Güzelyurt’taki Yerel Yönetim ve Devlet Yatırımlarının Genel Analizi - II - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Poli

Güzelyurt’taki Yerel Yönetim ve Devlet Yatırımlarının Genel Analizi – II

 

berk-buyukoglu-fotoGeçtiğimiz hafta yaşanan üzücü ve korkunç kaza, bize aslında bügüne kadar yaptığımız siyasetin çökmüş durumda olduğunun yüzümüze tokat gibi çarpmasıdır. Bundan daha ötesi yoktur ve canlarımızın, güvenliğinin en önemli unsur olduğunu unutuyor durumdayız.

Zaman kaybetmeden neler yapılmalıdır ?


Bundan sonraki süreçte, acil önlem planları oluşturmak suretiyle Ülkesel Fiziki Plana baglı kalarak, Ulaşım Master Planları yapılmalıdır. Toplu taşıma ( Otobüs, tren, hafif raylı tramway, taksi vb.) uygulamalarını tartışmaya başlamalı ve ortak akılla hepimiz için çalışabilir bir sistem geliştirilmelidir.

Pek tabii ki de, bunları uygulayabilmek yıllardır oluşturulan yapıyla, yani teknik devlet dairelerine alınan niteliksiz, dünyadan bi haber, proje bilgisi olmayan personel, memur  ile mümkün görünmemektedir. Oluşturduğumuz hantal yapı, elimizi nereye atsak karşımıza bir duvar gibi çıkmaktadır.

Karayolları Dairesinin tam bir Teknik Daire (Meclisten Kamu Reformu Yasası artık gçcmesi gerek) yapısına getirip siyasetten uzak sadece Ulaşım Planını uygulayacak bir daire olmasını sağlamalıyız. Karayolları Dairesinin son 10 yılda TC Yardım Heyeti tarafından trafik güvenliği için ayrılan, 718,865,900 TL’lik kaynaktan sadece 330,587,401 TL’sini kullanabildiğini ve proje üretmede ne kadar yavaş ve yetersiz olduğunu anlayabiliyoruz. Zaten eski Karayolları Müdürünün de bu konuda bir çok kez teknik personel eksikliğinden bahsettigine şahit olduk.

Peki Devletimiz Güzelyurt için ulasim açısından  neler yapmıştır?

Devletin Güzelyurt’lular için yaptığı en büyük yatırım tartışmasız, 2010 yılının Temmuz ayında  (tam anlamıyla ve halen daha bitmemiş olsada) hizmete açılan Lefkoşa-Güzelyurt çift şerit yoludur. Bu yolun analizini cok fazla teknik detaya girmeden kabaca yapmaya çalışacağım.

Yeni yapılan yola genel bir pozitif bakış açısıyla bakacak olursak ;

-Bölge insanının Başkente ulasım süresini epeyi kısaltmıştır. (Yeni yol 30 km. uzunluğunda iken eski yol 33.5 km idi ).

-Tek şeritli yollara göre kaza riskini minimuma indirmiştir.

-Ağır vasıtaların yavaş seyir halinde ilerlemesinden oluşan, gecikmeler ve trafik sıkışıklığı giderilmiştir.

-Köylerin içinden hızlıca gecen arabaların yol kenarında yaşayan insanların güvenlik ve gürültü kirliliğinden kurtulunmuştur.

-Değer artışlarına sebep olmuş ve yeni ekonomik yatırım yapılabilir stratejik alanlar oluşmuştur.

Fakat yol kullanılmaya başlayınca aslında yolun bir çok eksiği olduğu ortaya çıkmiş ve halen daha da bu eksikler ara ara nüksetmektedir.

Eleştirel bakış açısıyla irdeleyecek olursak ;

-Yolda birçok çember olduğu ve yüksek hızda ilerleyen araçların bir anda karşısında bu çemberleri bulduğu ve kavşaklarında ışıklanmamış olduğu fark edildi. (2014 yılında ışıklandırıldı fakat cember yerine alt veya üst geçit düşünülebilirdi)

-Ana yola bağlanan birçok tali yol oldugu ve bunların aşırı derecede tehlike saçtıgı gözlemlendi.(özellikle night club bölgesinde)

-Alayköy’den sonra Güzelyurt’a kadar refüjlerde oto korkuluk bariyerlerin olmadığı ve karşıdan gelen araçların kaza veya kontrol hakimiyetini kaybetmesi nedeniyle oldugunuz seride gecebilme olasılıgı kesfedildi.(beton new jersey bariyerler 4 akademisyenimiz öldükten sonra başlandı ama hala daha bitirilemedi).

-Anayoldan köylere verilen exitlerin Serhatköy ve Yılmazköy’de tam virajların üzerine denk getirildiğine şahit olduk. (Yolun düz olduğu , kıvrımsız yerlerinde exit vermek gerek)

-Yılmazköy’de yapılan kavsaktaki altgecitlerin kamyon, kumpay gibi büyük iş,tarım araçlarının geçisini düşünülmeden tasarlanmaları.

-Su altyapısı için yapılan kare menfezlerin su kapasitesini kaldırmadığı ve genişlik -boy olarak yanliş tasarlandiğina hep beraber şahit olduk.(yolun üzerinden dere geçiyor).

-Yol çizgilerinin yağmur yağması esnasında görünür olmak çıktıkları tespit edilmiştir.

Çocuklarımız Ölmesin Diye ! 

Tüm bu sorunlar var iken, yol bu haliyle çok tehlikelidir ve zaman içindede yoldaki asfaltta da çökmeler olmaya başlamış durumdadır.

Artık bu kazaları önlemek istiyorsak lokal olarak projeyi gercekleştirirken, yapmış olduğumuz hataları ele almalı ve teknik olarak yeniden düzeltmeliyiz.

Buna mecburuz.

Neden mi?

Çocuklarımız  ölmesin diye!!!…

Berk Büyükoğlu

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar