İskan, Topraklandırma ve Eşdeğer Mal Yasası onaylandı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
Ekonomi

İskan, Topraklandırma ve Eşdeğer Mal Yasası onaylandı

ÇAVUŞOĞLU: “ELEŞTİRİLERİMİZ DİKKATE ALINMADI”

Genel görüşme bağlamında ilk sözü alan UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, söz konusu yasaya yaptıkları eleştiriler dikkate alınmadığı için, yasanın Cumhurbaşkanı’nca iade edildiğini söyledi.


Çavuşoğlu, İskan Encümeni’nin, iskan konularının siyasetin pençesinden kurtulması için kurulduğunu belirterek, vatandaşın hakkının da bu yolla korunabileceğini kaydetti.

Nazım Çavuşoğlu, yasada öngörülen iskan düzenlemelerini ve yapılarını, siyasi baskıların etkisinde kalacağı gerekçesiyle eleştirdi.

“Yaptıkları uyarıları dikkate almayan bir vizyonun bundan sonra yapacaklarına destek vermelerinin beklenemeyeceğini” kaydeden Çavuşoğlu, yasanın bu şekliyle geçemeyeceğini belirtti.

Çavuşoğlu’nun konuşmasından sonra yasanın madde madde görüşülmesine geçildi.

SANER: “KOMİTEYE NİYE GELMEDİĞİNİ ANLAMAK ZOR”

UBP Milletvekili Ersan Saner, Cumhurbaşkanı’ndan iade edilmesinin üzerinden 5 ay geçmesine rağmen yasanın komitede görüşülmeden genel kurula geldiğini belirterek, komiteye niye gelmediğini anlamalarının zor olduğunu söyledi.

Saner, iç tüzüğe uygun olsa bile bunu doğru bulmadığını ifade ederek tüm yasaların komitede görüşülmesi gerektiğini belirtti.

Saner, komitede görüp değerlendirmedikleri bir yasaya şimdi oy vermelerinin istenmesini eleştirdi.

ULUÇAY: “YENİ BİR TASARI DEĞİL”

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, tasarının yeni çıkmış gibi konuşulduğunu, yeni olmadığını, Cumhurbaşkanlığı’ndan geri döndüğü için sürecin uzadığını, Meclis tatilinden önce geçmesini istediklerini ama yetişmediğini anlattı.

Uluçay, ortada yeni bir olgu bulunmadığını kaydederek, yasayı görüşen Meclis Komitesi üyelerinin 2 değişiklik önergesi sunacağını, birinin yasada öngörülen komite başkanının dıştan atanmasını öngördüğünü; diğerinin de eşdeğer puanlarıyla ilgili olduğunu bildirdi.

OĞUZ: “EŞDEĞERCİLER ÇÖZÜM BEKLİYOR”

UBP Milletvekili Dursun Oğuz da söz alarak, komitede verilen bilgilere eşdeğercilerin çözüm beklediğini ancak bunun için çözüm çalışması yapılmadığını savundu.

Oğuz, CTP-BG’nin bu konuda çalışması olup olmadığını sordu.

BEROVA: “KOMİTEDE GÖRÜŞÜLMEMESİ SIKINTI YAŞATIYOR”

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, genel kurulun gündeminde olan bir yasanın komitede görüşülemediğini, bu yüzden değişiklikler konusunda sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

KALYONCU: “ADALET DUYGUSU KÖRELTİLDİ”

CTP-BG Milletvekili Ömer Kalyoncu da, eşdeğer meselesinin 1990’da fiilen UBP tarafından ortadan kaldırıldığını savundu.

Geçen hükümetin de eşdeğer dağıtmadığını ve ortada dağıtacak fazla bir şey de olmadığını ifade eden Kalyoncu, Eşdeğer Mal Yasası’nın ülkenin yarası olduğunu söyledi.

Bu konuya zamanında gereken önemin verilmediğini kaydeden Kalyoncu, adalet duygusunun köreldiğini savundu.

ÇAVUŞOĞLU: “EŞDEĞER PUANLARA ÖNCELİK VERİLMELİ”

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da, CTP-BG’nin daha önce değiştirdiği İskan Encümen Yasası’nın şimdi yine değiştirilmek istendiğini söyledi.

İnsanların mağduriyetlerinin giderilmesi için eşdeğer puanlara öncelik verilmesini istediklerini kaydeden Çavuşoğlu, global takas ile Kıbrıs konusunda sonuca gidilebileceği konusunun da göz ardı edilmemesini istedi.

Çavuşoğlu, öneri de sunarak, ilgili yasanın komiteye geri gönderilmesini istedi.

ARABACIOĞLU: “KONUŞULMASI GEREKEN DAHA ÖNEMLİ KONULAR VAR”

DP-UG Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, bugün iskan ve topraklandırma yasasının ele alınmakta olduğunu ancak konuşulması gereken daha önemli konular olduğunu söyledi.

Mal Tazmin Komisyonu kurulduğunda, o dönemdeki Cumhurbaşkanı Mahmet Ali Talat’a doğabilecek sorunları ilettiğini ifade eden Arabacıoğlu, mallar Türkleştirildiğinde doğacak değer artışının kişilerden talep edilmesi, vergilendirmeye tabii tutulması gerektiğini ifade etti.

SOYER: “ULUSLARARASI HUKUKA GİRİLMELİ”

CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, 1977’de çıkan İTEM yasasının birçok sorunu barındırdığını belirterek, Taşınmaz Mal Komisyonu kararlarıyla Türkleştirilen mallar konusunda ilgili yasayla düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Soyer, emlak yasası için de bunun önemli olduğunu kaydetti.

Annan Planı sonrasında KKTC’de mülk değerinin arttığını kaydeden Soyer, uluslararası hukuk içine girilmesi gerektiğini söyledi.

Türkler için emlak işinin çözüm yoluna giremediğini kaydeden Soyer, Osmanlı’dan beri bunun böyle olduğunu ifade etti.

HAMZAOĞULLARI: “ERENKÖY HANGİ KISTASLARA GÖRE DEĞERLENDİRİLDİ?”

CTP-BG Milletvekili Biray Hamzaoğulları, iskan konusunda geçmişte yaratılan sıkıntıların devam ettiğini savunarak, “Erenköy halkı hangi kıstaslara göre değerlendirildi?” dedi.

Erenköy’de malların durduğunu belirten Hamzaoğulları, Erenköy halkının topraklandırma işinin hukuksuz bir sürece girdiğini iddia etti.

Erenköy’deki malların peşkeş çekilemeyeceğini belirten Hamzaoğulları, buna izin verilmeyeceğini söyledi.

Genel Kurul’da daha sonra DP-UG Milletvekili Arabacıoğlu’nun önerisi oylanarak kabul edildi ve yasa madde madde görüşülmeye başlandı.

Madde madde görüşme sırasında DP-UG Milletvekili Menteş Gündüz’ün sunduğu, 6. 8. ve 2. maddeler için değişiklik önerileri kabul edildi.

Yasanın bütünü de oy çokluğuyla kabul edildi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar