Hem süratli hem de adil - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
KıbrısManşet

Hem süratli hem de adil

Adem Hoca

 

Duygu ALAN

Sigorta şirketleri veya sigorta şirketleri ile sigortalılar arasındaki uyuşmazlıkları hızlı ve adil biçimde çözmek amacıyla Sigorta Hizmetleri (Düzenleme ve Denetim) Yasası altında oluşturulan Sigorta Tahkim Komisyonu, faaliyetlerini sürdürüyor.


Sigorta Tahkim Komisyonu, devlet tarafından atanan İki hukukçu, bir bakanlık temsilcisi, bir sigorta birliği temsilcisi ve bir Trafik Polis Müdürlüğü temsilcisi olmak üzere toplam 5 kişiden oluşuyor.

Sigorta Tahkim Komisyonu, taraflardan birinin sigorta şirketi olması ve konunun mahkemeye intikal etmemiş olması koşulu ile başvuru almaya devam ediyor.

Süratle neticelendiriliyor

Sigorta Tahkim Komisyonu’na götürülen konular, süratli ve en adil şekilde, kısa sürede neticelendiriliyor. Komisyona götürülen konular yasa gereği 2 ay içerisinde çözümleniyor. Konunun çok karmaşık olması durumunda başvuru sahibinin de izni ile bu süre en fazla 1 ay daha uzayabiliyor.

43 başvurudan 42’si neticelendirildi

Komisyon, huzuruna 1 Ocak 2016 tarihinden bugüne 43 başvuru götürüldü.

Bu başvurulardan 42’si neticelendirildi. Komisyon, henüz neticelendirilmeyen 1 başvuruyu da görüşmeye devam ediyor.

Müracaat komisyondan yapılıyor

Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuruda bulunmak isteyen sigorta şirketi yetkilisi veya sigortalı, komisyondan temin edebileceği başvuru formunu doldurarak bizzat veya avukatı aracılığı ile komisyona başvuru yapabiliyor.

Sigorta Tahkim Komisyonu web sitesi projesi hayata geçirildiğinde komisyona başvuruda bulunacaklar artık başvuru formunu web sitesinden edinebilecek, başvuru sırasında istenilen belgeleri de bu siteden öğrenebilecek. Ancak başvurular yine bizzat ya da avukat aracılığı ile komisyondan yapılacak.

Gerekli evraklar

Başvuru sahibinin başvuru sırasında şikayetçi olduğu konu ile ilgili evrakları da Sigorta Tahkim Komisyonu’na sunması gerekiyor.

Şikayet konusu bir trafik kazası ve başvuru yapan sigortalı taraf ise başvurunun kabulü için başvuru sahibinin kimliğinin, aracın koçanının, hasar ile ilgili tespit raporu veya raporlarının, sigorta belgesinin hasar ödenmişse makbuzun ve varsa kazaya ilişkin fotoğrafların da komisyona başvuru sırasında ibraz edilmesi isteniyor.

Başvuru konusu, eğer bir yaralanma ise doktor raporu veya raporlar, komisyon tarafından talep ediliyor.

Eğer komisyona başvuran sigortalı ise sigorta şirketine başvurduğunu ancak hasarının giderilmediği ya da tazmin edilmediğini, beyan etmesi gerekiyor. İlgili bir evrak varsa onu da ibraz etmesi isteniyor. Bu iddia ile bir başvurunun kabul edilmesi için komisyona başvuran kişinin tazmin edilmek için ilgili sigorta şirketine 15 gün süre tanımış ancak bu süre içerisinde tazmin edilmemiş olması gerekiyor.

Her türlü konuda başvuru sahibinin, başvuru sırasında konunun mahkeme intikal ettirilmemiş olduğuna dair ayrıca beyanda bulunması gerekiyor.

Başvuru harçları makul

Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuruda bulunacaklar küçük bir de başvuru harcı ödüyor.

Sigorta Tahkim Komisyonu, 10 bin TL’ye kadar 100 TL artı KDV, 10-20 bin TL arası 250 TL artı KDV, 20-40 bin TL arası 350 TL artı KDV, 40 bin TL ve yukarı bir rakam olan başvurularda 450 TL artı KDV şeklinde bir başvuru harcı talep ediyor.

Sigorta olması yeter

Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuruda bulunmak için şikayet konusunun ille de trafik kazası olması gerekmiyor. Sigorta Tahkim Komisyonu’na, sel hasarı, yangın, deprem, bedensel yaralanma gibi sigorta ile ilgili her türlü konu ile ilgili başvuruda bulunulabiliyor.

Komisyon kararı uygulanmazsa

Sigorta Tahkim Komisyonu’nda başvurular tek tek kendi içinde değerlendiriliyor.

Komisyonda her konu ile ilgili üyeler, önce kendi değerlendirmesi yapıp bir rapor hazırlıyor sonrasında ilgili taraflar ya yazılı ya da sözlü olarak bilgilendiriliyor. İsteyen taraf komisyona gidip şahadet verebiliyor.

Komisyonun kararının en geç iki hafta içerisinde uygulanması şart. Aksi halde başvuru sahibi tarafından konu sigorta yöneticisine, sigorta yöneticisi tarafından da Savcılığa intikal ettiriliyor.

Komisyon kararının uygulanmaması halinde kararı uygulamayan taraf, ya 1 yıl hapislik cezası ya asgari ücretin 20 katına kadar para cezası ya da bu cezaların ikisini bir alıyor.

Sigorta Tahkim Komisyonu, böyle bir durumda adaletin çok daha hızlı sağlanabilmesi maksadı ile yasa değişikliği tasarısı hazırlığında.

Tasarı yasalaşırsa, komisyonda alınan ve uygulanmayan kararların kaza mahkemesine gönderilip, ilgili tahsilatın icra yolu ile yapılması gündeme gelecek.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar