Horlama ve uyku apnesi sendromu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Sağlık

Horlama ve uyku apnesi sendromu

“Horlama, uyku anında üst solunum yollarındaki nefes almaya engel olan sorun nedeniyle oluşan rahatsız edici sese denir. Horlama sorunu, erkeklerde daha sık görülmekle beraber kilo fazlası olan kişilerde yaşın ilerlemesiyle birlikte artış gösterir. Uyku apnesi ise nefes alıp vermenin uyku boyunca durup tekrar başlamasıyla ortaya çıkan ve çok ciddi sorunlara yol açabilecek bir uyku bozukluğu hastalığıdır. Eğer şiddetli bir şekilde horluyor ya da uzun uzun uyumanıza rağmen kendinizi yorgun hissediyorsanız sizde de uyku apnesi rahatsızlığı olabilir.”

Horlama ve uyku apnesinin belirtileri


“Horlama sorunu olan kişiler gün içinde aşırı uyku, odaklanma zorluğu, boğaz ağrısı, huzursuz uyku, geceleri nefes darlığı ya da tıkanma, yüksek kan basıncı, düzensiz kalp atışları gibi sorunlarla karşılaşabilir. Uyku apnesinde ise gün boyunca aşırı uyku hali hipersomnia, şiddetli horlama, uykuda nefes alışverişinin durup tekrar başlaması, nefes darlığıyla birlikte ani uyanmalar, ağız kuruluğu ya da boğaz ağrısı, sabahları baş ağrısı, uyanık kalma güçlüğü gibi sorunlar yaşanır.”

Horlama ve uyku apnesinin nedenleri

“Horlama sebepleri küçük dilin (uvula) büyük ya da sarkık olması, yaşlılığa bağlı damak yumuşaklığı ve sarkıklığı, büyük dilin (makroglassi) aşırı büyük olması, dil kökü büyümesi, bademcik ve geniz etinin büyük olması, burun kemik eğriliği, burun etinin şiş olması, alerjik yapılı insanlarda solunum yolları daralmasıdır. Uyku apnesinde ise aşırı kilo, kısa ve kalın boyun, küçük çene ve ağız, büyük dil, damak sarkması nedenler arasında sayılabilir.”

Horlama ve uyku apnesi nasıl tedavi edilir?                                 

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr Yusuf Can “Medikal tedavide, yumuşak damağı sertleştiren ve küçülten bazı ilaçlar kullanılabilir. Bunun dışında ağız ve çene protezleri, horladığı zaman uyarıcı etki yapan apareyler, burun içine uygulanan burun açıcı ilaçlar kullanılabilir. CPAP, cerrahi tedavi dışı seçeneklerde en çok kullanılan yöntemdir. Burundan hastaya bir makine yardımıyla basınçlı hava verilir. Uyku apnesinde en etkin yöntemdir. Özellikle orta ve ileri seviyede uyku apnelerinde uygulanır. Uygulanan cerrahi tedavi yöntemleriyse bademcik, geniz eti, yumuşak damak, büyük ve küçük dil, burun ve çene sorunlarının tedavi edilmesidir. Kilo vermek, düzenli egzersiz yapmak, solunuma zarar veren uyku ilacı, sakinleştirici ve antihistaminik gibi ilaçlar kullanmamak, alkollü içeceklerden uzak durmak, aşırı yorgunluktan kaçınmak, akşam yemeğini hafif ve erken yemek, yan yatmak da horlamayı ve uyku apnesinin etkilerini azaltır.”

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar