Haspolat güvercinlere yuva oldu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
Kıbrıs

Haspolat güvercinlere yuva oldu

Haspolat güvercinlere yuva oldu

ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ: 1974’ten 1980’li yılların başına kadar Türkiye ve İngiltere’ye ihracat edilen birçok ürünün üretildiği fabrikaların bulunduğu Haspolat Sanayi Bölgesi şimdi güvercinlere yuva oldu. İş azlığı nedeniyle kapanan ve çürümeye terk edilen fabrikalara güvercinler yerleşti

21 FABRİKA KALDI: Bir dönem binden fazla insanın ekmek yediği fabrikaların bulunduğu sanayi bölgesinde, ayakta durmaya çalışan 33 fabrikanın 12’si de son 2 yılda kapısına kilit vurdu. Bölge bakımsızlıktan dökülüyor. Belediye de Sanayi Dairesi de Haspolat’ı yok sayıyor


Bir zamanla Kuzey Kıbrıs ekonomisinin can damarı olan Haspolat Sanayi Bölgesi’ndeki iş yeri sayısı günden güne azaldı.  Kapanan iş yerlerinden arda kalan binalar ise güvercin yuvasına dönüştü.
Haspolat Sanayi Bölgesi Dayanışma Kurulu Başkanı Aydın Ahmet Raşit’ten alınan bilgiye göre son iki yıl içinde bölgede bulunan 33 fabrikanın 12’si kapandı.

Üretim yapan fabrika sayısı azaldı…
Haspolat Sanayi Bölgesi’nde bulunan ve ihracat yapan birçok fabrika şu anda kapalı. Geçmişte bölgede Türkiye ile İngiltere’ye ürün satan birçok konfeksiyon, ambalaj, kozmetik, yaylı yatak, kablo, plastik torba, dondurma, havlu ve benzeri üretim yapan birçok fabrika bulunuyordu. 

Kendi yağlarıyla kendi ciğerlerini kavuruyorlar…
Bölgede baş gösteren temizlik ve bakım gibi sorunları ise esnaf kendi içinde çözmeye çalışıyor. Belediye ve Sanayi Dairesi’nin ilgisizliğinden şikayet eden esnaf, aralarında para toplayarak bölgenin bakımını ve temizliğini yaptırıyor.

“Bölgede birçok sıkıntı var”
Haspolat Sanayi Bölgesi Dayanışma Kurulu Başkanı Aydın Ahmet Raşit  bölgede uzun vadeli ve kısa vadeli çözülebilecek sıkıntılar yaşandığını açıkladı. Uzun vadeli sıkıntılar arasında kanalizasyon sorunu olduğunu dile getiren Ahmet Raşit, bu sorun çözümü için kendi bölgelerinden dereye akan kanalizasyonu  Lefkoşa’dan gelen kanalizasyonla birleştirilmesini önerdi.
Ahmet Raşit zaten Haspolat Sanayi Bölgesi’ndeki işletme sayınsın azaldığına işaret ederek kanalizasyonunda Lefkoşa ile bağlanmasının bir sorun oluşturmayacağını savundu.

“Daha çok ilgi bekliyoruz”
Sanayi Dairesi, Lefkoşa Türk Belediyesi ve Çevre Dairesi’nden daha çok ilgi bekledikleri kaydeden Ahmet Raşit, yetkililerin gelip bölgeyi ziyaret etmesini istedi. Ahmet Raşit bölge esnafının arasında para toplayarak bölgenin temizlik ve bakımını yaptırdığına işaret ederek, belediye ve Sanayi Dairesi’ne ödedikleri temizlik ve ortak katkı payı paralarının bölgeye yatırım olarak dönmemesinden şikayet etti.

Bölge esnafı ne dedi? Bölge esnafı ne dedi?  Bölge esnafı ne dedi? 
 

Mehmet Geliç
“İş kalmadı. Gelip oturup, gidiyoruz. Dükkanımı devren satılığa çıkardım ona bile müşteri yok. Ben 4 yıldır buradayım. İlk iki yıl işler iyiydi. Ancak son yılarda hiç kalmadı. Eve para götüremiyorum. Birçok işletme artık burayı depo olarak kullanıyor. Birçok fabrika kapalı ya da satılık. 1986’lı yıllarda burada dükkanım yok. Lahmacun satmaya geliyordum. Günde yaklaşık 400 lahmacun rahatlıkla satıyordum.”

Mehmet Geçilmez
“İşler çok az. 15 yıldır burada kafeterya işletiyorum. Geçmişte işlerimiz çok iyiydi. Burada 5 binin üzerinde kişi çalışıyordu. Güzelyurt’tan Karpaz’dan çalışmak için buraya gelenler vardı. Birçok fabrika kapandı. Burası hep ambar oldu. Birçok iş yeri kapandı. Eskiden kum atsan yere düşmezdi. 1998’den sonra tekstil fabrikaları ve birçok fabrika kapandı.”
Hasan Alemdar
“Kendi aramızda sıkıntıları çözmeye çalışıyoruz. Bölgenin temizlik ve bakımından memnun olmadığımız için kendimiz aramızda para toplayarak bir çalışan tutuktuk. Sorunlar bir nebze olsun çözüldü. Ancak bölgenin en büyük sıkıntısı kiralardır. Bize hem arsa için hem de kullandığımızı binalar için kira ödüyoruz. Ayrıca 5 yıl olarak bize kiralanıyor. Böyle olunca kullandığımız binaları ipotek ederek bankadan kredi alıp yatırım için kullanma şansımız olmuyor. Ancak diğer sanayi bölgelerinde sadece arsalar kiralıktır. Binalar bankalara ipotek edilebiliyor.” 

 

Serdar: Türkiye ve İngiltere’ye ihracat yapıyorduk

Birinci Mil Organize Sanayi Bölgesi (BORSAN) bölge müdürlüğü ile Sanayi Holding Genel müdür Yardımcılığı yapan Darem Trading Ltd. Direktörü Mehmet Ünal Serdar, Haspolat sanayi bölgesinin geçmişi hakkında bilgi verdi. Serdar, bölgede bulunan bazı fabrikalardan İngiltere’ye konfeksiyon, Türkiye’ye ise kablo ve ambalaj ihraç edildiği dönemleri anlattı.

“40’a yakın fabrika binden fazla işçi”
Haspolat Sanayi Bölgesi’nde 1980’lerin başına kadar 40’a yakın fabrika bulunduğunu belirten Serdar, bu fabrikalarda binden fazla işçi çalıştığını kaydetti. Serdar, bölgedeki işyeri sayısının azalmasından gelmiş geçmiş tüm hükümetleri sorumlu tuttu.

“Türk koçanlı bir bölgeydi”
Serdar, Haspolat Sanayi Bölgesi’nin 1960 yılına kadar Türk koçanlı olduğunu kaydederek 1960 yılından sonra Kıbrıs Cumhuriyeti yetkilileri tarafından istimlak edilip sanayi bölgesi yapıldığını anlattı. Haspolat Sanayi Bölgesi’nin o yıllarda Hamitköy’e bağlı bir bölge olduğunu belirten Serdar, 1974’ten bölgenin yine Türklere kaldığını ifade etti.

“Sıkı denetim yapıp, sanayiciyi koruyalım”
Ülkedeki yerli üretimin korunması gerektiğini savunan Serdar ancak yeri üretim korunurken de sıkı denetimler yapılması gerektiğini kaydetti. Serdar şu şekilde konuştu:
Yerli üretim korunurken, işletmecilere de önemli görev düşüyor. İşletmeciler kaliteye ve dürüstlüğe önem vermelidir. Ayrıca bu ülkenin lokomitifi turizm ise turizm için kullanılacak tarım ürünleri, tekstil gibi ürünleri burada üretilmelidir.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
1
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar