağını sanmayın! 
Aksine sık sık bu iki kelimeyi  “nakarat”  haline getirmek ne kadar kötü durumda olduğumuz bu nedenle çözüm istediğimiz imajını yaratır!  Bundan da yine Güney Rum Yönetimi yararlanır! 
O  “ivedi çözüm”  yerine,  bir zamanlar Papadopulos’un da söylediğince,  “fonksiyonel çözüm”  yahut  “her iki tarafın adadaki çıkarlarını gözetecek bir   çözüm”  gibi  söylemleri ile siyasi  dilleri  çok daha somut ve anlaşılır sloganlar tercih edilmelidirler…             

  **********  


    KISACA TAKILDIKLARIM:  (MEMLEKETTE KAVGALI OLMAYAN İKİ KİŞİ  BULAMAZSINIZ Kİ  “İŞ” YAPILDIĞINI DA GÖRESENİZ!
Sorunların altında eziliyoruz. Buna karşın fesi de yere vurmuyoruz!  Mesela Erdoğan geldi gitti ya. Arkasından söylediğimiz  bir tek cümle kaldı akıllarda:  “Hükümetin su ile birlikte elektrik akımının geleceğine yönelik bir kararı var mıdır?” 
İşte şu anda  “Dağlık Karabağ  sorunu çözülmeden Ermenistan’la ilişkilerimiz düzelmez” dediği Azerbaycan ziyaretinden hemen sonra dün de Galler bölgesinde NATO zirvesine katılan Erdoğan’ın KKTC’nin gök kubbesinde kalan aksisedası  bu  “elektrik akımı”  olayı oldu!  Güler misin ağlar mısın?
Neredeyse El Sen başkanı diyecek ki  “ne elektriğini isteriz  ne de suyunu!”  Zaten kaç zamandır her ikisi de sorgulanıyor!
Tuhaf memleket olduk.  Erhürman bir yazısında   “hem topal hem fodul” olduğumuzu söylediydi.   Bizde  “fodul”  kelimesi  kullanılmaz ama  “hem topal hem sağır yahut kör”  çok kullanılır!   
ÖTE YANDAN:  Birisi UBP’li Cumhurbaşkanı Eroğlu  diğeri  CTP’li  Başbakan Yorgancıoğlu!  Hâlâ Genel  Polis Müdürü’nün atamasını yapamadılar çünkü  koltuklarında oturdukları makamları  devletin çıkarları için değil,  “iktidar muhalefet rekabetinden”  kalma sürtüşmeler için kullanıyorlar!  Öyle de olunca atlar tepişirken çimenler eziliyor!
Fakat yetmiyor:   Sonunda Eroğlu şu  “organ nakli konusunda açıklama yapmak zorunda kaldı.”  Çok kısaca aktarıyorum:
“Hükümet yeni  bir Organ Nakli Yasası yaptı.   Ben bir kere şunu söyleyeyim:  Maalesef Meclisimiz ve hükümetimiz ne içtüzüğe ne de Anayasaya göre hareket ediyor!”  (Bana göre büyük itham çünkü çiğnenen Anayasa!”)  Devam ediyorum.    “Cumhurbaşkanlığı Anayasa ve İçtüzük gereği yasaları incelemek durumundadır.   İadesi gerekirse yeniden görüşülmesi için iade edilir.   Cumhurbaşkanının iade ettiği yasalar ivediliği nedeniyle öne alınır ve on beş gün  içinde görüşülüp yeniden cumhurbaşkanına gönderilir.  Maalesef arkadaşlar görüşmediler ama! Meclisin de yetkisi vardır.  Komisyonda görüştürmeden Meclis Genel Kurulunda görüştürür ve Cumhurbaşkanına iade eder. Bunlar yapılmadı! Ya ne yapıldı?  Bakanlar Kurulunda Yasa gücünde kararname çıkartıldı… Şimdi bu yasayı 15 bilemediniz bir ay içerisinde bana iade etmeleri gerekirken, gazetelerde reklamı yapıldı!..”
Bu alıntıyı  neden yaptım:  İşte Cumhurbaşkanı,  işte Başbakan dolayısıyla Hükümet ve İşte Meclis!  Bakın bakalım o  Anayasa ve İç hukuk denen KKTC’nin kalbi ve beyni olması gereken organlar nasıl çalışıyorlar!  Maazallah eğer bedeninizde böyle bir uyumsuzlukla işlevsizlik  olsa, topu diker öteki dünyaya yolculuk yaparsınız! 
E bizim memleket maşallah mayalı! Anayasa baba yasa vız gelir tırıs gider.  Yine de Eroğlu diyor ki  “Organ Nakli  Yasasına ihtiyaç vardır.  Bu yasayla politika yapılması yanlıştır ama.  Maalesef bunun içine de siyaset girmiştir.” 

Yine de iyi diyorum:   En azından memlekette  “Organ Nakli”  konusunda bir mutabakat sağlandı!   GELELİM ŞU MAĞUSA LİMANLAR ŞİRKETİ SORUNUNA:  Bugüne kadar milyon dolarlık araç gereç  sahibi olduğu Limanlar şirketi kimselerin umurunda olmadı. 
Oysa bu şirket evvel emirde  Genel Kurul bile yapamayacak  on iki kişilik Yönetim Kurulundan ibaret kaldı.  (Bu arkadaşlardan bazısı ile  hemen her sabah kahvede konuşuyoruz.  Mesela dün kendilerine söylediğim şuydu.  “Hadi gene iyisiniz! Reytinginiz yükseldi bir anda KKTC’nin en çok konuşulan insanları  oldunuz.”  Hep birlikte gülüştük…)  Ne var ki olayın kendisi gülünecek gibi değil çünkü artık Şirketin Genel Kurul yapacak üyesi kalmadı,  kendini çoktan fesih etmesi daha doğrusu bu limanın çoktan özelleştirilmesi gerekiyordu!  Bunları görmeyenler alelacele vatandaş yapılıp şirkete üye yazdırılanları gördüler ve kıyametler koptu! 
Tekrar ediyorum:  Başta Ulaştırma Bakanı Mağusalı Kaşif.  Limanın ne durumda olduğunu bilmiyor muydu?  Bu Şirketin hangi koşullarda nasıl çalıştığını da mı bilmiyordu?  Bir gün bir yerlerden çatlayıp patlarken etrafı darma duman edeceğini de tahmin edemiyordu?  Mümkün mü?
Eee niye onca hükümet ve sorumlu bakanlar yıllar geldi geçerken bu limanla ilgili   soru sual etmediler?  İki yüz yetmiş kişi ile kurulan   Şirket şu kadar sayılık Yönetim Kurulundan ibaret kalırken neden denetimini yapıp  hukuki yönden yapılması gerekenler yapılmadı?.
Fakat ne yapıldı?  Vakta ki şirket zülfiyare dokundu ve de Hükümeti  töhmet altına soktu ne kanun kaldı hatırlatmadıkları ne de  “kabul edilemez” lafları!
İŞTE MEMLEKETİMİN MANZARALARINDAN BİR BÖLÜM:   İnsanlarla uğraşmayı hiç sevmedim.  Uğraşmam da.  Fakat bu ülkede tek bir iş yapılmazken bir tek icraat vardır:   “insanların insanlarla uğraşması!”  Olumlu veya olumsuz fark etmez!  Bu Cumhurbaşkanlığı Başbakanlık kademelerinde de  Bakanlıklar kademelerinde de STÖ’lerinde de  ötesi tüm irili ufaklı  iş insanları  arasındaki ilişkilerde   de değişmez tek  “Kıbrıslılık huyudur!”  Ne huy ama!    “Kurusun mu diyelim!”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar