Hayvan üreticileri dert küpü - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 18, 2024
Kıbrıs

Hayvan üreticileri dert küpü

Hayvan üreticileri dert küpü

SORUN ÜSTÜNE SORUN: Yaptığı işten kar elde edemeyen üreticiler tarımsal girdilerin artması, çiğ süt bedellerinin düzenli ödenmemesi ve ellerindeki hayvanları satamamaları nedeniyle iflasın eşiğine geldi. Ayrıca üreticiler bu senenin kurak geçmesi nedeniyle de hayvanlara yem bulmakta ciddi sıkıntılar yaşıyor

BOZUK YEM İDDİASI: Senenin kurak geçmesi nedeniyle hayvanlarını yurt dışından getirilen kaba yemlerle beslemek zorunda kaldıklarını anlatan üretici, bu yemlerin büyük bölümünün bozuk olduğunu iddia etti. Ülkede acil 50 bin ton balyaya ihtiyaç var


30 MİLYON ALACAK: Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları ve Genel Sekreteri Adil Onalt, devlet yetkililerini hayvancının sorunlarıyla ilgilenmemekle suçladı. Birlik yetkilileri üreticinin süt bedeli olarak devletten 30 milyon TL alacağı olup, bunun 17 milyon TL’sinin ödenme zamanı geldiğini açıkladı

Hayvan üreticilerinin sıkıntıları saymakla bitmiyor. Senenin kurak geçmesi, tarımsal girdi fiyatlarının artması, yurt dışından getirilen et ve süt ürünleri ve ülkeye kaçak et girişinin önüne bir türlü geçilememesi hayvan üreticilerini iflasın eşiğine getirdi.
Tek kazancı devletten alacağı çiğ süt parası olan üretici günlerdir devletten çiğ süt parasını dahi alamıyor. Üreticinin devletten çiğ süt bedeli olarak toplam 30 milyon TL alacağı var. 30 milyon TL’nin 17 milyon TL’sinin ise üreticiye ödenme zamanı geldi de geçti.

Hayvan sayısı artıyor…
Yetiştirdikleri küçükbaş ve büyükbaş hayvanlardan artık kar elde edemeyen üretici, bu hayvanları zarar etmeden elinden çıkarmanın yolunu arıyor. Ellerindeki hayvanların günden güne çoğaldığını anlatan üretici, “Şu an mevcut hayvanlara bakamıyoruz. Birde doğurup çoğaldıklarında hepsine nasıl bakalım” diyerek dert yandı.

Bozuk yem iddiası…
Senenin kurak geçmesi nedeniyle hayvanlarını, yurt dışından getirilen kaba yemle beslemek zorunda kaldıklarını anlatan hayvancılar, yurt dışından getirilen bu yemlerin büyük bir kısmının bozuk olduğunu iddia etti. Ülkede acil 50 bin ton balyaya ihtiyaç olduğunu belirtti.
Üreticiler ithal edilen kaba yemler konusunda sıkı denetim yapılması için devlet yetkililerine uyarıda bulundu.

Fonlar yetersiz…
Yurt dışından getirilen ürünlere uygulanan fonların düşük olması nedeniyle yerli üretimin iç piyasadaki pazar alanı daralıyor. Özellikle et ve süt ürünlerine uygulanan fonların düşük olmasından şikayet eden hayvan üreticileri yurt dışından getirilen et ve süt ürünleri için daha yüksek fon uygulanmasını istedi.
Tüketicinin de ekonomik gücünü göz önünde bulunduran üreticiler, devletin üreticiye verdiği teşvikleri doğru yönde kullanması ile yerli üretim olan et ve süt ürünlerinin fiyatlarının daha da düşebileceğine dikkati çekti.

Naimoğluları: Hayvancının sesini duyan yok
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Biriliği Başkanı Mustafa Naimoğluları hayvan üreticilerinin her anlamda sorun yaşadığını anlattı.
Naimoğluları sıkıntıları, çiğ süt ödemelerinin günü gününe yapılmaması, üreticiye ödenen süt bedellerinin tarımsal girdi fiyatları yanında çok düşük kalması, küçükbaş hayvancının yemlik arpasını hala kredili olarak alamaması, hayvan hastalıkları konusunda hiçbir çalışma yapılmaması, balya ihtiyacı konusunda geç harekete geçilmesi, balya fiyatlarının daha aşağıya çekilmesi ve tüm uyarılara rağmen çek kullanmayan üreticiler için balya satın almaları için formül üretilmemesi olarak sıraladı.

“30 milyon alacak”
Hayvan üreticilerinin 4 listelik çiğ süt parası olarak devletten 30 milyon TL alacağı olduğuna işaret eden Naimoğluları, en az 16 milyon TL’nin acil ödenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Naimoğluları hayvan üreticilerinin devletten alacakları çiğ süt parası alamamaları nedeniyle bankalardaki şeklerinin geri döndüğünü anlattı.

***
Onalt: Hayvanlar telef oluyor

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Biriliği Genel Sekreteri Adil Onalt, çok kurak bir yıl geçtiğini hayvanların bu nedenle telef olduğunu anlattı. Hükümeti bu konuda adım atmamakla suçlayan Onalt, ayrıca 55 gündür hayvan üreticisinin çiğ süt bedellerini de ödenemediğini açıkladı. Onalt şu şekilde konuştu:
“Bir yandan üretici süt parasını alamazken diğer yandan yine devlet kurumu olan TÜK üreticinin ileriye dönük çeklerini bankalara bozdurmaya gidiyor. Tabii para yatmadığı için çekler karşılıksız çıkıyor ve üretici çek yasağına giriyor. Devlet kurumları arasında bir diyalog sorunu var.”

Hayvan üreticileri ne dedi? Hayvan üreticileri ne dedi? Hayvan üreticileri ne dedi?
 

Recep Yusufoğlu:
Yurt dışından ülkemize gelen et ve süt ürünlerine uygulanan fonun düşük olması en büyük sıkıntımızdır. Hükümetin tarım ve hayvancılık politikası yok. Yerli ürünü korumak adına bir çaba harcanmıyor. Türkiye yurt dışından gelen et ve süt ürünlerine yüzde 185 fon uyguluyor. Böylece yerli üretim destekleniyor. Bizde de böyle bir uygulama yapılması gerekiyor. Ancak bizde yerli ürün korunmuyor. Eğer yurt dışından gelen ürünlere yeterli fon uygulanmazsa hayvancı ayakta kalamaz. Üreticiye de daha ucuz et ve süt ürünü sunmak içinde devlet teşvikleri doğru yerde kullanmalıdır. Hayvancı ayakta kalırsa bütün esnaf ayakta kalır. Biz bu sıkıntıları Tarım Bakanı, Başbakan ve Başbakan Yardımcısı’na ilettik. Hepsi bizi haklı buldu. Ancak hiçbir şey yapılmadı.

Süleyman Kuyucu:
Fonlar bizim için en ciddi sıkıntı. Yurt dışından gelen et ve süt ürünlerine uygulanan fonlar bizim için yetersiz. Örneğin Türkiye’de yurt dışından gelen ürünlere yüzde 185 fon uygulanıyor. Böylece yerli üretim desteklenmiş oluyor. Eğer bizdeki amaç daha ucuza et ve süt ürünü satılmasıysa devlet teşvikleri doğru yönde kullanarak yerli üretimin fiyatını da düşürebilir.

Mehmet Kesat:
Süt paraları 55 gündür ödenmiyor. Bir çıkmazın içindeyiz. Kuraklık var. Kaba yem almak zorundayız. Ancak süt paralarını alamadığımız için yem alırken ileriye yönelik çek yazıyoruz ve yazdığımız çekler karşılıksız çıkıyor. Elimizdeki hayvanı satamıyoruz.

Mustafa Darbaz:
Hayvancının sorunları saymakla bitmiyor. Kurak bir yıl geçiriyoruz. Bu yüzden yem satın almak zorundayız. Aldığımız yemlerin büyük bir bölümü bozuk. Bu nedenle hayvanlarımız ölüyor. Tüketiciler belki de bu hayvanları tüketiyor. Ayrıca biz süt paralarını alamazken yine devlet kurumu olan TÜK ileri tarihli çeklerimizi bozmaya gidiyor ve bankalarda çek yasağına giriyoruz. İki devlet dairesi arasında bir bağlantı yok.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar