İhtiyaç Kredisi Nasıl Çekilir? Şartları Nelerdir? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 27, 2024
Ekonomi

İhtiyaç Kredisi Nasıl Çekilir? Şartları Nelerdir?

İhtiyaç Kredisi Nasıl Çekilir? Şartları Nelerdir?

 


İhtiyaç kredisi, bankaların sizlere sunduğu kredi ürünleri arasında yer alır. Tüketici kredisi olarak da adlandırılan bu kredi bazı zamanlarda hayat kurtarıcı olabilir. Nakit ihtiyaçlarınızı karşılayabilmek için tercih edebileceğiniz ihtiyaç kredilerinde alt kategoriler de yer alır. Evlilik kredisi, alışveriş kredisi, tatil kredisi ve eğitim kredisi gibi ihtiyaç kredisine girebilecek alt çeşitler vardır. Bu tip kredilerde ortalama 36 aya kadar vade seçenekleri söz konusu olabilir. Ancak ihtiyaç kredisini çekebilmek için gelir düzeyiniz ve kredi notunuz önemlidir.

 

İhtiyaç Kredisi Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

İhtiyaç kredisine başvuru yapacağınız zaman gerekli olan en temel şartlar arasında 18 yaşından büyük olmak ve belgelenebilir gelire sahip olmak yer alır. Sigortalı çalışan olmanız ve kredi notunuzun risksiz grupta yer alması şartı da vardır. Krediniz ön onaydan geçtiyse sıra bankaya belge ibraz etmeye gelir. Bankalara tüketici ihtiyaç kredisi başvurusu yapmak isterseniz kimlik belgesi, ikamet adresini gösterebilecek belge ve gelir belgesi sizlerden talep edilir.

 

İkamet adresini gösterecek belge için muhtarlık ikametgahı veya başvuru sahibinin ismine düzenlenmiş herhangi bir fatura işinizi görecektir. Çalışanlar için maaş bordrosu veya imzalı mühürlü maaş yazısı ihtiyacı söz konusudur. Serbest meslek sahibiyseniz ticaret sicil gazetesi, vergi levhası ve bilanço tablosu talep edilebilir. Çiftçiler için arazi tapuları, çiftçilik belgeleri ve müstahsil makbuzu istenir. Emekliyseniz emekli maaşı hesabınızın cüzdanı gerekir.

 

Kira geliri ile ihtiyaç kredisi başvurusu yapmak isterseniz tapu, kira sözleşmesi ve kiranın yatırıldığına dair hesap hareketlerinizi gösterebileceğiniz evrak ibraz etmelisiniz. İhtiyaç kredisi başvurusu yaptığınız zaman bankanın ilgili şubesi, eğer gerek gördüyse sizlerden kefil talep edebilir. Kefil talep edilmesi veya edilmemesi, krediyi onaylayacak olan şubenin yetkisi kapsamında tutulur. Bankalar, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hizmet dökümlerini talep edebilirler. Bu sebeple, gerekli evrakları hazırlayarak başvuru yapmanız gerekir.

 

İhtiyaç kredisi başvurusu talebinde bulunduğunuz bankalar, sizden hayat sigortası yaptırmanızı talep edebilirler. Genel olarak yüksek tutarlı olan kredilerde hayat sigortası istenmesi gibi durumlar yaşanabilir. Daha küçük meblağlar söz konusu olduğu zaman bu madde atlanabilir. Hayat sigortanızı bankadan veya dışarıdan kendiniz yapabilirsiniz. İhtiyaç kredisi çektikten sonra vazgeçtiyseniz krediyi iptal etmek için kredi cayma hakkından yararlanabilmeniz de mümkündür. Bunun için gerekli şartları yerine getirmeniz önemlidir.

 

Kefil istenmesi bankanın talep ettiği durumlarda gerçekleşebilir. Eğer banka sizin kredi notunuzdan tam olarak emin olamıyorsa kredi kullandırma şartı olarak kefil isteyebilir. Bu tarz durumlarda kredi notu yüksek ve belgelenebilir olan kefilleri bulmalısınız. Kefil, krediyi çeken kişi ile aynı sorumluluğu aldığından dolayı karşılıklı güvene dikkat edilmesi önemlidir. İhtiyaç kredisine sahip olabilmenin en temel şartlarından birisi gelirin belgelenebilmesidir. Bu sebeple, çalışmayan kişilerin veya çalıştığı halde gelirini belgeleyemeyenlerin kredi çekmeleri mümkün olmayabilir.

 

İhtiyaç Kredisi Nasıl Hesaplanır?

Çalışma kişilerin kredi çekebilmesini sağlayabilecek yollar arasında ipotekli kredi bulunabilir. Bir gayrimenkulü ipotek ettirerek kredi kullanmak anlamı taşıyan ipotekli krediler her bankada yer almayabilir. Bunun için ipotekli kredi almak adına bankaya ipotek olarak gösterebileceğiniz malınızın olması şartı vardır. Bu şekilde kredi almanız mümkün olabilse de borcunuzu ödeyemezseniz ipotek ettirdiğiniz malınıza banka tarafından el konulma hakkı bulunur. İhtiyaç kredisi çekeceğiniz zaman geliriniz ile orantılı bir şekilde ilerlemeniz tavsiye edilir.

 

İhtiyaç kredisi hesaplama işlemi yapılacağı zaman öncelikle kredi tutarı göz önünde bulundurulur. Bu tür kredilerde 36 aya kadar vade bulunabilir. Çekmek istediğiniz kredi tutarını en fazla 3 yıl vade ile ödeyebilmeniz mümkündür. Vade uzamaya başladıkça taksit oranları düşük olsa bile toplam geri ödeme miktarında yükselme söz konusu olabilir. Fiyatlandırmalar ve faiz oranları arasında bankalara göre belirli farklılıklar vardır. Bu sebeple, kendinize uygun krediyi bulabilmek adına bankalar arasında karşılaştırma yapmanız gerekebilir.

 

Çekeceğiniz kredinin vadesi ve ihtiyaç kredisinin tutarı belliyse faiz hesaplama işlemi yapılır. İhtiyaç kredisi hesaplama işlemlerindeki en önemli ayrıntı bu noktadır. Hesaplama işlemini bankaların kendi internet sitelerinde yer alan özel araçlardan yapabilirsiniz. Hesaplamanızı yaparken çekmek istediğiniz tutarı ve vade sayısını girmeniz yeterlidir. Bireysel ihtiyaç kredisi hesaplama işlemini yaparken bankadan bankaya farklılıklar olabileceğini unutmamalısınız. Eğer bu konuda gerçekten güvenilir bir banka arayışı içindeyseniz, dilerseniz Enpara.com üzerinden ihtiyaç kredisi hesaplama işlemini pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz!

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar