İklim Konferansından Haberimiz Var Mı? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
Köşe Yazarları

İklim Konferansından Haberimiz Var Mı?

Erdoğan Özbalıkçı

Birleşmiş Milletler iklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı (COP 27) Mısır’ın Şam eş-Şeyh kentinde başladı.

Mısır gibi, yönetiminde askerlerin olduğu bir ülkede böyle bir toplantının yapılması , en az konu kadar ilginçtir.


İklim değişikliği, her ülkenin gündeminde olması gereken ana konuların başında gelmektedir.

Etrafımıza baktığımız zaman, son 20 yılda çok önemli değişiklikleri gözlemek mümkün.

Özellikle bir ada ülkesi olan Kıbrıs’ta BALIK POPÜLASYONUNDAKİ FARKLILIK, tamamıyle iklim değişikliğinden kaynaklanmaktadır.

Kıbrıs’ta, deniz kenarında her kayalık alanda geçmişte görülen DENİZ KESTANELERİ artık yok.

Kıbrıs deniz kestaneleri yenen ve lezzetli olan bir türdü.Şimdi onun yerini, KIZIL DENİZ’den gelen, dikenleri uzun ve daha sivri olan bir tür doldurmaya başladı.

Kıbrıs’ın karakteristik BARBUNU, artık çok az görülmekte.Onun yerini burnu daha sivri olan SENEGAL BARBUNU aldı.

Balon balıkları, aslan balığı, kıbrıs’ın doğal ortamına uyarak, balık popülasyonumuza saldırmaktadırlar.

Kıbrıs’ın en karakteristik balığı olan VOPPA, bu yıl çok az avlanabildi. Öyle görünüyor ki, birkaç yıl içerisinde voppa’yı da , sadece resimlerde görebileceğiz.

Kıbrıs’ta yağmur yağmada da değişik şeyler olmakta. Yağmurlar bir bölgede alabildiğine şiddetli ve doluyla karışık yağarken, aynı bölgeye çok yakın bölgelerde damla bile düşmemektedir.

Yağan yağmurlar, şiddetli dere akışlarına yol açmakta, sel görünümlü akıntılar, birçok yerde trafik akışını derinden etkilemektedir.

Tarımla uğraşan kesimler, artık doğal yolla ürün yetiştirmenin zorluğundan söz etmektedirler.

Dünyadaki iklim değişikliğine gelince, bu alanda sonsuz örneklerle her gece haber bültenlerinde karşılaşmaktayız.

Özellikle Türkiye’deki sel baskınları, tüm AKDENİZ ülkelerinde , yaz döneminde görülen yangınlar, bizim için de uyarıcıdır.

Ukrayna krizinin yanı sıra, tarım alanında her ülkede görülen gerileme, tarım ürünlerinin fiatını alabildiğine arttırmakta ve bu da yoksulluğu tetiklemektedir.

Mısır’daki İklim Değişikliği Konferansına  gelince:

İklim değişikliğiyle mücadele alanında dünyadaki en kapsamlı zirve olan İklim Değişikliği Konferansı, 6 Kasım’da başlayıp , 18 Kasım tarihine kadar devam edecek.

Yaklaşık 190 ülkeden 100’ün üzerinde devlet yetkilisi ve politika yapıcı ile 40 binden fazla katılımcının beklendiği konferansta, sera gazı emisyonlarını azaltım planları, iklim değişikliğine adaptasyon, gelişmekte olan ülkelere taahhüt edilen iklim tazminatı gibi konular, zirvenin en önemli gündem maddelerini oluşturuyor.

İklim kriziyle mücadelede temel hedef küresel ısınmanın 1,5 derecenin altında tutulması. Yapılan bu iklim zirvelerinin temel amacı, hedefi de bu. Bu hedef, 2015 yılında kabul edilen Paris İklim Anlaşması ile belirlendi. Küresel ısınma 1,5 derecenin üstüne çıkarsa ne olur? sorusuna verilecek en basit yanıt; dünyanın sonu olur. Bilim insanları böyle bir durumun doğanın, gezegenin ve insan da dahil canlıların çok büyük zararlar göreceğini ifade ediyor.

Dünya nelerle uğraşıyor.Biz ise nelerle…

 

 

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar