Haftada dört gün okul - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

Haftada dört gün okul

Barış Uzunahmet

 

İngiliz basınında geçtiğimiz hafta önemli bir haber vardı. Okul ve Kolej Liderleri Birliği’nin yaptığı bir ankete göre okulların haftada dört güne düşürülebileceği ortaya çıktı. Avrupa’da bazı ülkelerde iş günü haftada dört güne indiren şirketler olduğunu duymuştuk ancak okulların da dört güne indirileceği haberi özellikle aileler tarafından pek hoş karşılanmadı.


Yapılan çalışmalarda haftada dört gün çalışan işçilerin, iş yerinde daha verimli olduğu ile ilgili çok sayıda araştırma mevcuttur ancak okulların haftada 4 güne düşürülmek istenmesinin verimlilikle bir ilgisi yok. Pedagojik olarak da bu konuda bir gerekçe sunulmadı. Peki niye okullar haftada 4 güne düşürülmek isteniyor? Ünlü komedyen Cem Yılmaz’ın hayatımıza soktuğu o meşhur söz var ya: “Tamamen duygusal”. Durum tam da budur. Yani okulların 4 güne düşürülmek istenmesinin sebebi tamamen ekonomiktir.

İngiltere ekonomisi hem brexit hem de pandemi arka arkaya gelince ciddi yaralar aldı. Almaya da devam etmektedir. Enflasyon son 40 yılın en yüksek seviyesinde ve %10’u aşmış durumda.

Okul ve Kolej Liderleri Birliği’nin yaptığı ankette müdürler ve okul sahipleri okulların ekonomik sorunlarını gidermek için ortaya konulan öneriler arasında, okulların haftada dört güne indirilmesi, öğretmen sayısının azaltılması, sınıflardaki öğrenci sayısının artırılması, müfredatın azaltılması bulunuyor.

Okul müdürlerinin bu taleplerine karşın ebeveyn baskı grubu UsForThem ise konu ile çok sert bir açıklama yaparak; “Okul liderlerinin haftada dört günlük bir eğitimi düşünmek zorunda olmaları, çocuklarımıza ihanettir” dedi.

Ailelerden gelen tepkiler üzerine Okul ve Kolej Liderleri Birliği’nin genel sekreteri Geoff Barton, Başbakan Rishi Sunak ve Maliye Bakanı Jeremy Hunt’a çağrıda bulunarak gelecekteki mali planlarında finansman düzeyini iyileştirerek, eğitimi bir öncelik haline getirmeleri istedi.

Tüm bu tartışmalar yaşanırken Eğitim Bakanlığı, okul müdürlerine planlamalarını yılda 190 gün ve haftada 32 buçuk saat çalışma üzerinden yapmalarını istedi. Bakanlığın bu isteği kısıtlamaların yapılabileceğini işaret ediyor.

*******

Enflasyonun %10 olduğu İngiltere’den %100 olan KKTC’ye geçiş yaparken ironik bir durum aklıma takılıyor. Bir tarafta ekonomik sıkıntılardan dolayı “okulu haftada dört gün açalım” diyen İngiltere, diğer tarafta ekonomik olarak yerlerde sürünen KKTC’de de son günlerde “gelecek yıl haftada iki gün tam gün eğitime geçeceğiz” deniliyor.

Otuz yıldan fazladır eğitimin içindeyim. Tam gün eğitim, her hükümetin hükümet programında yer aldı. Deneyenler oldu, bozanlar oldu. Kabul etmek gerekir ki bunun bir ekonomik bedeli vardır. Pedagojik olarak tam gün eğitimin doğrularını yanlışlarını tartışabiliriz ancak ekonomik olarak bunu karşılayacak gücünüz yoksa, öğrencileri, öğretmenleri, aileleri zor durumda bırakmaktan başka bir işe yaramayacak.

Dolayısı ile eğitimi planlarken verimlilik ve hedefler üzeri inşa etmek gerekir. Bugün KKTC’de tam gün eğitim konusu kulağa hoş geliyor. Unutmayalım ki tam gün eğitimin yapıldığı ve pilot bir uygulama olan Şht Ertuğrul İlkokulu’ndaki uygulamayı bir UBP’li eğitim bakanı ortadan kaldırmıştı… Bunu da hatırlatmakta yarar vardır.

Gelişmeleri bekleyip göreceğiz…

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar